Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КОЛЕГИ: Ахмед Башев - Манол и Георги Първанов - Гоце сред населението на Рибново.
КОЛЕГИ: Ахмед Башев - Манол и Георги Първанов - Гоце сред населението на Рибново.

Кметът на Гърмен Ахмед Башев остро си противоречи за отношението му към Възродителния процес, показа проверка на "168 часа".
Висшият кадър на ДПС и приближен на лидера Ахмед Доган е бил агент на Държавна сигурност с псевдоним "Манол" чак до края на 1991 година.
Като доносник на комунистическите служби твърди, че Възродителният процес е необходим и

има положително отношение към него

Активно подпомага тогавашната власт с информация за състуденти и съселяни, които не са съгласни със смяната на имената. Категоричен е, че мюсюлманската религия е вредна и посочва с имената им хората от Рибново, които ходят на джамия всеки петък в София.
Днес мнението му е коренно противоположно и го изказва публично по време на честването на майските събития в Делиормана.

Пред електората твърди, че знае малко за Възродителния процес

Заявява, че ще се бори за правата на мюсюлманите, религията, обичаите и имената им.
Досието на агент "Манол" ясно показва чрез собственоръчни доноси как се развива кариерата му в Държавна сигурност. Първият контакт на Андрей Башев (преди да върне името си Ахмед) с ДС е през декември 1983 година по предложение на офицера Андрей Трифонов.
Предложение за оперативен контакт с Андрей Башев от Рибново:
"Рибново е най-голямото село в района, населено с българи, изповядващи ислям. С малки изключения населението е обхванато от религиозния фанатизъм, включително и от младежи на 16-20 години. Подходящ за сътрудник е Андрей Башев, женен, неосъждан, с висше образование. Общителен, наблюдателен и точен. След военната служба е магазинер в селото.

Член на БКП и отговорник за самодейните състави

Сестрата на Андрей е омъжена за сина на незаконния ходжа Демир Еминков. Тъстът на Андрей е член на БКП, изпълнявал е партийни поръчения. Провеждани са разговори с Андрей, докато е бил студент в Пловдив, по линия на студентите българомохамедани. Приемаше срещите с желание и даваше вярна и точна информация. Като войник също е сътрудничил на ДС."
Предложението е одобрено от шефовете на Държавна сигурност и така Андрей Башев става официален информатор на службата. Както става ясно, той и преди е ползван за доноси, но устно.
Рапорт от оперативния работник Трифонов до началниците му след среща с Андрей Башев, тогава студент в Пловдив:
"Според приятеля (Доносите на агентите обикновено започват с конспиративното

“Един приятел ми каза”

Приятелят всъщност е самият агент - бел. авт.) в Пловдив по време на изборите няма негативни явления. В компания студент от 3-ти курс Българска филология е казал, че другарят Андропов мрази ръководителите на България и ще ги замени. Същият се занимавал с продажба на дънки. Андрей обеща, че за Нова година ще си дойде в Рибново и пак ще се обади".
На сътрудника Андрей Башев е поставена задача да разговаря с новия кмет на селото Данчо Джуркин по въпроси като разфереджаване, ходжи, фанатизъм.
При следващата си среща с офицера на 2 януари 1984 година Андрей Башев

вече е установил студента от 3-ти курс, който говори за Андропов и продава дънки

Донася, че живее в 417 стая в общежитието. Кметът Джуркин му казал, че ще направи всичко необходимо, за да преобрази селото.
По това време Андрей Башев още не е официален агент на ДС и дава информация доброволно. За срещите си с доносника оперативният работник редовно пише доклади до началниците си.
Три месеца по-късно Башев разказва на ДС, че Джуркин вече съжалявал, че станал кмет. Отдалечил се от хората и трябвало да прави неща, които не иска. На 1 август 1984 Андрей Башев слухти по поръчение на ДС за това кой е горил знамената в селото. Билян Арнаутски му споделил, че са изгорени от учителя Емил Старев, за да злепостави селото. От 2 до 30 август Башев заминава на студентска бригада в ГДР. Веднага след завръщането му отново се свързва с офицера от ДС. Споделя, че от колега научил за бомбите на гарите в Пловдив, София и Варна, които избухнали точно в 17 ч. Докладва и за коментарите в Рибново за това кой е изгорил знамената. Съселяните му твърдели, че това е работа на хората от властта с цел провокация.
На 26 април 1985 година Андрей споделя със служителя на ДС следното:
"Чувствам напрежение в Рибново.

