Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Една от сачмите
Една от сачмите

Израелски специалист по контратероризъм е посетил мястото. Според него целта на взрива била да пробие стъклата на бронираното ауди

Продължава да се проверява версията, че маршрутът е бил следен с дрон

Разследващи се чудят защо полицията е започнала проверка на място два часа след атентата

Взривът срещу автомобила, в който е пътувал главния прокурор Иван Гешев и семейството му, е избухнал 1-2 секунди по-рано, което е предотвратило по-сериозни щети и пробив на специалната защита на колата. До този извод са достигнали след първоначалните огледи експертите, научи "24 часа" от близки до разследването.

Разследващите коментират, че е цяло чудо, че няма пострадали от взривната вълна. Движението в участъка е било интензивно и освен автомобилите на главния прокурор, при избухването на бомбата е имало преминаващи коли на граждани. Един от охранителите на Гешев, който е служител на НСО, е бил прегледан в “Пирогов”, но е освободен.

Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Мястото е било посетено и от израелски специалист по контратероризъм, според когото целта на поставените оловни сачми в насочената към пътя бомба е била да с произведе концентриран взрив, при който сачмите да пробият стъклата на бронирания автомобил и да убият намиращите се вътре пътници. Според експерта от Израел мястото е било подбрано, защото на завоя, на който е поставена бомбата, автомобилите преминават със скорост от 30-40 км.

Продължава да се проверява и версията, че маршрутът на Гешев е бил следен в реално време чрез дрон.

С бутилката се предполага, че са означили мястото, където трябва да е колата на главния прокурор Иван Гешев, за да я взривят.
Снимка: "24 часа"
С бутилката се предполага, че са означили мястото, където трябва да е колата на главния прокурор Иван Гешев, за да я взривят. Снимка: "24 часа"

За насочеността на взрива говори и нанесените по дърветата в срещуположната на бомбата страна щети. Сачмите почти са прекършили едно от дърветата, намиращо се на около 15 метра от детонацията. От взрива са нанесени щети и по асфалтовата настилка. Това потвърждава, че бомбата е била със сериозен тротилов еквивалент.

Гешев е пътувал с брониран автомобил „Ауди“, което вероятно е спасило него и близките му, припомниха разследващите.

Неясно защо от полицията са започнали проверка на мястото цели два часа след атентата. Време, достатъчно извършителите необезпокоявано да напуснат границата по посока Сърбия, коментира близък до разследването.

Едно от прекършените дървета от взрива.
Едно от прекършените дървета от взрива.