Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Семерджиев СНИМКА: Николай Литов
Георги Семерджиев СНИМКА: Николай Литов

Магистратите обявиха, че на 21 април започват пледоариите

Не съм управлявал автомобила, друг човек го караше, той го изпробваше, защото искаше да го вземе под наем. Помня до инцидента, после не си спомням нищо. Това обяви в понеделник пред Софийския градски съд Георги Семерджиев. Той е подсъдим за жестоката катастрофа на 5 юли м.г. на бул. “Черни връх”, при която загинаха Хариет Стефанович и Христина Дилева. Освен за тяхната смърт има и още четири обвинения. Делота е на финала и Семерджиев пожела да изложи и своята версия.

Оглед на катастрофата на кръстовището при бул. “Черни връх” и “Арсеналски”, при която Георги Семерджиев уби две жени.

СНИМКА: НАЙДЕН ТОДОРОВ
Оглед на катастрофата на кръстовището при бул. “Черни връх” и “Арсеналски”, при която Георги Семерджиев уби две жени. СНИМКА: НАЙДЕН ТОДОРОВ

Обясненията му по-скоро бяха отговор на въпросите, които му задаваха съдът, прокурорът и адвокатите. Твърденията му бяха объркани и противоречиви. Доста въпроси бяха нужни, докато се изясни колко души освен него уж са били в аудито. Първо каза, че били момче и момиче, после, че са две момичета и момче, накрая, че са две момичета, които щял да разпознае, ако ги види, а под момче имал предвид себе си.

“Не мога да кажа на колко години бяха, млади и красиви, едното стоеше на задната седалка”, каза Семерджиев. Другото шофирало.

По неговите твърдения 15-20 минути били в заведение за бързо хранене, после потеглили по бул. “България” в посока бул. “Черни връх”. На него му направило впечатление, че автомобилът се движи бързо, казал да намалят скоростта, не го послушали. Той видял червения светофар на кръстовището.

Противоречие имаше и по въпроса знае ли как се казват момичетата. Първо обяви, че не знае, преди инцидента общували в инстаграм. После изрази готовност да даде на съда имената, адресите и ЕГН-тата им. Адвокатът му Мирослав Христов настоя момичетата да бъдат разпитани и увери, че в празна зала, без журналисти щял да предостави данните. Когато съдия Стефан Милев поиска на листче имената, за

да “провери

за минути в

системата ГРАО

дали те

съществуват”, адвокатът каза, че не разполага с имената им. Съдът отхвърли искането да ги търси и призовава за свидетели.

Извън залата защитникът обясни, че щял да ги предостави, когото Семерджиев му ги даде. Преди около месец му казал, че не бил сам в джипа.

“Момичета не е имало, ако имаше, то това на задната седалка със сигурност щеше да е мъртво”, опонираха от прокуратурата.

Експертизата установи, че ако там е имало човек, той 100% е нямало да оцелее, а ако е имало на предната до шофьорското място - 80% е сигурно, че нямало да е жив.

Джипът на Семерджиев се цепи на две след удара в шахтата на метрото. Като едната част хвърчи към кръстовището, а другата към тротоара. Според вещите лица преди катастрофата колата се е движила със 166 км/ч, а след нея - със 156 км/ч.

На първия разпит след задържането, който бил на 9 юли, Семерджиев твърдял, че бил отвлечен от човек, срещу когото бил подал сигнал в полицията, защото му откраднал 15 коли. Тогава казал, че около 17 часа на 5 юли го похитил мъж на име Лъчезар Райчев и му сложил парцал на устата. Съдът прочете тези показания.

“Не си спомням да съм казал такова нещо”, отрече в понеделник той. Според адвоката му тогава го твърдял, защото бил под стрес.

Той обяви, че не помни нищо след катастрофата. Спомените му се възобновили в дома му. Отрече да е звънял на хора от своята автомивка да му помогнат да влезе в жилището си.

Не бил

употребявал

дрога преди

катастрофата,

както и между нея и идването на полицията в дома му. Кръвният му тест обаче показа наличие на метамфетамин.

Също толкова объркани и неясни бяха обясненията му за това как се е сдобил с шофьорска книжка от Швейцария. Едно от петте му обвинения е за фалшив документ за правоуправление на кола.

В Швейцария бил по работа и затова решил да мине едноседмичен курс там. Не можа обаче да си спомни кой, кога, къде и как му е дал документа.

“Човек ми я даде, не мога да кажа в коя служба беше”, обясни лаконично. Подробности знаела жена на име Вероника, защото той не говорел английски език. Тя била с него в Швейцария. Адвокатът му поиска да бъде разпитана, но съдът отказа.

С бившата

полицайка

Симона Радева

били в “лични

отношения”

Тя му занесла стълба, с която да се изкачи до жилището си, защото ключът му останал в колата.

“Идваше да ми помага в автомивката”, обясни Семерджиев. Той основно се занимавал с коли под наем. За последно видял Симона Радева през деня часове преди трагедията.

“Знам, че МВР ме издирваше преди катастрофата на бул. “Черни връх”, защото имам източници”, обясни той.

Месец по-рано е спрян в “Студентски град”. Пробата му за дрога е положителна, той обаче бяга и не дава кръвно изследване.

“Не съм бягал. Разрешиха ми да си тръгна. Не мога да кажа защо не отидох да дам кръв”, уточни Семерджиев. Тогава не бил взел наркотици и затова се изненадал от дръгтеста.

Призна, че му се е случвало да взема кокаин. В отговор на искането на съда да разкаже нещо за себе си обясни, че е израснал в нормално семейство. Живее сам, има средно образование. Бил е спортист.

Следващото заседание е на 21 април, когато започват пледоариите на прокуратурата, частните повереници и адвоката му.