Хората коментират смяната на имената

Говори се за предстоящо изселване в Турция."
Майор Трендафилов отбелязва в доклада си:
"Андрей просто остава учуден на какво се дължи това нещо, но определя, че е в резултат на невежеството и простотията на населението в Рибново."
След като завършва университета в Пловдив, Андрей Башев се прибира в село Рибново. Продължават редовните му и доброволни контакти с офицера от ДС.
Заявление от Андрей Башев - информация за неудачите на Възродителния процес с дата 27.11.1987:
"Мога да кажа, че вина има както партийното ръководство, така и учителите. Те са основните фигури, които трябва да ръководят Възродителния процес в неговия зародиш, а те не спят в селото. Всеки ден бързат за автобусите и си тръгват още на обяд. Учителите не възпитават ученици, готови утре да работят за Възродителния процес, а хора, които ще завършат 8 клас и ще останат на село със своите фанатични идеи. Няма го личният пример у партийното ръководство. Много мъже се събират вечер в къщата на Атипови, които

работят в Пернишко
 и имат москвич

Там играят комар."
12.02.1988 г. Рапорт на майор Трендафилов след поредната среща с Андрей Башев - агент "Манол":
"В Рибново се чувства недоволство от някои хора, защото са сформирани комисии по Възродителния процес, които трябва да наблюдават как се изпълняват новият бит и култура. Очебиен пример е Демир Еминков, който изгонил комисията от дома си. Въпреки изградените комисии по Възродителния процес не се е стигнало до видими промени. Жените носят фереджета.

Органите на властта не правят забележки на тези жени

На 10 февруари 1988 г. в Рибново идва председателят на джамийското настоятелство от Белица, заедно с Джамал Коибашиев. Той бил в Горно Дреново по въпроса за отваряне на джамията. Опитал се е да се кланя и да пее, но бил прекъснат от вярващите. Продължават да играят комар както братята Инузови, така и Кючукови."
На 15 март 1988 г. Башев донася, че изборите на 28 февруари са преминали нормално. Мъжете гласували вместо жените си. Говорило се, че отново ще се изселват българомохамедани, които имат близки в Турция. Башев, като член на комисия за Възродителния процес е бил на погребение, но не му е дадена възможност да наблюдава. Научил по-късно, че мъртвецът е погребан по старите обичаи, а не както повелява Възродителният процес. По поръчението да установи видеоапаратите в Рибново Андрей донася информацията, че Альоша Киселов (Мишо) събира младежи и срещу 10 лева им пуска порнофилми.
Следва собственоръчно заявление от Андрей Башев до офицера от ДС:
"Възродителният процес така и не върви. Мисля, че

още дълго време ще тъпчем на едно място,

ако ръководителите не са хора от селото. Сега тези ръководители нямат никакъв принос за Възродителния процес. Директорът на училището и партийният секретар продължават да си тръгват по обяд. Така не се решават проблеми от национален характер, какъвто е Възродителният процес."
След като се доказва като надежден информатор и сътрудник на властта по въпросите на Възродителния процес, на 11 май 1988 година следва и документ със следното съдържание:

ПРЕДЛОЖЕНИЕ
ЗА ВЕРБОВКА

"Андрей Башев е подходящ за агент на ДС в село Рибново, характерно с верски фанатизъм, който е спирачка за развитието. Башев има положително отношение към мероприятията, провеждани от партията за възпитанието на местните по Възродителния процес. Проявява разбиране за Възродителния процес, като е решил въпросите в семейството си. Донасял е за състуденти и населението в Рибново. По Възродителния процес проблеми няма. Убеден е в правотата му, като млад човек иска някои неща, особено по Възродителния процес, да се решат бързо."

Оперативният работник е убеден, че Андрей ще приеме да стане агент

След това следва и рапорт за вербовката на Андрей Башев. Тя става в присъствието на началника на ДС от Гоце Делчев полк. Шопов. Башев и Шопов вече се познават. Шопов му благодари за съдействието дотук. Андрей сам си избира псевдонима "Манол".
"На нововербувания агент не взехме декларация за сътрудничество, защото според нас не се налага, изхождайки от неговата готовност както преди, така и сега да сътрудничи на службата. Вземането на такава декларация би го обидило" - пише офицерът от Държавна сигурност. Така Ахмед Башев е регистриран за агент на службите по линия на протурския национализъм. Оттук нататък започва и истинската му работа за ДС в подпомагането на Възродителния процес.

