Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицай с куче влиза в СУ "Паисий Хилендарски" в Пловдив след отправената заплаха за бомба на 31 март.
Полицай с куче влиза в СУ "Паисий Хилендарски" в Пловдив след отправената заплаха за бомба на 31 март.

Другите двама арестувани са 9-класници от Пловдив

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем 23-годишен мъж, подал сигнал за поставена бомба в училище.

Мъжът с инициали Б.Т. е с повдигнато обвинение тъй като на 30 март чрез обаждане на телефон 112 е предал, че в Професионална гимназия по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“ в Пловдив е поставено взривно устройство, като от деянието са настъпили значителни вредни последици, уточняват от прокуратурата.

По данни на държавното обвинение сигналът е подаден от улична телефонна кабина. Незабавно е бил изпратен автопатрул на полицията, който е запазил местопроизшествието. Учениците, учителите и персоналът са били евакуирани. При извършената проверка взривно устройство в сградата не е било открито.

Обвиняемият Б.Т. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Действията по разследването продължават.

Същевременно под надзора на Районната прокуратура е образувано досъдебно производство за бомбени заплахи, отправени към училища в Пловдив и в други градове на страната.

Установено е, че две момчета на 15 години, ученици в 9 клас от Пловдив, на 27 март 2023 г. и на 31 март 2023 г., са изпратили писма по електронната поща до официалните мейли на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР и до две медии – информационен сайт и телевизия. В тези съобщения те написали, че в различни училища в Пловдив и в други градове на страната предстои да бъдат поставени взривни устройства. Писмата са изпратени от електронна поща, регистрирана при доставчик на електронни съобщителни услуги извън територията на България.

Към момента се извършват активни действия по разследването. Не е установена връзка между двата случая, уточняват от прокуратурата.

По-рано през деня главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров съобщи пред журналисти в Пловдив, че подаването на сигнали е „станало заразно и доста лица са се увлекли по тази тенденция“. Всички те са установени благодарение на дирекция „Киберсигурност“, подчерта Тодоров. Освен арестуваните 17-годишни в София вчера, има още три случая в страната на непълнолетни, които са задържани за изпращане на заплашителни имейли, каза Тодоров. По думите му арестуваните са общо около осем души.