Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Частната руска армия "Вагнер" изглежда работи в тясно сътрудничество с военната хунта в Судан. Има индикации, че със злато за милиарди долари бунтовниците са си купили подкрепата на Кремъл - политическа и военна.

"Руснаците купуват почти всичко", каза пред "Дойче веле" Омар Шериф, миньор от североизточния град в Судан Ал-Ибайдия, само седмици преди избухването на актуалния конфликт между армейските части на страната и паравоенните "Сили за бързо реагиране" (СБР).

Шериф е един от десетките миньори в Ал-Ибайдия, град на брега на река Нил, намиращ се на около 400 км северно от столицата Хартум, които работят в изгарящата жега, за да извличат злато от скалите в пустинята. Те отделят златото, използвайки химически процеси, при които е възможно да се навреди както на самите миньори, така и на околната среда.

По-голямата част от златото се преработва в завод на 16 километра от мястото на кариерата, който се управлява от компания, собственост на основателя на руската паравоенна група "Вагнер" Евгений Пригожин.
"Руснаците могат да платят и 4000 долара за товар злато", разказва Шериф. "Често те изкупуват отчаяно всичко."

В Судан по покана на диктатора

Групата "Вагнер" се появява за пръв път в Судан през 2017 г. по покана на тогавашния президент Омар ал-Башир - след негова среща в Москва с руския президент Путин. Руската военна организация след това създава Meroe Gold. Дружеството, контролирано от Пригожин и по-късно санкционирано от САЩ, е регистрирано, за да управлява операциите на "Вагнер" в африканската страна. Скоро след това то започнало да проучва златните ресурси на Судан.

"Вагнер" изградили и отношения с генерал Мохамед Хамдан Дагло, известен още като Хемети, и неговата паравоенна организация "Сили за бързо реагиране“ (СБР). Според жители на Ал-Ибайдия членове на СБР осигурявали защита на руски търговци, които търсели да закупят злато от миньорите. Твърди се още, че притежаваният от Русия завод за преработка на злато се охранява от няколко паравоенни формирования на Хемети.