Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гълъб Донев
КАДЪР: БНТ
Гълъб Донев КАДЪР: БНТ

Числата в бюджета отразяват реалността, с която сме длъжни да се съобразяваме. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на днешното правителствено заседание.

В края на миналата седмица представихме проекта за бюджет. Една част от реакциите показват, че някои моменти съзнателно или не са останали неразбрани. Заради грешките в преразказа внасям допълнителни ясноти. Мнозина говорят за бюджета с прилагателни имена, за да звучи по-ефектно, коментира той.

Числата отразяват реалността, с която сме длъжни да се съобразяваме, независимо дали ни харесва или не. Министерството на финансите е в готовност да предостави информация на партиите ред по ред, за да стане ясно какво представлява. Отново ще кажа, че той е разработен по действащото законодателство в приходната и разходната част. В него се оглеждат действията на Народното събрание последните 2 години, подчерта Донев.

В мотивите са приложени мерки за намаляване на дефицитите, но не са включени. В случай, че се харесат ще бъдат добавени. Мястото за бюджета е парламентът. Всяка идея трябва да срещне подкрепа там, иначе всичко друго е надприказване с нулева стойност. В последните дни за ПВУ се говори като приход и разход. Това са 12 законопроекта, които очакват НС. това са 12 закона за реформи. Днес ни предстои да разгледаме 50% от печалбата на държавните предприятия. Да върнем 100% изглежда примамливо, но крие рискове, настоя премиерът.