Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чарлз и Камила през 2022 г. на конните надбягвания в Аскът. Чарлз е син на Елизабет ІІ, която е дъщеря на кралицата-майка Елизабет.
Чарлз и Камила през 2022 г. на конните надбягвания в Аскът. Чарлз е син на Елизабет ІІ, която е дъщеря на кралицата-майка Елизабет.

Чарлз І бил обезглавен, а Чарлз ІІ бил наречен Веселият

Новият крал на Англия, Шотландия, Северна Ирландия и прилежащите територии Чарлз ІІІ ще бъде тържествено коронясан на 6 май и тогава цяла България ще празнува с него - Гергьовден.

Измежду 62-ма монарха в историята на Англия и след 1707 г. Великобритания, разпръснати в период от около 1200 години, Чарлз ІІІ ще е най-възрастният коронясан крал в историята на империята. Той ще поеме скиптъра на 74 години. В по-ранните векове никой не е доживявал до такава възраст.

Сред всички монарси, едва шест са кралици по кръв и последната от тях, Елизабет ІІ, е майка на най-зрелия от всички крале, седяла на трона по-дълго от всеки друг монарх в историята на Острова – цели 70 години. По-дълго от нея е бил монарх само Луи ХІV, който бил крал на Франция и Андора 72 години и 110 дни и умира през 1715 г.

Елизабет Йорк, баба на Хенри VІІІ и прабаба на Елизабет І
Елизабет Йорк, баба на Хенри VІІІ и прабаба на Елизабет І
Кралица Виктория заема трона в продължение на 63 години, Джордж ІІІ, крал на Великобритания и Ирландия носи короната 63 години. От шестте кралици по кръв, само Виктория и Елизабет ІІ оставят наследници.

В цялата история на английските крале с името Хенри са осем и последният от тях завинаги променя лицето на Англия с началото на Реформацията през 1530 година. От всичките му деца обаче оцеляват само две дъщери – Мери и Елизабет, които макар да оставят значима следа в историята са бездетни и така династията Тюдор изчезва завинаги. Заради политиката на Хенри VІІІ обаче и до днес англичаните се обиждат на южняци и северняци.

Кралете Едуард са единадесет и започват да коронясват името още през 871 г. с Едуард Възрастния и стигат до Едуард VІІІ от династията Уиндзор, чиято абдикация през 1936 година преотстъпва престола на неговия брат Джордж. За разлика от други династии обаче, този път замъкът дава име на фамилията.

Елизабет І, отвлякла от Мери Шотландска сина й Джеймс, който става крал Джеймс VІ на Шотландия и І на Англия, както и баща на Чарлз І
Елизабет І, отвлякла от Мери Шотландска сина й Джеймс, който става крал Джеймс VІ на Шотландия и І на Англия, както и баща на Чарлз І
През 1901 г. крал Едуард VІІ, син на кралица Виктория от линията на Сакс-Кобург-Гота сяда на престола, женен за принцеса Александра Датска.

По време на Първата световна война обаче името на Кобургите дразни безкрайно англичаните и така през 1917 г. е прието името Уиндзор – звучи мелодично, а вековният дворец и крепост е знаков за цялата история на Англия.

Синът на Едуард VІІ - Джодж V, чието цяло име е Джордж Фредерик Ърнест Албърт Сакс-Кобург-Гота е баща на принцовете Едуард и Джордж и след като любовта на младия крал Едуард VІІІ към разведената американска актриса Уолис Симпсън го кара да абдикира, на трона сяда Джордж VІ, баща на втората Елизабет - кралица по кръв.

Едуард и Уолис нямат деца, така че няма кой още да се включи като претендент за престола.

Кралиците Елизабет всъщност са няколко, но носят титлата кралица-консорт (изисканият термин за „жената на краля“).

През 1464 г. Елизабет Удвил, която е с обикновен произход, вдовица и майка на двама сина така омайва главата на Едуард ІV от династията Йорк, че той тайно се жени за нея.

