Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИВАН ГЕШЕВ
ИВАН ГЕШЕВ
  • Главният прокурор посочи кръговете, които искат смяната му
  • Проектозаконите за съдебната реформа целят преследване на 6 човека - главният прокурор и заместниците му, каза той

"Не мисля да влизам в политиката, независимо какво ще се случи - заяви в интервю за БНР главният прокурор Иван Гешев. -  За да си български политик, трябва да гледаш хората и да ги лъжеш в очите. Това качество не го владея. Не покривам стандартите на българската политика, ако въобще има стандарти в момента. Аз си харесвам работата и смятам да си довърша мандата и да дочакам определени хора да влязат в затвора след влезли в сила осъдителни присъди. (…) Ще бъда търпелив. Имам още 4 години. След 4 години ще го мисля."

Според главния прокурор страната е в икономическа и социална криза.

"В тази ситуация да искаш да дестабилизираш една от малкото стабилни институции, която е последната преграда пред престъпността – прокуратурата, или да отстраниш определен човек, каквото определено е целта на някои "проектозакони", означава, че нещо не е наред - подчерта Гешев. - Нещо седи зад това, което не е интересът на хората и на България. Надявам се да не е финансов ресурс."

"Не може обяснението да е само некомпетентност - допълни още главният прокурор пред БНР. - С тези проектозакони искрено се забавляват студенти втори-трети курс. Нивото на компетентност е изключително ниско."

Запитан какво мисли за проектозакона, който ще въведе по-сериозен контрол върху дейността на главния прокурор, в предаването "Политически НЕкоректно" Иван Гешев обясни:

"Този закон не е за контрол, не е за отчетност. (…) Този закон има само една-единствена цел – ако може да се овладее прокуратурата и чрез нея да се преформатира политическата и икономическата власт. Проекторазпоредби, които противоречат на Конституцията – спрямо главния прокурор и неговите пет заместника, създава се процедура за наказателно преследване спрямо 6 човека, а за останалите български граждани е коренно различна процедурата. Това е извънредно законодателство. Те си мислят, че по този начин могат да овладеят прокуратурата, тези политически сили, които са флагманът на всичко това. Това не е реформа. Това е разруха и съсипване на една от малкото институции, която защитава гражданите."

Според Гешев "те ще го приемат, но за да го направят, трябва да има елементарна юридическа грамотност и базова компетентност, а на всички в Народното събрание е ясно, че този закон е противоконституционен".

По-рано днес, почти същото заяви и председателят на Народното събрание Росен Желязков - че ГЕРБ ще подкрепят проектозакона като жест към коалицията ПП-ДБ, но след това той така или иначе ще отиде в Конституционния съд. 

Днес пред БНР и Иван Гешев заяви, че ако промените в НПК и съдебната власт бъдат приети, той ще поиска за тях да се произнесе Конституционният съд. Той дори допусна, че още преди това може би ще бъде образувано "някакво наказателно дело" срещу него. Той изрази съмнения, че "зад всичко това стои нещо нелегитимно" и е "смешно да се занимаваме с една личност, при положение, че държавата се намира на това дередже".

Вместо да решава проблемите на хората, политическата класа "решава проблемите може би на олигархията, на организираната престъпност", допълни главният прокурор и описа като "цивилизационен сблъсък" срещите си с някои от народните представители.

На въпрос кои са олигарсите, които искат отстраняването му, той отговори: "Тези хора бъркат прокуратурата с главния прокурор. Те си мислят, че още е 1990-1991 г. Нито ще си решат делата, нито ще им приключат проблемите с правосъдието, ако не съм главен прокурор. Зад тези атаки – 350 000 долара г-н Цветан Василев на американски лобисти. Приятел с Малофеев, приятел с Малинов, акционер в неговата банка е била руската ВТБ, която е със санкции от САЩ и ЕС. (…) Няма да се учудя да си направят и оперативка в Белград тези от NEXO, лицето, което вие, журналистите сочите като Къро и кой ли още не. Просто прокуратурата в последните 3 години извърши неща, които никога не са вършени. Вие предполагали ли сте, че Васил Божков ще се крие в Дубай? (…) Никой български гражданин не е предполагал, че Цветан Василев ще се крие в Белград – човек, който може би командваше държавата."

"Пеевски е точно толкова недосегаем, колкото аз, вие или Прокопиев - посочи още главният прокурор. - Въпросът е защо НАП, МВР, ДАНС казват, че проблем няма? Никоя правна система в Европа не работи по следния начин – някой решава, че вие сте лош, посочва ви с пръст, вас ви арестуват и евентуално тричленка ви разстрелва до стената, както е било след 1917 г. Това не е демокрация, това не е върховенство на закона."

Гешев попита и защо Народното събрание не осъвременява наказателните закони, за да са по-ефективни и защо Наказателният кодекс е от 1968 г.

"Според мен нарочно - предположи още той. - Преди си мислех, че е от некадърност. Това е нарочно, защото в един момент проблемът може да спре до тях, да се опре до тях."

Запитан за кюлчетата и т.нар. Мата Хари, Иван Гешев уточни пред БНР, че "правилният термин е снимки на кюлчета, които могат да бъдат кюлчета" и съобщи, че едното от двете разследвания върви към своя финал.

"Мата Хари? Известна шпионка от Първата световна война - отговори той на въпроса с въпрос. - Кой стои зад нея? Някой, който тя познава – този въпрос е много интересен. Откъде да знам кой седи зад Мата Хари? В случая историята. Могат да отговорят наблюдаващите прокурори, когато приключат съответните разследвания."

Пред БНР Гешев посочи, че имунитетът на Радостин Василев се иска в този момент, защото сега са събрани доказателства. Според него обвиненията за репресия от страна на главния прокурор е "модерно" и "тренд на българската политическа класа".

Запитан за декларацията за двойното гражданство на Кирил Петков с невярно съдържание, Гешев каза, че няма двойни стандарти.

Иван Гешев посочи още, че ситуацията в ромските квартали "бомба със закъснител" и определи жителите им като "изоставени хора, които държавата използва само по време на избори". Според него тази сегрегация "в един момент може да взриви държавата".