Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милен Цветков СНИМКА: ФЕЙСБУК
Милен Цветков СНИМКА: ФЕЙСБУК
  • Досега два съда дадоха на младия мъж 9 години за причиняване на смърт по непредпазливост
  • Не издържа обвинението на прокуратурата, че шофьорът е действал с умисъл

На 19 април - деня, в който се навършват 3 години от смъртта на Милен Цветков, Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа делото за катастрофата, отнела живота на журналиста. Насрочено е за 9 часа, а телевизионният водещ беше помлян от джипа на младия Кристиан Николов около 18 часа, но преди 1096 дни.

Разбира се, съвпадението е напълно случайно, но по зла ирония на съдбата близките на Милен Цветков и мъжът, отговорен за смъртта му, може да се окажат заедно точно в този паметен ден в зала 24 на Съдебната палата в София.

Кристиан Николов
Кристиан Николов

За да не преживява отново кошмара, дъщерята на водещия Калина, която от години живее в Хага, не идва на съдебните заседания. Малкият му син Боян поради крехката си възраст - също, но пък втората жена на Милен Цветков и майка на момчето - Ивета, не пропуска заседание в Софийския градски съд.

Според близки на семейството през последните дни Калина е била в България, за да почете паметта на татко си. Няма обаче да влезе в съдебната зала. Двамата били много близки,

за последно

се чули по

телефона час

преди

неочакваната

му смърт

Преди делото да стигне до ВКС, две съдебни инстанции осъдиха студента по икономика в Германия Кристиан на 9 години затвор.

Колата на Милен Цветков беше премазана от удара.
Колата на Милен Цветков беше премазана от удара.

За разлика от Георги Семерджиев, който също направи жестока катастрофа на бул. “Черни връх” с джип ауди, но се опитва да хвърли вината върху “млади и красиви момичета”, Кристиан не е отричал, че е бил зад волана. Той и на няколко пъти изказа съжаление за станалото.

На 19 април обаче ще поиска ВКС да върне делото за ново разглеждане на втората инстанция, да бъде оправдан или да получи по-малко наказание.

Поверениците на децата на Милен Цветков ще пледират, че катастрофата е причинена умишлено. За по-високо наказание ще настоява прокуратурата.

Разследването срещу Кристиан Николов ще се запомни с това, че той беше обвинен за умишлено причиняване на смърт на пътя. Подобно тежко обвинение за катастрофа, за което може да се получи дори доживотна присъда, не е имало у нас от десетилетие.

Обвинението на Кристиан обаче не издържа в съда, който наказа младия мъж за причиняване на смърт по непредпазливост, каквато е практиката.

Престъплението е извършено при евентуален умисъл, защото

той е управлявал

автомобила след

употреба на

наркотици

и съзнателно е допускал настъпването на общественоопасните последици, с които се е съгласил, без да предприема нищо за тяхното отстраняване, макар че е имал такава възможност в продължение на повече от 280 метра и повече от 7 секунди време.

Това пишат в жалбата си до ВКС адвокатите на Калина Цветкова - Надежда Ковачева и Яким Стоянов.

Джипът на Кристиан
Джипът на Кристиан

Според тях младият мъж, който вече е на 25 години, не е предприел никакви мерки за преодоляване на възможните последици. Вместо да опита да спре или да намали, той преминал на червен светофар със скорост 99 км/ч кръстовището на бул. “Черни връх” и ул. “Хенрих Ибсен”. В колата били още приятелят му Георги и годеницата на Кристиан - Симона. Двамата обаче не видели нищо, защото “ровели” в телефоните си.

В това време субаруто на Милен Цветков било спряло на светофара. Тритонният джип на Кристиан го помлял.

Журналистът издъхва в линейката на път за болницата от сърдечна тампонада, настъпила вследствие на частично разкъсване на гръдната аорта, довело до излив на кръв в сърдечната торбичка. Имал е също тежка гръдно-коремна травма, като уврежданията се дължат на удари на тялото във вътрешните части на автомобила.

Да се разчита на случайност или на добрия шанс, означава да се разчита на нищо. В такива случаи - червен сигнал на светофара, непрекъснато преминаващи пешеходци, включително пред свободната крайна лява лента на пътното платно, и спрели коли в останалите две ленти, отговорността следва да бъде не за непредпазливо , а за умишлено деяние, пишат до съда адвокатите на Калина Цветкова.

Макар кръвната проба на Кристиан Николов да установи три вида наркотици, той категорично отрича да е употребявал дрога.

Не съм ползвал наркотици - нито тежки, нито леки. Дрогата не се вписва в начина ми на живот. Всеки носи своя кръст, аз ще нося моя до края на живота си, заяви той пред Софийския апелативен съд през октомври м.г.

Според адвокатите му дрогата е сложена в питието му в деня преди катастрофата по време на купон в дома му. На 18 април 2020 г. Кристиан и приятелите му празнуват рождения ден на годеницата му Симона. Компанията първо планирала веселие на Витоша, но заради пандемията и извънредното положение не били допуснати от полицаи до планината.

Пред съда Кристиан обясни, че докато разчиствал, видял един шот на масата, изпил го и се почувствал много зле. След което си легнал и се събудил по обед на 19 април. В късния следобед той, Симона и Георги Иванов тръгнали да търсят някъде да хапнат.

Наличието на дрога обяснява и по друг начин. Заради големия стрес, на който бил подложен покрай следването си в Германия, използвал успокоителни чайове и гелове. Съдът обаче не повярва на твърденията му.

Според адвоката на Кристиан - Любомир Таков, младият мъж бил поставен в неравностойно положение спрямо другите шофьори, причинили катастрофа.

“Той знае от

първия ден на

запознанството

ни, че ще понесе

наказание”,

казва защитникът му, но обвинителната теза за умишлено причиняване на смърт на пътя била несъстоятелна.

“Кристиан до края на живота си ще бъде убиецът на Милен Цветков, но може да се поправи”, каза пред апелативния съд Любомир Таков.

Какво ще реши ВКС, няма да стане ясно в деня, когато се навършват 3 години от смъртта на журналиста. Според закона върховните магистрати не обявяват решенията си веднага, а в едномесечен срок, който е препоръчителен.