Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокуратурата се задейства по записа, пуснат от ИТН преди 10 месеца, в който бившият спортен министър насърчава депутатката да напусне Слави

“Не ме е страх да се откажа от имунитета си” - плакат с този текст и лика на бившия спортен министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Радостин Василев пусна на страницата си във фейсбук “Промяната”. Малко по-рано в четвъртък Софийската градска прокуратура обяви, че предлага главният прокурор да поиска снемане на имунитета на Василев.

Оттам обявиха, че събрали доказателства, че на 13 юни 2022 г. Василев “чрез заплашване направил опит да принуди народния представител Х. И. противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на парламентарно представена партия в 47-ото НС, както и Народното събрание”.

Става дума за сътресенията около падането на кабинета на Кирил Петков преди 10 месеца, когато бившият спортен министър напусна партията си ИТН, последваха го 5-има депутати на Слави. Те подкрепиха “Промяната”, но гласовете им не стигнаха да я спасят. На нарочен брифинг тогава заместникът на Слави - Тошко Йорданов, обяви, че Василев се опитва да разбие групата и да привлече още отцепници. И пусна запис от телефонен разговор с гласовете на Василев и депутатката Христинка Иванова. Тя се отметнала от идеята да напуска, става ясно от записа. Чува се как Василев ѝ казва, че ѝ праща хора да се подпише.

“Нямам никакви притеснения. Това е някаква стъкмистика, поредна на прокуратурата. Опитите са да бъда политически сплашен или да бъде ударена “Продължаваме промяната”. И при единия, и при другия вариант това няма да се случи”, реагира днес сутринта в кулоарите на парламента Василев. Той бе водач на листата на ПП-ДБ в Плевен за вота на 2 април, а въпросната му бивша съпартийка - трета в листата на ИТН там. Иванова не бе открита за коментар в четвъртък.

Не съм карал тази Христинка

да прави каквото и да е против волята си и това ще се докаже, а тя не го е и направила, настоя депутатът.

Съобщението на прокуратурата дошло малко след сутрешното му медийно участие, в което казал, че “механизмът за разследване на главния прокурор е напът да бъде приет, а контактните групи между ПП и ГЕРБ работят усилено и е време Иван Гешев да бъде разследван”. Освен това Василев припомни, че в 45-ото НС е оглавявал правната комисия, сега също работел за това механизмът за разследване на Гешев да се случи, “за да спре този главен прокурор да си мисли, че може да си отмъщава на политически врагове на неговите господари”. И заключи: “Иван Гешев е изключително зависим от задкулисието и част от мафията. Моята дейност го изкарва извън контрол. Нито може да ме уплаши, нито има какво да се притеснявам.”

Да се нареди на опашката, иронизира го главният прокурор. Определи реакцията на Василев като тъжна.

“Показва липса за усещане на държавност да решаваш личните си проблеми с атаки срещу институциите. Това

показва какво е нивото на хората, които би трябвало да водят държавата”, коментира Гешев.

“Заплашват ме олигарси, мутри, журналисти, Василев да се нареди на опашка. Много е дълга опашката от фен клубове”, допълни той.