Веднага му е поставена задача да следи кой ходи на джамия. "Манол" докладва дни след официалната вербовка по следния начин:
Сведение относно: Религиозни прояви на лица от с. Рибново, работещи в село Струмяни.
"Приятели съобщават, че в Струмяни е оформена група от Рибново, която всеки петък посещава джамията в София. Групата е от фамилията Менкови."
В село Струмяни е женена сестрата на Андрей Башев. Тя не знае, че е агент на ДС и

без да иска му дава ценна информация
за съселяните си,

която той на 22 август 1988 година докладва на службата. Ето рапорта на водещия му офицер:
"При среща с приятел (агент "Манол" - Ахмед Башев, бел. авт.) същият споделя, че на 11 август бил при сестра си в Струмяни. В разговор с нея тя е споделила, че група работници от Рибново вече 4 недели организирано всеки петък сутринта рано тръгват за София, където посещават джамията срещу Халите. Там извършват кланяния. Те са Радко Менков, Камен Гурдалов, Малин Менков, Милко Менков, Фидан Деянов, Алтаи Киселов."
Офицерът Трендафилов от ДС му поставя следните задачи: Да продължи разговорите със сестра си и да установи организатора на групата. Да следи за поведението на другите работници, които са на тютюна, коментарите за промените в ЦК на БКП, евентуално обрязване на децата им.
18 май 1989 г. Сведение за коментарите за издаването на новите задгранични паспорти и пленума на ЦК на БКП по селското стопанство
Сведение на агент "Манол" от 15 юни 1989 г.:
"След постъпването на новия партиен секретар в Рибново нещата съвсем се объркаха. Решава проблемите на роднините си, казва, че в партията бил затъпял и често продава хляб вместо жена си. Обстановката в селото е спокойна след струпването на хората, завърнали се от вътрешността на страната. Доста информация донесе Славомир Машев, както и Румен Авдиков. Постоянно се слушат радио "Свободна Европа", "Дойче веле", радио "Анкара", след което свободно се коментира на всякакви места."
Рапорт на м-р Трифонов след оперативна среща с Андрей Башев - агент "Манол", от 28 август 1989: "Приятелят съобщава, че в Рибново е спокойно с пристигането на специалните войски и тяхното дежурство. Не се забелязват коментари за Възродителния процес от възрастното население. Ако някой започне разговор, другите го прекъсват. Приятелят споделя, че е говорил с Елка Миткова Муртева от Рибново, омъжена в Беслег. Дошла в село да си вземе багажа и пари, но братята й Филип Митков Муртев и Румен Муртев я пребили и й поставили ребром въпроса, че ако не попълни документи за Турция, няма да получи багажа и парите си. Относно мобилизацията на хората в Рибново не се коментира, но има изказвания, че е съвсем правилно тези хора да ги няма в селото, че властта предварително взема мерки и всеки опит за проява ще бъде жестоко смазан."
10 ноември 1989 година. Комунизмът в България пада.

Андрей Башев
обаче продължава
да бъде агент на ДС

с псевдоним "Манол" и да пише доноси.
Сведение от 24 ноември 1989 г:
"Обстановката в Рибново след пленума и митингите започва да се усложнява. Настроението видимо се е повишило особено сред вражеския контингент. Издигат се лозунги, без да се съобразяват с властта. Така например Милен Миленов Менков спокойно и открито заявява: "Дойде и вашият ред, край на червения терор. Смърт на червените." Други като Иван Турдалов, Николай Гурдалов, Митко Цънгов, Сашо Кадриев, Алтаи Киселов, Росен Чекалов, Филип Киселов и др. въпреки разговорите на местното ръководство с тях да проявят благоразумие и да не отварят джамията, да спрат да разпространяват слухове, подстрекавани от Иван Гурдалов отговарят, че едва ли не сега им е позволено всичко.

Повечето от хората все още проявяват благоразумие,

допитват се до ръководството как да постъпят, не се поддават на подстрекателствата на Иван Гурдалов."
На 28 ноември 1989 година офицерът от ДС пише рапорт до шефовете си по донос на Андрей Башев - "Манол". В него той разказва за посещението на норвежкия журналист Терие Густафсон, който записвал свободно изказванията на вярващите в исляма. След това Башев, партийният секретар, кметът на селото и зам.-директорът на училището провеждат с госта разговор за целта на посещението. Башев му казал, че религията в Рибново играе съвсем отрицателна роля за развитието на селото и точно затова се борили да я ограничат, особено сред младите.
Журналистът така и не пуснал магнетофона, за да запише истинската обстановка. "Приятелят" съобщава на ДС, че Зафир Таламанов е ходил по селото да събира подписи, които ще бъдат изпратени в София с искане да се върнат старите имена. Отново на преден план излиза Иван Гурделов и лъже населението, че събирането на подписите е разпоредено от главния мюфтия за възстановяването на джамията в Гоце Делчев. Ясно се очертава ролята на Иван Гурдалов като главен подстрекател на вражески слухове. Обявил е, че трябва да се преподава Корана в училище.

