Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сергей Лавров
Снимка:Радио Китай
Сергей Лавров Снимка:Радио Китай

Западът се опитва да вбие клин между Русия и Китай, говорейки за неравнопоставените им отношения и зависимостта на Москва от Пекин, каза руският външен министър Сергей Лавров в публикувано днес интервю, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

В интервюто пред ежедневника "Аргументи и факти" министърът каза още, че враждебната позиция на Европейския съюз към Москва означава, че той е "изгубил" Русия. Лавров допълни, че Москва ще прилага твърд подход към Европа, ако е необходимо.

Министърът каза, че 10-часовите преговори между руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин миналия месец са издигнали "стратегическото партньорство" между Москва и Пекин отвъд "чисто двустранния контекст".

"Естествено споделяме усещане за другарство и готовност да застанем рамо до рамо в защита на фундаменталните интереси едни на други", каза Лавров за "Аргументи и факти".

Министърът каза, че намеците за неравнопоставени отношения между Москва и Пекин "се преувеличават основно от страна на неприятелски държави" от доста дълго време.

"Виждаме в това опит да се хвърли сянка върху нашите успехи, да се вбие клин в приятелството между Москва и Пекин", каза Лавров.

Министърът каза, че влошаването на отношенията с ЕС е по вина на самите европейци, които подкрепят Украйна изпращайки оръжие и инструктори на, по думите му, "престъпния режим" в Киев.

"ЕС изгуби Русия. Но вината си е негова. Именно страните членки на ЕС и лидерите на блока са онези, които открито обявяват необходимостта да се нанесе, по думите им, стратегическо поражение на Русия", каза Лавров.

"В отговор на враждебните стъпки ще приложим, ако се налага, твърд подход, основан на руските национални интереси и принципите на реципрочността, възприети в дипломатическата практика", обобщи министърът.