Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наско Сираков

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Наско Сираков СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Мъри знаеше от два месеца, че Ивков е приключил за мен, заяви собственикът на "Левски"

"Никой не ми нарежда. Нито генералният спонсор, нито друг, какво да правя в "Левски". Кълна се във внучките си".

Това каза пред БНТ мажоритарният собственик на "Левски" Наско Сираков, ден след като треньорът на "сините" Станимир Стоилов напусна. В последната си пресконференция начело на столичани наставникът обясни, че генералният спонсор е принудил Наско Сираков да изключи изпълнителния директор Ивайло Ивков от клуба.

"Левски" и в момента не изглежда като разграден двор. Факт е, че се случи този изключително голям проблем. Много съжалявам за решението на Мъри, но се стигна до тази ситуация. Той изложи своята гледна точка, аз ще кажа моята.

Първо - той знае от два месеца, казал съм му, че Иво Ивков е приключил за мен. Първо - от човешка гледна точка. И второ - че няма да бъде повече изпълнителен директор. Защо не съм го уволнил преди два месеца - това е мое решение, пак в името на "Левски". Защо се е стигнало до това? Заради крайно неуважително отношение към мен, към генералния спонсор. Некомуникативна личност, която отблъсква много хора - и от клуба, и извън клуба. Най-малкото е това, че гледа в различна посока от моята. И, че излъга пред медиите, че не е бил поканен в НАП", заяви Наско Сираков.

По повод думите, че решението на Сираков за отстраняването на Иво Ивков и Петър Ганев е взето под натиск, Наско коментира: "Той, между другото каза и, че много добре ме познава. А след като ме познава толкова добре и два дни се опитах да го убедя, че Иво Ивков няма проблеми с генералния спонсор, на Иво Ивков големите му проблеми са с мене... Ето, кълна се във внучките си, че в последните шест месеца от генералния спонсор никога не са ми поставяли условието Иво Ивков да бъде уволнен".

"По този прословут договор за управление искам да ви кажа едни цифри - генералният спонсор е отпуснал около 1,9 млн. лева на клуба. Фактурирал е около 750 000 лева, които да - хипотетично има възможност да си ги поиска. Макар че господин Борисов - и пред Мъри, и пред мен, и пред Ивков е заявявал, че никога няма да си поиска. Генералният спонсор дори винаги е отпускал пари напред по договорите с "Левски". Сега например е отпуснал средства до юни.

Само искам да ви кажа една предистория. Една година търсихме генерален спонсор. Най-голямата сума, която ни беше предложена, също от бетинг компания. Беше за петгодишен договор - за 5 милиона лева, по 1 милион на година с пълен ексклузивите. С настоящия ни генерален спонсор подписахме за 5 години за 20 милиона лева. До момента те са отпуснали над 9 милиона лева в клуба. Вие си правете сметка - за година и половина", разкри мажоритарният собственик на "Левски".

"Левски" е изцяло зависим финансово от генералния спонсор. Ако го нямаше, отдавна да сме приключили", каза още Сираков. И добави, че "това е активно мероприятие на организираните фенове - да принудят генералния спонсор да се оттегли от "Левски", аз да остана сам и да им депозирам акциите".

"Никога няма да направя това нещо. Като говорят истината, те трябва да казват цялата истина. Депозирането на акциите в клуба от мен, означава, че тези акции губят правото си на глас. И на другия ден така нареченото сдружение или тръстът започват да управляват клуба. Ако направя това нещо, аз ще предам цялата "синя" общност", поясни Сираков.

За договорите с генералния спонсор обяви, че всеки един от тях е можело да бъде прекратен само с подписа на Ивков и без никакви неустойки. "Защо не ги прекрати тогава", запита собственикът.

По повод транспарантите срещу него на мача с "Локо" (Сф), заяви: "Мен не могат да ме притеснят с това нещо. Това, че вдигат транспаранти не ме притеснява, притеснява ме финансовото състояние на клуба. Те нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили. Очакваме още. Сега ще започнат и свастики, за да бъдат по-големи наказанията. Този филм сме го гледали".

"Аз война с никого не водя и никога не съм обидил тези хора. Това, че съм казал, че са един процент от "синята" общност, даже ги надцених. Нямат и толкова. Война не съм водил. Това не е обида, това е истина", продължи той.