Трябват мерки
срещу тези лица,

иначе ще се оттеглят хората, които стоят на здрави позиции" - пише офицерът от ДС след доноса на Башев. След тази среща "Манол" е поет от друг офицер - Бойков. Той продължава срещите с ценния агент за придобиване на информация от средите на селото. Рапорт от оперативен работник Ст. Бойков с дата 15. 02. 1991 г:
"На 15. 02. 91 бях потърсен от агент "Манол". Сподели, че този ден е бил на съвещание в Гърмен и след като се прибрал в Рибново, му съобщили, че сутринта в училището е нахълтал Мустафа Алиев Киселов (Албен Илиев Киселов) по прякор Трифон, след като е преодолял съпротивата на прислужниците. Те са оставени там да охраняват училището, защото в селото има стачка на учениците. Родителите им не ги пускат, като всяка сутрин на входа на училището е имало постове, които не пускали децата в училище с цел да се въведе изучаването на турски език. Киселов влязъл в учителската стая и заплашвал със саморазправа, ако отпочнат отново да учат децата, преди да е въведен турски език. Говорел, че ще чупи инвентар, обиждал учителите. Отнасял се лошо с учителите християни, приходящи от други села.

На агента бяха поставени задачи да следи за обстановката
в Рибново,

за екстремистки прояви на лица и стремеж към турцизиране."
Рапорт на офицера от 3 юни 1991 г:
"В Гоце Делчев проведох среща с агент "Манол". Сподели, че обстановката в Рибново е спокойна. Засилвала се тревогата от безработица в селото. В селото най-активният борец за въвеждане на ислямски и турски обичаи бил кметът Али Татаман. Той е унищожавал смъртни актове на отдавна починали лица, като в тях е заменял имената с такива без наставки "ов" и "ев". Също така е късал документи на хора, подали искане за документи с имена с наставки "ов" и "ев". Събирал е подписи за изучаването на турски език. Заявил е в тесен кръг, че до Байрама щял да напусне страната и да отиде в Турция. Агент "Манол" е провел разговор с учениците в духовното училище в Скопие. Направило му впечатление, че те в разговора си крият нещо от него. Също така е разговарял с ученика Ясен (Хасан) Сердаров, който е в духовното училище в Шумен. Той сподели с него, че обучението им било като на всички български средни училища. На въпроса как е обучението, сравнено с това в Скопие, той отговорил: "Остави ги тия, възпитават ги като истински фанатици." Ученици в Скопие са Айдън Менков и Мурад Бошнаков. При посещението си в Рибново са поддържали връзки предимно със стари хора - религиозни фанатици." След този донос

службите вземат мерки срещу Айдън Менков
и Мурад Бошнаков

"Манол" получава задача от ДС да се срещне с българомохамедани в Турция и да донесе информация за настроенията им за събитията в България.
През 2008 година Ахмед Башев, вече кмет на Гърмен, е отведен за разпит в ДАНС заедно с учителя по ислям Мурад Бошнак. Той е същият, срещу когото Башев пише доноси през 1991 година, че поддържа връзки със стари хора - религиозни фанатици. За акцията на ДАНС през 2008 година Башев говори и по време на честванията на майските събития през 2012 година (виж каретата).
Ето и последната информация, донесена от Андрей Башев - "Манол", на 12 юни 1991 година, малко преди Държавна сигурност да бъде разформирована:
"Кметът на Рибново Али Таламан заявил пред изпълкома на съвета в Гърмен, че ще заминава за Турция. В тази връзка ДПС се били събрали и

определили за
нов временен кмет

Мустафа Бошнаков, което не е правомерно,
защото трябва да има нови консултации на политическите сили в селото. Има отдръпване от ДПС, тъй като те се занимавали и спечелили хората само на религиозна основа, искания за имената и пр. Това било изпълнено и те не могли да предложат нищо ново на хората. Не са поемали ангажименти по икономически проблеми. "Манол" се е срещал с Бизьоков - бивш кмет на село Дебрен, и той също споделил, че интересът към движението е спаднал по същите причини. Според Бизьоков активистите на ДПС отишли да работят в Македония и сега нямало кой да бърка ума на хората."

