Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

За да удължите живота и качествената работа на своята сушилня, важното е да полагате редовни грижи за поддържката ѝ. Нещо повече – ако не я почиствате, рискувате да причините опасност от пожар. Тук ще ви дадем 5 съвета за поддръжка на уреда, които специалистите препоръчват да следвате.

Започнете с инсталирането

Препоръчително е вашата сушилня да бъде инсталирана от специалист. Важно е електрическата ви мрежа да е в добро състояние. Ако имате газова сушилня, непременно извикайте професионалист, който да гарантира сигурността на връзките с газопреносната мрежа.

Почиствайте филтъра за мъх при всяко пускане

Придобийте навика да чистите филтъра за мъх след или преди всяко зареждане, дори ако ви се струва, че по него има съвсем малко мъх. Имайте предвид, че нови дрехи или кърпи могат да пуснат повече мъхчета от обичайното – в такъв случай може да пуснете половин цикъл, да почистите филтъра и тогава да продължите сушенето. Освен това е добре да проверявате редовно и барабана за събран по него мъх.

Натрупването му води до затруднена работа на уреда, което означава, че той ще суши дрехите ви по-бавно и по-некачествено. Освен това е една от основните причини за поява на пожар в тези уреди – той пречи на въздушния поток в барабана и е лесно запалим.

Проверявайте вентилационния отвор

Някои видове сушилни се свързват към вентилационните отвори на дома. Ако и вашата е такава, проверявайте дали отворите не са запушени и дали въздухът излиза свободно от тях поне 1-2 пъти в годината. При нужда ги почиствайте. Проверявайте също така уплътнението на вентилационния отвор на самия уред, за да сте сигурни, че той се затваря, когато сушилнята не работи.

Проверявайте изпускателния отвор

Тръбата, която отвежда въздуха от сушилнята към вентилацията на дома, също трябва да бъде проверявана. Можете да правите това заедно с проверката на вентилацията. В тръбата може да се натрупат мъхове или други частици, които да спират влажния въздух да излиза от сушилнята. Така ще влошите работата на уреда и ще вадите дрехите влажни. Ако трябва да разглобите нещо, за да почистите тръбата, консултирайте се със специалист, за да избегнете повреди.

И още няколко допълнителни съвета

Ето още няколко важни неща, които ще ви помогнат да използвате сушилнята по-безопасно и дълго:

  • Не претоварвайте барабана с мокри дрехи.
  • Прочетете указанията за употреба и ги спазвайте стриктно.
  • Не включвайте уреда, когато не сте у дома или докато спите.
  • Не поставяйте предмети върху сушилнята.
  • Не дръжте около уреда леснозапалими вещи.