Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лена Бориславова и годеникът й Мирослав Иванов.
Лена Бориславова и годеникът й Мирослав Иванов.

Юристката от “Харвард” забърка гафове, но и се раздаде, пое много жлъч, но и възхищение от феминистки. Оттегля се не защото се предаде, а за да стане майка

Те са млади, красиви, амбициозни и успели жени. Изгряват в политиката като звезди, но... залязват бързо като падащи комети, превърнали се в мишена на омраза и подигравки в социалните мрежи.

В деня, в който България гласуваше, във Финландия Сана Марин загуби премиерския си пост. През 2019 г. тя стана най-младата министър-председателка в света. Направи много за страната си, подаде документите на Финландия за член на НАТО, но хората не ѝ простиха нормалното за една съвременна 30 и няколко годишна жена поведение. За политиката то се оказа твърде разкрепостено - като посещението ѝ в нощен клуб, когата е била контактна за COVID, последвалото видео с бурни танци от купон в резиденцията ѝ, заради което бе принудена да си направи тест за наркотици. Така Марин излезе от властта, а след това се оттегли и като партиен лидер.

В Нова Зеландия Джасинда Ардърн, която като премиер преведе страната през пандемията от COVID-19, през последвалата я рецесия и дори изригването на вулкан, в началото на тази година обяви, че се оттегля заради изтощение. През 2018 г. тя спечели симпатиите на международната общност, като донесе 3-месечното си бебе на годишната сесия на ООН, а година по-късно сложи шал върху косите си подобно на хиджаб по време на среща с близките на жертвите от масовото убийство в джамията в Крайстчърч, но това не ѝ спести омраза и подигравки от десни екстремисти. Наистина, повечето от останалите ѝ съграждани много я харесваха и уважаваха, но нещата се промениха, когато тя честно им каза, че е изцедена емоционално, психически и физически от властта.

В България пък Лена Бориславова се отказа да е депутат. Доскоро тя бе третият най-важен човек в “Продължаваме промяната” след Кирил Петков и Асен Василев. А по време на тяхното управление бе сочена за премиер в сянка. Нещо, което фокусира върху нея негативна енергия с мощност на експлозия на Supernova.

Лена влезе в парламента като кандидата с най-много преференции в листата на обединението в столичния 24-и избирателен район. Затова решението ѝ сега да се оттегли от парламента изненада мнозина. Дори Бойко Борисов, който заяви, че тя не трябва да се отказва да е депутат.

Бориславова обаче избра много по-важна кауза в живота - да стане майка. Макар официално да “опакова” отказа от мандата с обяснението, че ще работи за местните избори, съпартийци издадоха, че причината е по-скоро лична - младата юристка и годеникът ѝ Мирослав Иванов чакат първото си дете. Сега гадаят дали с това огненото ѝ преминаване през политиката ще приключи, или тя

ще се завърне след време още по-силна

За своите 33 г. Бориславова има стремглава кариера. Специализиралата в “Харвард” юристка бе една от трите българки, включени в престижния списък на международното списание “Форбс” за най-успешни млади предприемачи в света за 2018 г., звезда на една от най-престижните адвокатски кантори в България.

Загърби всичко това, за да се включи в политиката. Първо се пробва преди години в “Да, България”, но реално скочи в дълбокото с “Продължаваме промяната”. Където се опита да е всичко – и кадровик, и автор на политики. И май за първи път ѝ се случи кариерата ѝ да не е така звездна - в тези почти две години Лена имаше своите възходи, но и падения. Името ѝ бе забъркано в не един вътрешнопартиен раздор, изплуваше зад всеки завъртял се из медиите скандал между иначе верните приятели Кирил и Асен. Но те винаги го опровергаваха.

Бориславова стана причина за сблъсък и в новата коалиция,

след като партньорите от “Демократична България” поискаха да не е в листите, за да не се превърне кампанията в “парапетна”. Разбира се, става дума за онова клипче, в което Лена отключва врата на апартамент под наем, докато Кирил Петков се подпира на парапета зад гърба ѝ (по негови думи). В крайна сметка тя бе включена като втора в листата на ПП-ДБ в 24-и МИР - София, веднага след Христо Иванов. И получи подкрепата на избирателите, макари само за да се откаже да е депутат.