"До последно вярвах, че Мъри ще размисли", каза мажоритарният собственик на "сините". 

Стоилов е поставил 2 условия, за да остане начело на отбора. Сираков обаче не приема.

"Опитах се три дни да разговарям с него по всички въпроси. Едно от условията му беше неизпълнимо. Въпреки това направих компромис, казах го и на общото събрание - че Иво Ивков ще остане на работа в клуба, но на друга длъжност", каза още той.

"Като гледам как така наречените хора от сдружението се хвърлят като матросовци на амбразурата да спасяват Иво Ивков, сега съжалявам, че н есъм го уволнил още преди една година. В клуба ще бъде направен пълен одит - на всички договори, споразумения, анекси на договори, подписани в последните шест месеца. Дай боже да не излезе нищо. Но имам съмнения, че са подписвани неща, които да са в ущърб на клуба", продължи Сираков.

"Готов съм да изпълня абсолютно всичко, искано от Мъри, за да остане, с изключение на това, че Ивайло Ивков няма да бъде изпълнителен директор на клуба. И нищо повече", каза още той.

Босът на "Герена" не знае кой ще замени Мъри като треньор. Сираков обясни, че няма идея кой ще е новият изпълнителен директор, след като Ивайло Ивков бе освободен. Още не знаел и кой ще води "Левски" в предстоящия мач с ЦСКА.

"Нямам вариант", каза Сираков. И добави: "Ще го мислим - днес-утре ще се вземе решение".

"Да ви кажа, до пресконференцията след мача с "Локомотив" си се надявах, че има някакъв шанс Мъри да размисли. Пак го казвам - съжалявам изключително много", каза още Сираков.

По думите му Станимир Стоилов е в заблуда и за причините за освобождаването на Петър Ганев от Надзорния съвет. "Той си мисли, че Пепи Ганев не е в Надзорния съвет, защото щял да гласува против уволнението на Иво Ивков. Иво Ивков може да го уволни Управителният съвет, не Надзорния съвет. Преценил съм да е по този начин. В Управителния съвет при всички положения ще има представител на феновете", заяви собственикът на "Левски".

"Раната е възможно най-дълбока, защото Мъри е емблематичен треньор в историята на "Левски", но ще трябва да се справим и без него", допълни Сираков.

"Винаги съм готов да правя опити Стоилов да работи на "Герена". Но искам да кажа нещо важно. когато навлизаш в дадена материя, трябва да си много добре запознат. Мъри каза една огромна неистина - че клубът е бил на печалба миналата година, 18 милиона. И 12 милиона били разходите. Ние сме на загуба миналата година. Когато говориш за приход 17,4 млн., ти имаш само ДДС върху тези пари около 3 милиона. Всички стоки, коит опродаваме в магазина, имаме 50% разход към доставчици. Иначе те НАП утре ще дойдат и ще ни запорират всичко. Ще кажат - вие сте на печалба, защо не плащате? Финансово клубът за миналата година е един милион лева на загуба. Когато говориш с цифри, не може да си играеш с тях, както аз си играя с внучките", каза Сираков.

По повод думите на Ивайло Ивков "ние сме врата до врата, но не си говорим", Сираков обясни защо е така: "Той много добре знае. Заради изключителното арогантно му, невъзпитано поведение към мен, на което е свидетел Мъри".

Дали е имало шанс за помирение? "Направихме такъв опит. Мъри го накара да дойде да ми се извини след два часа. Можеше да се извини и като хората, но въпреки това аз приех всичко. И на другия ден той даде пресконференция и отново се обърна срещу мен. С такива хора не мога да работя в "Левски", отговори Сираков.

Той заяви, че всички левскари трябва да са благодарни на генералния спонсор - "защото, ако не бяха те, нямаше да има Мъри Стоилов, нямаше да има купа, нямаше да има отбор. И няма един милиметър нещо, което да е поискал Мъри, което да не е било изпълнено от мен, от клуба и от спонсора". 

За финал Сираков открехна вратата, че готви много сериозни неща.

"Аз съм обещал, че ще спася "Левски". И това неминуемо ще се случи. И то много скоро. По какъв начин - ще разберете скоро. Подготвяме доста сериозни неща, не едно", каза Сираков.