Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илияна Йотова
Илияна Йотова

Трябва да признаем, че в България още сме в голям дълг към децата с аутизъм, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова в речта си на благотворителна вечер на приятелите на деца с аутизъм "Да отворим очи за невидимите деца на България".

Организатор е сдружение "Аутизъм днес", а събитието се провежда под патронажа на вицепрезидента.

"Много се пише за аутизъм, много са изследванията, много са аналитичните студии, много експерименти се правят в целия свят, но в България трябва да си кажем, че още сме в голям дълг и обществото ни не готово за тези деца", каза Йотова. За политики е по-добре да не бъде говорено тази вечер, защото е направено твърде малко, добави тя.

Вицепрезидентът поздрави организаторите на събитието и всички, които са съпричастни към благородната идея на сдружението. "Ще започна с благодарностите за тези сърцати хора, които в своята работа всекидневно са се посветили на нашите деца и вършат онова чудо да ги извадят от анонимност, да ги направят познати и ние да ги познаваме и разбираме, колкото и трудно да изглежда понякога това", коментира Йотова. В тази всекидневна дейност те се сблъскват не само със самата проблематика, но и с хилядите препятствия, които всякакъв вид бюрокрация оставя като непреодолими пречки пред тях, допълни тя. Според нея въпреки всичко успяват да преминат през тези стени, което никак не е лесно.

Илияна Йотова посочи, че тези деца трябва да бъдат извадени от анонимност и да ги покажем, защото те са нашето богатство.

От "Аутизъм Днес" вече 8 години посвещаваме всеки ден от живота си да подкрепяме развитието и добруването на деца с аутизъм чрез професионална образователна помощ, грижа и любов. Отдадени сме и на идеята да носим упование и надежда на родителите на тези деца, за да знаят, че в България имат съмишленици, които ги подкрепят в усилията да осигурят най-щастливото възможно настояще и най-доброто възможно бъдеще на децата си, посочват организаторите. За тези години основахме четири специализирани центъра за професионална помощ (два в гр. София, един в гр. Плевен и от 2022 г. и един в гр. Бургас) за деца с аутизъм, в които повече от 200 деца месечно и над 1000 деца годишно получават най- висококачествена терапевтична подкрепа.

Развитието и поддръжката на центровете и на професионалната квалификация на работещите в тях специалисти, обаче, изискват сериозен ежемесечен финансов ангажимент, с който не можем да се справим сами, допълват организаторите. Тази вечер има благотворителен търг с произведения на изкуството, книги и преживявания, чрез закупуването на които също ще може да се подкрепи каузата за достоен живот на децата с аутизъм в България, посочват от "Аутизъм Днес".