Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимира Лалева в съда в Пловдив
Красимира Лалева в съда в Пловдив

Пловдивчанката обжалва доживотната си присъда, според нейния адвокат тя е изненадана от толкова тежко наказание

21 октомври 2021 г. 35-годишната пловдивчанка Красимира Лалева чака в апартамента си в “Кючук Париж” 7 години по-младия си приятел Божан Иванов. Предния ден той бил на гости, но си тръгнал, обяснявайки, че не му е добре.

Красимира не му повярвала и помислила, че има среща с друга жена. Продължила да му пише и когато той пристигнал в жилището, му предложила да излязат навън.

Той отказал и това я подразнило. Скарали ли се. Лалева взела една гира и го ударила 4 пъти по главата. После започнала да го души, счупила подезичната му кост и нахлупила найлонова торба на главата му, за да не може да диша.

Когато се уверила, че е мъртъв, завлякла тялото в банята,

поляла го с масло и се опитала да го запали. Целият вход се изпълнил с гъст дим и когато съседи звъннали да я попитат какво става, обяснила, че по невнимание е запалила кърпа.

После почистила апартамента основно с всевъзможни препарати. Взела телефона на Божан, изтрила чатовете помежду им и изхвърлила апарата в шахта. Отървала се и от дрехите му, които поставила в различни контейнери за смет.

След това потърсила отец Виктор от църквата “Света Марина” и му разказала какво е направила. Той казал, че трябва да се обадят в полицията.

По думите на адвоката Георги Василев тя не се възпротивила и

когато дошли полицаите, си признала всичко

Тялото на мъртвия Божан още било в банята на Красимира. Било само леко обгорено.

Тя не обжалва задържането си под стража и е в ареста оттогава. Изправена пред съда, призна вината си и делото протече без разпити на свидетели и изслушване на вещи лица. Отказа обаче да даде обяснения защо е убила Божан.

“Още го преживявам, дълбоко и искрено съжалявам. Господ ми е свидетел, че не съм искала да стане така”, каза тя пред съда. В залата бяха близките на Божан, но Красимира не се обърна към тях. Отговори накратко на въпросите и прокурор Росен Каменов обясни, че Божан я е тормозил – физически и словесно.

БОЖАН ИВАНОВ
БОЖАН ИВАНОВ
“Няма никакви данни по делото за подобни посегателства”, възрази представителят на държавното обвинение. И разказа какво я е провокирало според събраните в хода на разследването данни.

“В конкретния ден взела гира от терасата и Божан я попитал: “Какво ще спортуваш с тези малки гърди?” Може ли тази реплика да отприщи такава агресия”, попита прокурорът.

Адвокатът на роднините на Божан Георги Божков описа Красимира Лалева като лоша и безполезна личност. Тя е третото дете в семейството, загубила е майка си, когато била на 10. Била много привързана към баща си и тежко преживяла смъртта му.

Споменаването на неговата кончина беше единственият момент, в който в очите на Красимира избиха сълзи, иначе слушаше спокойно описанията какво е причинила на Божан.

Двете по-големи сестри престанали да контактуват с нея, след като живяла със семейството на едната от тях, но се държала “крайно неприемливо” според адвокат Георги Божков.

В последните години тя не работела и търсела някой да плаща сметките и да дава пари. Очаквала това и от Божан, след като се запознали през 2019 г.

На два пъти се събирали да живеят заедно, веднъж в неговото жилище и следващия път в нейното, после тя влязла в манастира в Куклен “Св. св. Козма и Дамян”.

Потърсила приятеля си отново, когато напуснала обителта. Имала високо самочувствие и въпреки че основно тя инициирала срещите с Божан, му натяквала, че е от ромски произход, и подчертавала, че се гнуси от него.

“Казвала му, че е специална, че е бутикова, не искала да контактува с роднините му, но пак го търсела, за да дава пари”, заяви защитникът на близките на убития младеж.

Божан Иванов работел на бензиностанция и въпреки че не изкарвал много, помагал финансово на приятелката си. Тя била до такава степен затруднена, че ползвала телефон, от който не може да води разговори, а само да пише. Нямала и интернет и ходила на места, на които има общодостъпни мрежи, за да пише на Божан. Във фаталния ден той

казал, че си е намерил по-млада и по-хубава. И Красимира решила да го накаже

Блокът, в който е убит Божан.
Блокът, в който е убит Божан.
  И прокурорът, и защитникът на близките на Божан поискаха доживотна присъда.

“Както казва народът, криво дърво само брадва го изправя. В случая и това наказание не може да компенсира загубата на близките, но поне Лалева да не е сред хората”, каза адвокат Георги Божков.
Защитата на Красимира описа случилото се по друг начин.

“Тя е имала силни чувства към Божан, а той е казал, че има друга приятелка. Тя е нанесла ударите не от жестокост, а от страх, защото той е бил физически много по-силен от нея”, пледира адвокат Георги Василев.

Лалева помоли съда за минимално наказание, но съставът на окръжния съд в Пловдив, председателстван от Весела Евстатиева, присъди доживотен затвор. Осъдената била изненадана от тежкото наказание.

“Аз също бях изненадан и вече съм внесъл жалба срещу съдебното решение”, обясни за “24 часа” адвокатът на Лалева Георги Василев.

Предстои насрочването на делото в Пловдивския апелативен съд и после да се види дали в опит да получи по-лека присъда, Красимира ще наруши мълчанието си и ще обясни какво я подтикнало към такава жестокост.

Изненадващо, защото тя била вярваща от малка, а неин

съученик я описва като “натрапчиво набожна”

Вероятно затова и след убийството поискала да се изповяда.

След убийството съседите на Лалева бяха шокирани, че тя е способна да извърши такова зверство.

Уж много набожна, а да убие по този жесток начин по-младия си приятел, говореха хората в квартала. И описаха Лалева като човек, който почти не контактува с никого, страняла от всички. Често се хващала на работа, но не изкарвала и два дни - все не харесвало, затова и понякога в нейното жилище нямало ток.

Два дни преди убийството я видели на пейка пред входа. Не говорела нищо, но не изглеждала добре.

След произнасянето на доживотната присъда близка на Красимира обясни пред “24 часа”, че нещата не стоят така, както ги описват прокуратурата и защитата на роднините на жертвата.

“Остана сираче от малка, имала е тежък живот

Много е преживяла и това трябва да се има предвид”, каза Соня Райчева. Но засега Красимира Лалева не е разказала нищо от житието си в своя защита.