Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.
Директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

"Вървим към ескалация. Това е ясно очертана тенденция в конфликта. Би било изненада, ако има изненадани от обявеното решение за разполагане на руски тактически оръжия в Беларус. Това е поредната червена линия, която се пресича. Червени линии, които вече преминаваме по няколко наведнъж. Малко преди това Обединеното кралство обяви, че ще доставя снаряди с обеднен уран в Украйна."
Това каза за БНР дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, бивш заместник-министър на външните работи.

Ескалацията не може да бъде път към преговорите. Ескалацията води по-скоро до нова ескалация, а намираме сме в своеобразна спирала на ескалацията, подчерта дипломатът.

13 месеца след началото на войната резултатът е повече война, а не приближаване към мир, смята Кючуков.

В момента подходът е инструментален и се свежда до повече оръжие. Няма алтернативен варианти, който да разглеждаме като път към мира, освен войната, изтъкна в анализа си дипломатът.

Към момента нито една от участващите в конфликта страни не се стреми към прехвърлянето му от военното към политическото поле, коментира Любомир Кючуков в предаването "Събота 150".

Отправяните предложения от Русия и Украйна не са предложения за преговори, а за капитулация на другата страна. Китайското предложение обаче е по-различно – то не поставя предварителни условия, настоява за примирие и в тези условия - за преговори, уточни Кючуков.

"На практика в нито едно от другите предложения не се говори за преговори", каза още той. 

Признаването на териториалната цялост на Украйна в китайското предложение оставя възможност да се подкрепи руската позиция. Русия също говори за "териториалната цялост на Украйна", само че разбирана в това, което е останало след руската окупация. Във формулировката на ЕС и НАТО това са международно признатите ѝ граници, "а това са две коренно различни неща", посочи той.

Като позитивен възможен вариант дипломатът очерта това първо да се постигне примирие, а след това да се водят преговори, където обаче териториалният въпрос и гаранциите за сигурността на Украйна "най-вероятно ще останат за дълъг период нерешени".

"Протестите в Европа са протести срещу резултатите от войната, а не срещу войната като цяло. Все още в Европа липсват антивоенните настроения, които се помнят от 60-те и 70-те години в Западна Европа", отбеляза още Любомир Кючуков.

Според него няма основание да се мисли, че както Русия, така и Украйна търсят мир в момента.

"Те продължават да разчитат на военната победа. Рискът от прерастването на конфликта става все по-голям, включително като резултат от случаен инцидент. Ние живеем по логиката на войната и всичко, което се прави, е свързано с тази война."

Кючуков акцентира върху опасността от разрастване на конфликта и включването на НАТО като следваща стъпка, което според него би било "качествено нова стъпка".

По думите му има "наслагване, което ни води все по-близо до ръба", но не здравият разум е водещ фактор за слагане на края на конфликта, а страхът от взаимно унищожение, но "прагът на страха става все по-нисък".