 

 

Ахмед Башев в Пристое, май 2012: Малко знам за Възродителния процес

Идвам за първи път тук и съм приятно впечатлен от топлината на хората. Аз съм от онова поколение, което знае малко за Възродителния процес. Искам да се обърна към младите хора. През последните години се бяхме втурнали да правим пътища, водопроводи, вкарахме много средства в общините, но като че ли забравихме за това, което се е случило преди 20 и повече години по помашките райони, какви неща са се случвали...
Нахлуха у дома качулки, представители на ДАНС, преди откриването на водопровода - имало кърпи, шалвари, казаха ми вие сте фундаменталисти, талибани. Много години ни разпитваха и какво се установи - в постановлението на прокуратурата написаха - няма радикален ислям, но се доказва, че Ахмед Башев ходи в петък на джамия. Това е било нарушението, заради което щяхме да взривим етническия мир.
Защо иззеха литературата, одобрена от министерството на образованието? Защо продължи тормозът над нашите братя мюсюлмани пред Баня Башъ.
Ето това наричам аз продължение на онзи процес, по време на който нашите бащи са давали живота си. Ние не искаме тези методи да се повтарят. Нашият лидер Ахмед Доган на Димир баба теке ни "успокои", че това ще продължава още много години. Благодаря ви, господин председател, но ние ще се борим. Прав е нашият лидер, че за всичко, което имаме - имена, джамии и други, трябва борба, трябва търсене, нищо даром не се дава, а ние ви обещаваме едно - ще се борим непрекъснато, особено когато чувстваме вас - хората, които подкрепят ДПС. В края на краищата всичко опира до властта. Ние имаме местната власт, но не е достатъчно. Трябва да имаме и централната, както сме я имали. Ние искаме министри, тази държава трудно се управлява без нас.

 

 

Ахмед Башев на Демир баба теке, май 2012: Мюсюлманите не могат да навредят на държавата

"Аз няма да говоря за безработица, инвестиции, но искам да се върна към повода за майските събития. Те имат предистория още от 1912 година. Но искам да обърна внимание на младите, че както е тръгнало, отново ще има събития по този повод. Много от нашите противници ни казват - стига с този Възродителен процес, изтъркахте я тази тема вече. Не, уважаеми приятели. Ще я търкаме дотогава, докогато България стане истинска демократична държава... Трябва да се разбере от всички - проблемите не са от вярващите хора, а това, че са малко. Особено мюсюлманите - никога не могат да навредят на държавата с това, че са вярващи.
Методите на онзи Възродителен процес продължават. Страхът е актуален и днес. Ние ще продължим да споменаваме Възродителния процес, ще се борим, докато не постигнем равноправие, тази родина е и наша, тя е обща, можем да управляваме много по-добре от някои други...
Тези половин милион граждани от турски произход, които напуснаха България, те напуснаха, защото бяха потъпкани правата и свободите им, а не защото няма път, водопровод.
Има една партия - ДПС, която трябва да споменаваме винаги, защото тя показва нашата кауза - правата и свободите на всички граждани. Това е партията, ще се борим, ще бъдем единни, за да покажем на България, Европа и света, че ние искаме властта - централната, изпълнителна власт. Това можем да го постигнем, ако отново бъдем единни. Трябва да имаме пълно доверие в ДПС и в председателя Ахмед Доган.

АГИТАЦИЯ: Агентите на ДС Манол и Сава говорят за Възродителния процес пред електората.
АГИТАЦИЯ: Агентите на ДС Манол и Сава говорят за Възродителния процес пред електората.
КАТАРЗИС: Тези жени са клепани от Башев на ДС през 80-те, а днес според думите му ще се бори за правата им.
КАТАРЗИС: Тези жени са клепани от Башев на ДС през 80-те, а днес според думите му ще се бори за правата им.
МЪКИ: Жертвите на Възродителния процес едва ли предполагат по това време, че са предавани от своите.
МЪКИ: Жертвите на Възродителния процес едва ли предполагат по това време, че са предавани от своите.
НА МАСА: През 2008-а Ахмед Башев седи редом до учителя по ислям Мурад Бошнак, за когото е донасял на органите на Държавна сигурност през 80-те.
НА МАСА: През 2008-а Ахмед Башев седи редом до учителя по ислям Мурад Бошнак, за когото е донасял на органите на Държавна сигурност през 80-те.
ИЗБОРИ: Ликът на Ахмед Башев се появява на всевъзможни места преди поредния вот.
ИЗБОРИ: Ликът на Ахмед Башев се появява на всевъзможни места преди поредния вот.