“Големият гаф” - така пиарът Диана Дамянова определи включването на Бориславова в кампанията. “Според мен това изяде между 5 и 10% от подкрепата за партията. Изключително агресивна кампания, без тя да отговори на въпроса какво прави на парапета, което е изключително отблъскващо. Аз още докато бях там, казах, че

не съм им майка, но пускането ѝ в публичен оборот носи щета”,

коментира Дамянова пред “24 часа 168 истории” след изборите. PR експертката - един от доайените на този занаят у нас, е определяна от мнозина като “майка” на “Промяната”. Тя бе основен двигател на първата предизборна кампания на Кирил и Асен през 2021 г., но преди изборите миналата есен се оттегли от проекта. Не назова публично причините, според запознати обаче в дъното отново стои Лена.

Младата юристка, сочена за една от най-близките до съпредседателя на ПП и експремиер Кирил Петков, наистина кадрува здраво в партията и се опитва да влияе при взимането на решенията, разкриват партийци.

И наистина се бе превърнала в премиера в сянка, докато “Промяната” бе във властта. Като началник на кабинета на министър-председателя и говорител на правителството Лена е управлявала наравно с Петков и е била равностоен участник във всичките му разговори. И нерядко

именно тя е вземала финалното решение,

разказваха служители на Министерския съвет.

Проблемът обаче бе, че Бориславова, въпреки впечатляващото си образование, реално е имала слаба представа както за работата на администрацията, така и за начина, по който функционира държавата.

На нея приписват и някои от гафовете на премиера Петков - като например призива му във фейсбук всички да дарим по една заплата, за да може да се купят боеприпаси за Украйна. А както стана ясно впоследствие, именно Бориславова е издала и финалното разпореждане за изгонването на 70-те руски дипломати - безпрецедентен брой, малко след началото на войната.

С желанието си да контролира всичко Бориславова тогава дори протегна ръка към законотворчеството. Иззе половината от промените в антикорупционния закон от “Демократична България” и правосъдната им министърка Надежда Йорданова, с което си навлече неприязънта на коалиционните партньори. А от “Има такъв народ” дори директно я обвиниха, че е написала некадърно закона.

Всъщност мачистите от партията на Слави Трифонов най-много се дразнеха от силната Лена и от самото начало на коалиционното управление не пропускаха да я захапят. Стигна се дотам Тошко Йорданов да ѝ се подиграва от парламентарната трибуна, появявайки се с майтапчийска тениска на “Харвард”. Тя, разбира се, му отвърна с кадри с оригиналната и с такива от дипломирането ѝ в един от топ университетите в света. В този конкретно двубой победител бе силната образована млада жена, а не балканският мъж с неуместни за пленарната зала дрехи.

Страстите между Лена и сценаристите на Слави обаче изобщо не стихната, те ги увековечиха в още по-неуместната песен за нея, в която я сравняват с хищна хиена. Юристката заведе дело и с иска си успя да запорира сметките на Слави Трифонов насред кампанията.

Юридическите ѝ знания обаче бяха поставени под въпрос след гафа с опита за отказ от парламента. Тя

подаде заявлението си пред ЦИК не както трябва

(и както го направи Слави), а след официалното обявяване на списъка с избраните депутати и публикуването им в Държавен вестник. Затова се наложи първо да положи клетва, а след това да подаде оставката си като депутат пред председателя на НС. И тъй като все още такъв няма избран и парламентът не може да взема никакви решения, госпожицата остава във висящо положение поне още седмица, докато се стигне до гласуването на оставката ѝ.

Докато това се случи, Лена продължава да играе водеща роля - тя ще е част от екипа, който ще преговаря с ГЕРБ по изготвяне на законодателните приоритети.

А доколко и как ще се включи в местните избори и координирането на работата в новата коалиция в родната ѝ София, както написа преди дни във фейсбук, предстои да видим. Постът ѝ предизвика огромен интерес и мнозина заподозряха, че иска да се включи лично в битката за столичен кмет наесен. Затова Бориславова изрично уточни, че няма да се кандидатира за поста, ден по-късно това потвърди и Кирил Петков.