Чарлз І, портрет от 1636 г. на Антъни ван Дик
Чарлз І, портрет от 1636 г. на Антъни ван Дик

Нейната дъщеря Елизабет (една от 11-те им деца) по-късно е задължена да се омъжи за Хенри VІІ от династията Тюдор.

Нейният чичо Ричард ІІІ (онзи от пиесата на Шекспир, който крещи: „Разменям кралство за кон“) е победен в битката край Бозуърт и така идва времето на Тюдорите.

Елизабет Тюдор е баба на Хенри VІІІ. Дъщерята на Хенри Елизабет от втория му брак с Ан Болейн, която той обезглавява, се превръща в кралица Елизабет І. Майката на кралица Елизабет ІІ е кралицата-консорт Елизабет, която умира в Уиндзор през 2002 г. на 101 години.

През XVІ век обаче, в постоянната борба за опазване на престола Елизабет І арестува и държи в плен кралица Мери Шотландска (реален претендент за английския трон) цели 24 години и накрая я обезглавява.

Още когато я арестува обаче, Елизабет отнема двегодишния син на Мери, когото възпитават като протестант. Той става крал Джеймс VІ на Шотландия и Джеймс І на Англия и макар да е пра-пра-внук на Хенри VІІ Тюдор, той вече е от династията Стюарт. Неговият син е Чарлз І.

Първият крал Чарлз в историята обаче е екзекутиран през 1649 г. по време на Гражданската война, продължила четири години. Бунтовете избухнали след 11 години еднолично управление на краля и населението протестирало срещу високите цени на хляба, еленското и овчето месо.

Е – последното е шега. Само проверка дали четете внимателно.

Неговият син Чарлз ІІ сяда на престола след обезглавяването на баща му и остава в историята като Веселият крал.

В началото на Чарлз ІІ се налага да избяга във Франция, защото е победен в битка от Оливър Кромуел, който ръководи Англия като република.

Чарлз ІІ, портрет на Питър Лели. Картината е притежание на музея Гринич
Чарлз ІІ, портрет на Питър Лели. Картината е притежание на музея Гринич
Със смъртта на Кромуел обаче републиканските пориви спихват и Чарлз е поканен да се върне. На рождения му ден на 29 май, 1660 година той е приет в Лондон с одобрението на народа и въпреки, че са изминали 11 години от обезглавяването на баща му, всички документи са оформени така, сякаш не е настъпвало прекъсване в царуването му.

Макар да е известен с весел нрав и безкрайни празненства, той преживява тежки международни конфликти и две големи национални трагедии.

През 1665 г. започва Голямата чумна епидемия в Лондон, която достига до 7 хиляди смъртни случая на седмица. Сечта от заразата се успокоява през зимата и целият кралски двор, избягал далеч от болестта, се завръща в столицата през февруари, 1666 г.

На 2 септември същата година започва Големият пожар в Лондон, който унищожава над 13 хиляди къщи, 87 църкви, включително и старата катедрала Сейнт Пол. Кралят лично се включва в гасенето на пожарите.

Чарлз ІІ е женен за португалската принцеса Катерина де Браганса, но след четири неуспешни бременности, тя не успява да роди здраво дете. Това обаче не притеснява Веселият крал и той признава 12 извънбрачни деца, които получават и благороднически титли.

Умира на 54 години от внезапен бъбречен проблем. Успява да се прости с приближените си, да помоли брат си да продължи да се грижи за любовниците му, да се извини на жена си, че я е пренебрегвал и се обръща към присъстващите с думите: „Съжалявам, господа, че толкова дълго време умирам.“

На 7 май, 2023 година, ден след тържествената си коронация в Уестминстърското абатство, крал Чарлз ІІІ ще даде пиршество за народа.

Булеварди в Лондон, както и улици, площадчета и обществени места из цяла Великобритания ще бъдат затворени, защото ще са отрупани с маси с богати почерпки и ако от фонтаните в градовете потече и вино, духовете на крале ще се смеят и ще ръкопляскат.