Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Димитров - Мите Миньорецо
Димитър Димитров - Мите Миньорецо

  • Съпругата му се грижила за него след тежък трудов инцидент, той я подозирал, че има любовник. Напивал се и я обиждал
  • Върнала се в жилището след края на делото, по което му е наложена ограничителна заповед

“Парцал! Курва! Помия!”, крещи Димитър Димитров-Мите Миньорецо към съпругата си Анита в полунощ на 28 срещу 29 декември в семейния апартамент в пернишкия кв. “Изток”. Малко преди това тя е в кухнята, а той пиел алкохол в хола.

Конфликтът избухва в полунощ. Според Анита причината е ревност. И тя го посочва в делото пред Районния съд. Решението, с което “24 часа” разполага, е от 27 февруари. С него на Димитър е наложена ограничителна заповед за срок от 10 месеца - да не наближава съпругата си на по-малко от 50 метра. Въпреки това той убеждава майката на децата му да се върне обратно. И в събота я убива. Пред полицията мълчи и не дава обяснения.

Сигналът подава голямата им дъщеря

По същия начин, както при инцидента в края на декември.

Ревност е основната версия, по която работят разследващите.

Скандалът, заради който е издадена ограничителната заповед от съда, продължава по същия начин, но не се стига до убийство.

С всяка следваща чашка се засилвали подозренията на 41-годишния Димитър, че Анита му изневерява. След вербалната агресия тя се оттеглила в стаята си. Той обаче нахлул вътре. Взел телефона ѝ, за да провери с кого си говори и пише. Тя се опитала да го издърпа обратно. Тогава Миньорецо започнал да я бие. Налагал я с юмруци по главата и тялото, скубел косата ѝ. Тогава се намесили децата, за да защитят майката. Момичетата успели да разтърват родителите си. Едно от тях се обадило в полицията. Униформените пристигнали в 3 сутринта. Димитър е отведен в районното. Обяснил, че конфликтът започнал, след като той научил, че жена му има любовник.

Подписал протокол, че повече няма да я бие

В докладната записка по случая полицаите посочват пред началниците си и думите на Анита. Тя обяснила агресията на Димитър с трудова злополука, която претърпял преди години. Според нея след това отключил психически проблеми. Без повод нападал нея и децата. 

Жертвата Анита Димитрова
Жертвата Анита Димитрова

Мъжът е пострадал тежко в работата си преди 3 г., споделиха близки на семейството с “24 часа”. Работил на строеж. Паднал от скеле тежко и се потрошил. Бил е на легло. Съпругата му и нейни приятелки организирали местна дарителска кампания. Лекуван е месеци наред в болници. Анита обаче не се отказала от бащата на децата си. Подкрепяла го и правила всичко възможно, за да се възстанови. Работила на смени, често нощем. Плащала на специалисти, за да го посещават в дома им. Благодарение на грижите ѝ Димитър проходил, проговорил и започнал да се храни сам. След това станал друг човек.

Приятелките на Анита често забелязвали синини по лицето ѝ. Тя признавала, че Димитър я бие. Затова не е ясно защо се е съгласила да се върне при него два месеца преди напрежението в дома им да ескалира и да бъде умъртвена при поредния конфликт. Според брата на жертвата Димитър я е молил да се прибере с децата и вероятно я е манипулирал, за да постигне целта си. Анита се връща веднага след края на делото, с което му е наложена ограничителната заповед и така я обезсмисля. Въпреки съветите на родителите си да не го прави.

Жената е напускала мъжа си много пъти. В последните месеци обаче той заплашвал, че ще се самоубие. Пращал ѝ клипчета как пие препарати. Преди около 2 г. имал и пистолет.

“Правил е няколко опита за

самоубийство”, каза в неделя наблюдаващият прокурор Албена Стоилова.

Оръжието е иззето още при първия случай, уточни директорът на МВР в Перник Павел Млеканов.

В деня на убийството Анита била на работа до късно. Децата били при родителите ѝ. В 4 ч. сутринта Димитър се обадил на бащата на съпругата си. Казал, че е станало нещо лошо. Мъжът веднага тръгнал с децата към жилището в кв. “Изток”. Едно от момичетата позвънило на 112, защото предполагало какво се е случило за пореден път. Дядото и внуците му са пред апартамента минути преди полицаите. Димитър не ги пуснал вътре. Едно от децата обаче имало ключ и влезли. Анита лежала в локва кръв на пода. Димитър отричал пред тях да е убил майка им. По-късно в полицията мълчал.

С децата на семейството вече работи психолог на МВР, каза старши комисар Млеканов. Според него основната причина за убийството е алкохолът, а версиите са две - болезнената ревност на Димитър и спор за пари. По трупа на Анита нямало прободни рани и огнестрелни рани. Чака се аутопсията. Вероятно мъжът я е пребил до смърт с юмруци.

Директорът на ОДМВР-Перник Павел Млеканов и прокурор Албена Стоянова
Директорът на ОДМВР-Перник Павел Млеканов и прокурор Албена Стоянова

Борисов и депутати от ПП-ДБ с общ закон срещу домашните насилници

Три законопроекта за изменение на закона за защита от домашното насилие са внесени в 49-ото народно събрание, показа справка в деловодството.

Един от тях е подписан от двете големи коалиции - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Това се е случило в дните на преговори между тях за общо управление. Всъщност това е законопроектът на ДБ от миналия парламент, който предизвика остра реакция на БСП. Причината - в него имало текстове, които налагали джендърството. Законопроектът е внесен на 26 април.

Седмица по-рано БСП са регистрирали своя вариант за промени в същия закон.

В петък, 28 април, изцяло нов закон за защита от домашното насилие са внесли и депутатите на “Има такъв народ”.

Анита Димитрова от Перник е поредната жена, жертва на убийство от партньора си. Последният шумен случай е отпреди месец, когато Калоян Каймакчийски уби пред офиса ѝ бившата си приятелка Кристина Благоева и скри трупа ѝ в багажник. Тогава от неправителствените организации преброиха 12 умъртвени жени у нас от началото на годината, но не всички са убити при домашно насилие.

Данните на МВР показват, че в последните месеци се регистрират между 80 и 107 случая на домашно насилие, а между 20 и 35 на месец са разкрити, т.е. има повдигнато обвинение по тях.

За цялата 2022 г. полицията и прокуратурата са разследвали 27% повече престъпления в условията на домашно насилие, отколкото през 2021 г., показва годишният доклад на МВР. За миналата година регистрираните случаи са 845, а през 2021 г. са били 664.