Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: unsplash
Снимка: unsplash

Когато става въпрос за това коя е най-чистата течност на планетата, отговорът безспорно е дестилираната вода. В състава ѝ няма никакви замърсявания, а кристалната ѝ структура напълно се обновява по време на процеса.

Дестилирана вода се получава в резултат на прецизна дестилация, която може да се извърши с помощта на воден дестилатор. След превръщането на водата в пара, от нея се отделят всички бактерии, минерали и замърсители. Когато се охлади, парата отново кондензира в течност и се събира в контейнер.

Всъщност дестилацията имитира естествения природен процес, наричан „хидрологичен цикъл” или „воден кръговрат”.

По отношение на дестилираната вода се споделят различни гледни точки относно това доколко е полезна и дали пиене на дестилирана вода без прием на никакви други нейни други варианти не крие рискове за здравето.

От друга страна, безспорни са ползите от дестилираната вода като важен компонент от автомобилния акумулатор, използването ѝ за почистване на лабораторни пособия и др.

Д-р Пол Брег в известната си книга „Водата. Шокиращата истина, която може да спаси живота ви” дава своето решение за здраве и дълъг живот – именно пиенето на дестилирана вода.

Има още редица интересни факти за този вид вода, които може би не знаете.

Дестилираната вода се получава по различни начини

Пречистване на водата може да се извърши по няколко начина. Единият от тях е дестилацията. Другите са чрез метода на обратна осмоза, с който работят и много машини за вода,  и дейонизацията.

Получената вода чрез дестилация не само е филтрирана, а абсолютно пречистена от всички видове примеси.

Противниците на дестилираната вода представят като аргумент факта, че дестилацията премахва минералите. Това е вярно само отчасти, защото полезните минерали си набавяме най-вече от храните, тъй като във водата те поначало са в оскъдно количество.

Дестилираната вода е чиста и здравословна

Когато попадне в организма, чистата вода не оставя в него никакви отлагания, дори и соли. В нея няма нищо друго освен кислород и водород и затова е полезна за ефективното действие на всички органи. Чистотата ѝ е причина лекарите да препоръчват лекарства, произведени на основата на дестилирана вода. От нея може да се приготвят и безопасни бебешки храни.

Съвременните научни данни опровергават стария мит, че с приема на дестилирана вода организмът губи калций, желязо и др. органични минерали. Дори напротив - веднъж подобрил тонуса си след прием на дестилирана вода, организмът ни натрупва и усвоява по-пълноценно всички нужни елементи.

Дестилираната вода детоксикира

Смята се, че една от ползите на дестилираната вода е изчистването на организма от токсини, но приемът ѝ трябва да бъде назначен от лекар. Лечебният курс има продължителност около 6 месеца. Дестилираната вода се замразява, което става за 6-8 часа, и от нея се пие след размразяване 30 мин. преди хранене или 2,5 часа след това.

Известни са и много диети за отслабване с дестилирана вода при хора без заболявания.

Дестилираната вода е с много приложения

Употреба на дестилирана вода се налага тогава, когато е необходима вода без микроби, токсини, минерали и всякакви замърсители, променящи вкуса. Приложението ѝ е в различни области като:

  • научни проучвания в изследователски лаборатории;
  • измиване на деликатно лабораторно оборудване;
  • в ежедневието за охладителни автомобилни системи, почистване на екрани, за аквариуми и др.;
  • за индустриални нужди при производството на някои храни, фармацевтични и козметични продукти.

Дестилираната вода стимулира консумацията на повече вода

Благодарение на чистия си състав и обновената кристална решетка, дестилираната вода поражда желание за консумация на повече вода. Това е добра възможност организмът да бъде по-добре хидратиран.

Дестилираната вода се препоръчва като идеално средство за изчистване на тялото от вредни наслагвания на карбонати по кръвоносните съдове, ставите и органите. Освен това защитава организма от хлора и флуора, премахвайки ги напълно. Предотвратява и риска от заразяване с бактерии, вируси и паразити, тъй като се стерилизира при нагряване до 100°С с подходящ дестилатор.

Ако не смятате, че дестилираната вода е най-добрият избор за вас, може би ще предпочетете като алтернатива чиста вода, получена чрез система за обратна осмоза, въглероден филтър или система за ултрафилтрация.