Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РАДОСТИН ВАСИЛЕВ
РАДОСТИН ВАСИЛЕВ

“Днес главният прокурор Иван Гешев поиска от Народно Събрание моя имунитет заради това, че преди година разговарях емоционално с мой колега депутат по телефона“, това написа Радостин Василев от ПП във фейсбук профила си.

Вчера главният прокурор Иван Гешев внесе искане за сваляне на имунитета на Василев.

В предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Радостин Василев за престъпление – за това, че през м. юни 2022 г. чрез заплашване Радостин Василев e направил опит да принуди народен представител противно на волята и убежденията му да напусне парламентарна група, както и Народното събрание.

Става въпрос за конфликт между Радостин Василев и бившата депутатка от "Има такъв народ" Христинка Иванова. В края на 47-ия парамент Василев, който дотогава бе министър на спорта от квотата на Слави Трифонов, реши да премине към "Промяната" и опита да отцепи достатъчно депутати от Слави Трифонов, за да запаси правителството на Кирил Петков на власт. Христинка Иванова е била една от агитираните от Василев, стана ясно от записи, обявени от зам.-шефа на ИТН Тошко Йорданов. В тази записи се чуваше как Василев се опитва да притисне Иванова да напусне ИТН и й обяснява, че праща хора да се подпише.

“Няма обвинения и не е искан имунитет и за десетки други престъпления през последните 12 години, които изкараха хората на улиците. Престъпление няма, но искане на моя имунитет има. Трябва да има сериозен обществен дебат и решителни законодателни промени”, написа още Василев във фейсбука си в понеделник.