Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заедно с ПП-ДБ може да понесем отговорността, но чрез управлението, уточни новият шеф на парламента

Председателят на парламента Росен Желязков съобщи, че ГЕРБ е готов за управление с мандата на коалиция ПП-ДБ, ако те поемат твърд ангажимент за стабилен кабинет. Но не и при вариант, ако не искат ГЕРБ във властта.  

На въпрос, свързан с конфликтните точки между ПП-ДБ и ГЕРБ  и евентуалните механизми за отстраняване на главния прокурор, Желязков побърза да уточни, че партията ще подкрепи законопроекта на Крум Зарков за съдебната власт, след което той ще мине за одобрение в Конституционния съд.

"Това не е ябълка на раздора, но за да се случи, този парламент трябва да работи", обясни Желязков. 

По отношение на бюджета, той отбеляза, че щом Министерство на финансите прогнозира дефицит от 6,4%, това означава, че държавата през следващите месеци трябва да изтегли 13 млрд. лв. нов дълг.

Това може да стане чрез повишаване на данъчно-осигурителната тежест или чрез заеми.

От думите на Желязков стана ясно, че ГЕРБ не искат недостигът да се компенсира с увеличение на данъците, така че се влиза в хипотезата на нов дълг.

Според него е много важно в този процес да участват тези, които са причинили това на държавата - "да се финансират социални разходи със заеми".

"Но сега да стоят отстрани и да злорадстват... -недоумява Желязков. - Заедно ще понесем отговорността, но чрез управлението." 

Според него ако има работещ парламент, със сигурност ще има промени в Изборния кодекс, защото със сегашния много трудно ще се проведе местния вот. 

"С повечето партии имаме разбирането, че сегашните машини не могат да изпълнят предназначението си - уточни той. - Ще е по-добре да се отделят средства за нови машини, веднъж, но завинаги."