Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иво Христов СНИМКА: ЕП
Иво Христов СНИМКА: ЕП

Честита парламентарна република на всички, които са се вкопчили в нея! След пет вота в рамките на две години - все същата патова ситуация. Политическата апатия пълзи като некроза, идеите са изчерпани, кампанията се свежда до селфита и театър без публика. Единственото достойнство на новите лица в политиката е, че били …по-млади. Невежи, но свежи.

Инфлацията, обедняването, обезлюдяването и корупцията са забравени. Всичколозите от вчера втълпяват на аудиторията, че е необходима коалиция между ГЕРБ и ПП. За да легитимират тази коалиция на войната, я пробутват като “исторически компромис”, едва ли не саможертва на партийни ценности пред олтара на нацията. Карикатурен опит да се представи благовидно един фиктивен брак, в който и двамата младоженци са ошамарени от сводника.

В резюме: напразни избори в рамките на една изживяла времето си парламентарна република.

Десницата дори отваря дума за премахване на института на служебното правителство с цел партократите да си предават щафетата дори при неспособност да избутат цял мандат. Дори когато до урните отиват едва една трета от избирателите.

Изходът за мен е един: конституционна реформа с цел президентска република. Но България е напът да пропусне тази възможност и да посрещне световните потресения като кораб на дрейф, на произвола на бурята.

Аргументите са изговорени, но изглежда ще трябват още напразни избори и изтощаващи кризи, докато мнозинството констатира очевидното.

*От фейсбук!