Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2017 година ГЕРБ изнесоха образованието като най-важен приоритет, но се ограничиха в рязкото увеличение на учителските заплати и ремонт на училища и спортни училищни салони. Снимка Архив
През 2017 година ГЕРБ изнесоха образованието като най-важен приоритет, но се ограничиха в рязкото увеличение на учителските заплати и ремонт на училища и спортни училищни салони. Снимка Архив

За Бога, политици, образованието!

Слушам по БНР един български професор в САЩ, който говори за изкуствения интелект. Който всъщност съвсем не е от типа на тези, с които си разговаряме, и които били детска игра. А онзи, който от близо 10 години работи в Щатите на равнище производствени процеси и т.н. И как всъщност не ликвидира, а тъкмо обратното - създава работни места. И също, че Европа изостава, а ние трагично изоставаме от Европа.

Обачеее... работни и добре платени места за по-висококвалифицирани и образовани служители. И не е задължително да бъдат висшисти, скоро ще се търсят и хора със средно образование, но с подходящота за целта подготовка.

После се сетих за една от най-скучните, но и най-полезните книги, които прочетох през последните години - "Четвъртата индустриална революция" с автор основателят на Световния икономически форум Клаус Швааб. Истинско описано визионерство, но технологиите вече надминават и неговите смели прогнози.

През 2017 година ГЕРБ изнесоха образованието като най-важен приоритет, но се ограничиха в рязкото увеличение на учителските заплати и ремонт на училища и спортни училищни салони. Като първа крачка добре, но предизвикателствата са огромни. Трябват и нови учители, с нови, съвременни начини на преподаване и с нов дух към образованието. И трябва да се започне от вчера. Днес вече е късно.

Ако по проблемите за разрешаване имаме закони по ПВУ - затова не трябват пари, обратното е, оттам чакаме пари. Приемането на закони по съдебната реформа, Шенген и Еврозоната също не изискват средства. Затова плащаме а депутатите.

Но ако трябва да се реже от други социални, и/или административни плащания конкретно за сметка на образованието - ами режете. Прабабите и прадядовците ще ви кажат, че от всичко са рязали, да са образовани децата им.

Нищо не се е променило от тогава.

От Фейсбук.