Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-гладко вървяло съгласуването по външната политика.
Най-гладко вървяло съгласуването по външната политика.

Аз се оттеглих, да го направят и те. Или излъчваме и Томислав и Делян, отвърна Борисов

Тези имена ми стоят като шега. Първо реших, че е някаква спекулация.

Така един през друг лицата на ГЕРБ реагираха на варианта за кабинет, обсъждан в “Продължаваме промяната” - ДБ.

Както “24 часа” съобщи първи в четвъртък, безспорното име за премиер е на акад. Николай Денков, а Кирил Петков и Асен Василев са вицета в този списък. Лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов бил сложен за вътрешен министър, Весела Чернева - за външен, а водачът на “Зелено движение” Владислав Панев - еко. Само Христо Иванов, чиято партия е против включването на лидери в проектокабинета, не е в черновата за министри на ПП-ДБ.

“Рискуваме да върнем преговорния процес в изходно положение. Няма да приемем Петков да отговаря за службите и Василев - за финансите. ПП е втората политическа сила, колегите очевидно не могат да го разберат”, коментира Тома Биков.

Ако ние се откажем от първия мандат и те ни посочат подобно правителство, отиваме на избори, категоричен бе депутатът. И предположи, че вторите изобщо не са разбрали посланията им.

Ден по-рано Бойко Борисов допусна Кирил Петков да е в кабинета, но ако и двете коалиции излъчат “най-доброто” си в него.

Говори се, че и в ПП-ДБ този списък изобщо не е безспорен, а анализатори гледат на изтичането на имената като на тест за Борисов.

Точно така го разчете лидерът на ГЕРБ - “изпускане, за да ги чекират”. А отговорът му бе еднозначен: “По-подготвен за премиер от мен няма, но се дръпнах. Трябва и Киро, и Асен да се дръпнат.” И се ядоса, че е

“абсолютно неприемливо” ген. Атанасов да поеме контрол над всички служби

на МВР, ГДБОП, “Вътрешна сигурност”, цивилно и военно разузнаване.

“Ако те участват в правителство, ние ще предложим знакови наши фигури - Томислав Дончев, Делян Добрев и подобни”, заяви още той. Все пак било тема на разговор, “ако считаме, че финансите на държавата са в добро състояние и този, който го е причинил, трябва да е министър”.

Какъв може да е проблемът с министри, които разбират от бюджет и които могат да вкарат България в Шенген и в еврозоната (което означава всеки бизнес да отиде да обърне левчетата си в банките и извън банките?! в евро?!). На всичко отгоре не излизат в болничен, не ходят в отпуска … ужасТ!

Доверие няма. Не може и да има. Затова трябват нови механизми за конструиране на редовно правителство. Въпросът е на кого му се ходи на избори?

С този статус във фейсбук пък се включи Лена Бориславова.

Фигурата на акад. Денков срещна най-малко съпротива. “Експертния кабинет без политически лица не приемаме за много подходящо, защото това означава, че няма да има кой да носи политическа отговорност”, коментира соченият за кандидат-премиер пред bTV. Приоритет обаче е програмата, а после ще се мисли и за имената.

Междувременно стана ясно, че финалния си списък вторите ще представят на първите не в неделя, както настояваше ГЕРБ, а след 2 май.

След работната среща вчера Даниел Митов от ГЕРБ и Даниел Лорер от ПП продължиха дружески и насаме.
След работната среща вчера Даниел Митов от ГЕРБ и Даниел Лорер от ПП продължиха дружески и насаме.

“В процес на вземане на политическо решение сме с всички органи в коалицията. Този процес няма да бъде приключен до вторник. Дотогава няма да се занимаваме с никакви слухове, нито с имена. Няма да се съобразяваме с чужди графици”, отсече Кирил Петков след съвещание с останалите лидери от коалицията, предшествано и от заседание на парламентарната група.

Неофициално депутати от ПП казаха, че можело дори

да се предложи само структура на МС без личностите

Това е и единствената надежда да се стигне до някаква договорка.

При провал лидерът на СДС Румен Христов очаква още преди Гергьовден президентът да връчи първия мандат. Същото прогнозира и военният министър Димитър Стоянов, който бе главен секретар на президентството, преди Радев да го прати в служебното си правителство.

Разговорът е дали ГЕРБ ще подкрепят правителство на ПП-ДБ без свои представители в него, обобщи пък Денков.

Отговорът засега е “Не”.

Екипите по секторни политики обаче

работят добре, уверяват и двете страни. Срещите им в парламента продължиха и вчера, през почивните дни щели да се чуват.

Само че от ГЕРБ твърдят, че готвят общ документ, а ПП-ДБ настояват, че програмата ще е тяхна. Борисов очаква още в събота тя да е финално съгласувана по сектори и “като я наложим върху бюджета, ще ни даде какви разходи и приходи да залагаме”.

Академикът харесва и Заков, когото ГЕРБ предлагаше за външен министър

“Виждам Асен Василев като министър на финансите. Кирил Петков пък има изключителни връзки на европейско ниво”, коментира Николай Денков пред bTV. Точно тези връзки щели да ни вкарат в Шенген.

Денков дори заяви готовност ПП-ДБ да включи в списъка Драгомир Заков, който бе военен министър в кабинета “Петков”, но през декември бе номиниран за външен от издигнатия от ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски. “Това, което помага, е, че съм малко по-стар, малко по-спокоен и оттам малко по-лесно водя разговори с хора, които са наши опоненти”, обясни академикът защо е основният преговарящ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Два варианта за бюджета - прекрояване сега или обратно при Донев, време обаче няма

Разнобой между ПП-ДБ и ГЕРБ се видя и в тезите им какво трябва да се прави с внесения от кабинета “Донев” бюджет.

Асен Василев лансира тезата, че депутатите трябва да върнат бюджета на “Дондуков” 1 и служебният екип да го коригира с 3% дефицит. Това обаче поставя под въпрос дали МС ще изготви навреме нов, а НС ще успее да спази срока, в който да го приеме. Според току-що приетия парламентарен правилник отхвърлен на първо четене законопроект не може да бъде разглеждан отново през следващите 3 месеца. Изключение са само закони, свързани с евроизисквания.

Преди бюджетът да бъде разгледан от депутатите, те трябва да сформират и съответните комисии и да бъде разпределен към тях. Такива все още няма.

“Опитите да се върне бюджетът отново на служебното правителство са подли и безотговорни. Тогава президентът с пълно право може да ни нарича шарлатани, безотговорници. Каквото и да каже, все ще е правилно”, ядоса се обаче Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ подчерта, че всички партии, които дружно и щедро са раздавали пари в предните парламенти и са намалявали данъци, сега заедно трябва да си понесат отговорността, а не да чакат финансовото министерство да оправя дефицита. “Ако отиваме на избори - преди това да имаме бюджет. Това сме длъжни да го направим с ПП-ДБ”, заяви Борисов.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова смята, че депутатите трябва да го приемат на първо четене, а преди второто да го поправят според политиките си. И тя отхвърли идеята да се връща на служебния кабинет.

Депутатите трябва да решат “цъкащата бомба с дефицита”, не да я връщат на кабинета, призова и лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

А докато партиите спореха, правителството одобри бюджета с 6,4% дефицит и така ще го внесе в парламента.