Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За първи път в най-новата ни история се случва атентат на главен прокурор

В 11,45 в понеделник се случи немислимото и недопустимото. За първи път в нашата история някой не само поиска, но и за малко да успее да убие главния прокурор. Подобни опити не са правени в България дори и през мутренските 90-те години на миналия век, когато престрелките, взривовете и убийствата бяха всекидневие. Поначало главните прокурори и преди Иван Гешев са получавали заплахи, но те са били само на хартия.

На кого обаче Гешев пречи толкова много, че иска да го види мъртъв, е въпросът, върху който ще работят разследващите през следващите месеци. “Не изключваме нито една версия”, обяви четири часа след атентата заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов.

Какво е известно до момента?

Откакто е главен прокурор, официално се знае, че

срещу Гешев е имало

около десетина заплахи За една от тях “24 часа” съобщи през юни 2020 г. Тогава той беше получил зловеща поща - негова снимка с дупки като на мишена при стрелба, сложена в празен плик.

През октомври миналата година руска хакерска група, която атакува редица сайтове на държавни институции, го набеляза като персонална мишена. Хакер с никнейм KillMilk написа в телеграм: “И обявявам официално! Главен прокурор Иван Гешев - Майната ти”.

Само преди дни, докато беше на посещение в Киев, Гешев категорично обяви, че “България е длъжна да задържи Путин, ако той бъде установен на нейната територия, и да го предаде на Международния наказателен съд в Хага”.

Не само от началото на войната, но и преди това Гешев е имал категорична позиция по отношение на действията на руските служби у нас. От октомври 2019-а до 2022 г. по искане на прокуратурата 11 руски дипломати бяха изгонени от България, след като бяха уличени в шпионаж, а един руски олигарх е на път да остане без златния си паспорт по искане на държавното обвинение.

Гешев успя да си създаде врагове както зад граница, така и у нас.

Ако 400 000 лева или евро струва отстраняването на един полицай, колко струва отстраняването на министър на вътрешните работи, на главен прокурор, на отделен магистрат, попита той преди месец. Едва ли тогава е предполагал, че някой вече подготвя атентата му, защото за подобен опит за покушение, се иска време.

Списъкът на враговете му е дълъг. Разбира се, да се твърди без доказателства, че някой от тях е искал толкова силно отстраняването му, че е бил готов да го види мъртъв, е несериозно.

Заплашват ме олигарси, мутри, журналисти. Много е дълга опашката от фен клубове, каза той наскоро.

И добави: Едва ли мога да изброя олигарсите, които искат отстраняването ми. Тези хора бъркат прокуратурата с главния прокурор. Нито ще си решат делата, нито ще приключат проблемите им с правосъдието. Прокуратурата ще продължи да функционира, независимо кой е главен прокурор.

Още като редови прокурор той пое делото за фалита на КТБ и внесе обвинителния акт срещу бившия банкер Цветан Василев и още 17 души. След това списъкът на обвиняемите бизнесмени набъбна - Васил Божков, Арабаджиеви, Баневи, Миньо Стайков, Бобокови. И в по-ново време - създателите на “Нексо” - Коста Кънчев и Антони Тренчев, укриващият се в Южна Африка Красимир Каменов-Къро. Наред с тях на съд бяха дадени банди за ало измами, ДДС мошеници, каналджии, накротрафиканти и автокрадци.

Мафия, олигарси и политици се обединяват и правят всичко възможно да дискредитират магистрати, за да унищожат институцията прокуратура, каза Гешев наскоро. Но веднага допълни:

Смятам да си

довърша мандата

и да дочакам определени хора да влязат в затвора след влезли в сила осъдителни присъди. Българският политически живот не ме изкушава. Българската прокуратура ще продължи да защитава българските граждани и ще се бори срещу престъпността.

Ако се притеснявам от нещо, нямаше да стана главен прокурор. Аз съм първият главен прокурор, който произхожда от прокуратурата, с голяма част от колегите съм приятел и те са с мен в тази битка.

Как ще завърши битката, след като тя толкова загрубя, предстои да разберем. На ход е държавата:

Опитът за покушение срещу главния прокурор е опит за покушение срещу държавността и международния престиж на България. Важен е отговорът на държавата. той трябва да е ясен и категоричен. Това е първото покушение в модерната история на България срещу действащ орган на властта, заяви председателят на парламента Росен Желязков и призова НСО, ДАНС и МВР да изправят на съд виновниците.