Близките им отношения и това, че Лена не се отделяше от Петков, докато бе премиер, дадоха основа за слухове и пикантни публикации.

Подхранваше ги и самата тя. Първо миналия януари се самоизолира доброволно с премиера в резиденция “Лозенец” заради карантината, която той трябваше да спазва след заседанието на КСНС с участието на парламентарния шеф Никола Минчев, който даде положителен тест за COVID. В изолация трябваше да излязат всички участници в съвета при президента, но самата Бориславова не е във форма̀та, тя е чакала в коридора като останалите помощници и съветници. Въпреки това самоотвержено се затвори в резиденцията, където двамата с премиера да продължат да работят.

Последва историята с онези кадри пред стълбището на квартирата, която Лена отключва, а младият политически лидер я следва. Те първо се появиха в ПИК, завъртяха се и в ютюб и само за 48 часа бяха гледани над милион и четиристотин хиляди пъти.

В разгара на бурния скандал с видеото с парапета Лена показа в кулоарите на парламента годежния си пръстен, подарен ѝ от Мирослав, тогава бе зам.-шеф на НС.

Последва скандалът как лично Асен Василев бил свалил Лена от правителствения самолет, за да отиде Петков при папа Франциск със съпругата си Линда. Оказа се, че това не е вярно. Проверено от първа ръка, Бориславова никога не се е качвала на този полет, а Линда Петкова влязла, спокойно хванала под ръка мъжа си.

За да приключи със снимката на БНТ от деня, в който кабинетът “Петко” предаде властта на служебното правителство - 2 август миналата година. Тогава Лена и Кирил изкачваха толкова опасно близо стълбите на Министерския съвет, че кадърът създаде илюзията, че се държат за ръце. “Мафиоти ни заливат с помия”, лаконичен бе в коментара си тогава експремиерът. А в отговор на разразилата се буря в социалните мрежи Бориславова пусна пост, в който обяви това като “поредната акция, която

да дискредитира участието на жени в политиката

и да удари по лидера на партията, която започна промяната”. И обясни, че българската политика не търпи умните, образовани, независими жени. Тогава това доведе до решението ѝ да не е в листите на ПП миналия октомври.

“Първите жени депутати се избират през далечната 1946 г. Уви, над 70 години по-късно най-големият грях е да си жена, която иска да се развива професионално със собствени сили и да има мнение. Тази жена веднага бива заклеймена като нечия държанка, като неубедителна, нерационална, интелектът и личните качества нямат значение - друго е средството за успех и то зависи пак от мъж. Промяна е нужна в света, но още повече тук, в България”, написа тогава огорчената Бориславова. Получи мощна подкрепа в социалните мрежи, главно от жени.

Завръщайки се в сегашната кампания, отново ѝ се наложи да се обяснява за еспремиера. “Отношенията ми с г-н Кирил Петков са служебни и приятелски в рамките на ПП”, заяви в тв интервю. И допълни, че когато човек влиза в политиката, знае, че ще плати цена. Така или иначе не бих пожелала на никого да минава през толкова интензивна атака, допълни младата юристка.

А през месеца на кампанията Лена бе плътно с годеника си Мирослав, двамата пиха кафе със симпатизанти в Благоевград, дори заедно отидоха да гласуват. Така, както Линда Петкова, която изкара голяма част от лятото в родната си Канада, през тази кампания обиколи България ръка за ръка със съпруга си.

Закле се като депутат в 49-то НС и трябва да изчака то да гласува оставката.
Закле се като депутат в 49-то НС и трябва да изчака то да гласува оставката.
Хубава, млада, образована, амбициозна - Лена Бориславова привлече вниманието още с влизането си в политиката, през която премина като комета за 2 години. Сега леко се отдръпва в очакване на първото си дете.
Хубава, млада, образована, амбициозна - Лена Бориславова привлече вниманието още с влизането си в политиката, през която премина като комета за 2 години. Сега леко се отдръпва в очакване на първото си дете.