Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радослав Кирчев (вляво) и Александър Георгиев бяха осъдени за убийството.
Радослав Кирчев (вляво) и Александър Георгиев бяха осъдени за убийството.

България беше осъдена в Страсбург, тъй като не е взето предвид, че престъплението е по хомофобски подбуди

Случаят с жестокото убийство на студента по медицина Михаил Стоянов от 30 септември 2008 г., може отново да влезе в съдебната зала, въпреки че двамата извършители са осъдени от 5 години.

Шестокурсникът, който след 10 дни е трябвало да се яви на последния държавен изпит, а после да положи Хипократовата клетва, е умъртвен с юмруци и ритници без никаква причина от напълно непознати ученици в Борисовата градина. Пребит е само защото им заприличал на гей.

Михаил издъхва от задушаване, след като нападателите затискат носа и устата му. По това убийството на студента медик прилича на друго жестоко престъпление, станало също в Борисовата градина - убийството на Яна Кръстева. Тя умира от асфикция, задушена от Николай Русинов - Чеци, който беше осъден на 20 години затвор.

На мястото на убийството има некролози на Стоянов.
На мястото на убийството има некролози на Стоянов.

Както убийството на 15-годишния Георги Игнатов, извършено в същия парк, и това на Михаил Стоянов е разкрито много трудно. Близо две години минават преди криминалистите да задържат извършителите Радослав Кирчев и Александър Георгиев.

Днес двамата са мъже почти на Христова възраст, но тогава са младежи от столичния кв. “Дружба”, на 17 и 18 г.

Тъй като по време на убийството Радослав е непълнолетен, той е осъден на 4 години и 6 месеца затвор, а Александър на 10 години.

Възобновяването на делото е по молба на главния прокурор Иван Гешев. По закон само обвинител №1 може да иска подновяване на приключил процес. Той настоява ВКС пак да гледа убийството на Михаил Стоянов, за да бъдат увеличени присъдите на Радослав Кирчев и Александър Георгиев. Причината е, че през лятото на миналата година България е осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, защото при определяне на наказанието не е взето предвид, че престъплението е по хомофобски подбуди.

Нещо повече - европейските магистрати критикуват липсата на законови разпоредби у нас, които да определят подбуди, основани на омразата заради действителна или предполагаема сексуална ориентация като утежняващо вината.

“Въпреки че българските съдилища ясно установяват, че нападението е от враждебността към хора, които извършителите определят като хомосексуални, те не придават на заключението някакви правни последици”, казват съдиите в Страсбург. Според тях това се дължи главно на факта, че законите ни не дават такава възможност на магистратите.

ИВАН ГЕШЕВ
ИВАН ГЕШЕВ

Жалбата в Страсбург е от майката на Михаил - Христина Стоянова. В нея тя казва, че в България жертвите на хомофобия не се третират по същия начин като тези на ксенофобски или расистски подбуди. Освен това критикува ВКС, че в мотивите към присъдата изобщо не е споменал, че убийството е от нетърпимост към хомосексуалните.

Пред съда в Страсбург Христина Стоянова е представлявана от адвокат Михаил Екимджиев.

По делото становище изпраща и правителството. Според него дори съдът да приеме хомофобските подбуди, няма гаранция, че е щял да даде по-тежки наказания.

Българският хелзинкски комитет и организация “Действие”, която представлява хомосексуалните хора у нас, също изпращат мнения. Те казват, че в нашата страна враждебността към хората с различна сексуална ориентация или полова идентичност не се приема като утежняващо вината. Описват и случаи на реч на омразата към ЛГБТ хората (лесбийки, гейове, бисексуални, трансексуални), при които държавата изобщо не е реагирала.

Делото за възобновяването е насрочено за 21 април. Върховните съдии няма да се произнесат веднага, а след около месец. В случай че го подновят, те ще насрочат нов процес във ВКС, на който ще се решава размерът на присъдата.

Преди 15 години убийството на Михаил Стоянов шокира хората. Тялото на 26-годишния медик беше открито в утрото на 1 октомври 2008 г. , проснато на алея до “Коколандия” в Борисовата градина. След 10 дни той е трябвало да се яви на последния си държавен изпит и да се дипломира като лекар. Майка му го вижда за последно час преди смъртта му. Преуморен от ученето за изпита, около 20 часа ѝ казва, че ще излезе да се поразходи и скоро ще се прибере.

Разследването за убийството на младия медик продължава 1818 дни.

Близо 2 г. убийците не са разкрити, а разплитането на случая буксува. При огледа на мястото на убийството са намерени косми, ключове, монети и червено гребенче. Под ноктите на жертвата е открита кръв. Въпреки това криминалистите не стигат до следи.

През това време майката на Михаил обикаля полицаи и дознатели, които я уверяват, че по случая се работи. Резултат обаче няма.

Убийството е разплетено едва през 2010 г., и то случайно. Александър включва мобилния телефон на убитото момче с номер 0883 47 22 29 и полицаите попадат в дирите му.

Разпитите на свидетели и проверки на местата, където е ползван телефонът, го разобличават. Според прокуратурата той се опитвал да влияе на свидетели, което било записано със СРС. Пред приятел разказал как е умъртвен Михаил.

Всъщност компанията на Александър и Радослав, в която били още три-четири момчета и едно момиче, се разминава със студента на една от алеите близо до “Коколандия”. Групата искала да прочисти парка от хомосексуалисти, твърди прокуратурата. Това е единствената среща между Михаил и нападателите му, които щом се разминали, го настигнали и пребили. По делото всъщност няма данни студентът да е бил гей.

Делото тръгна в Софийския градски съд три години след задържането на Александър и Радослав - на 18 октомври 2013 г. Преди това то бе връщано на прокуратурата заради непълноти в обвинителния акт.

По случая бяха разпитани десетки свидетели. направени бяха и повторни експертизи.

Според представената съдебномедицинска експертиза младежът се е борил за живота си със сетни сили.

Това е ожесточило нападателите му, които, за да го сломят, са го съборили на земята. Единият силно е притискал с двете си ръце ноздрите и устата му, а другият го е душил. В неравната битка силите на Михаил свършили, той престанал да се движи и издъхнал.

Когато видели, че е мъртъв, биячите му си тръгнали, а тялото на Михаил останало насред алеята.

СГС дава на Александър Георгиев 13 години затвор, а на Радослав Кирчев - 4 години и 10 месеца. Те са оправдани по първоначално повдигнатото им обвинение, че убийството е извършено и по хулигански подбуди.

През 2017 г. Софийският апелативен съд променя присъдата. Александър получава 15 години затвор, а Радослав - 6 години. Година по-късно ВКС, който предстои сега отново да решава, намалява наказанията - 10 години за единия и 4 години и 6 месеца за другия.