Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Белезници СНИМКА: Pixabay
Белезници СНИМКА: Pixabay

Дъщерята на бившия директор на разузнаването на САЩ Джон Негропонте беше осъдена вчера на 35 години затвор за смъртоносното намушкване на приятел след пиянска свада в къща в Мериленд, съобщи прокуратурата. Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

30-годишната София Негропонте от Вашингтон беше осъдена през януари за непредумишленото убийство през 2020 г. на 24-годишния Юсуф Расмусен. Обичайно за такова престъпление присъдата е между 15 и 25 години зад решетките. Но окръжният съдия в Монгомъри Терънс Макган наложи по-тежко наказание, мотивирайки се с необходимостта общността да бъде защитена и с това, че подсъдимата е „изпълнена с гняв алкохоличка“, съобщиха медии.

Този гняв е накарал госпожица Негропонте да наръга приятеля си във врата, посочи Макган.

Макар че нищо не може да облекчи болката от безсмислената загуба на живот, благодарим на съдия Макган за уместната присъда по това дело, каза прокурорът на окръг Монтгомъри Джон Маккарти.

Повече от десет души свидетелстваха по делото, сред които и майката и бащата на жертвата. Всички добри неща, казани за Юсуф Расмусен са верни, каза София Негропонте по време на съдебното заседание. Той беше красив, любящ и грижовен човек….наистина съжалявам, каза Негропонте в съда.

София Негропонте е едно от петте хондураски деца, сираци или изоставени, които Джон Негропонте и съпругата му осиновяват, след като той е назначен за посланик в централноамериканската държава през 80-те години, по данни на в. „Вашингтон пост“.

Расмусен и София Негропонте са учили в една и съща гимназия във Вашингтон. В нощта на убийството двамата пиели с още един човек, посочи прокурор Маккарти. Те на два пъти се скарали и Расмусен си тръгнал. Когато се върнал, за да си вземе телефона, Негропонте „го наръгала многократно, като смъртоносният й удар прекъснал юголарната му вена.

Защитата на Негропонте пледира, че подсъдимата е била толкова пияна, че не е била в състояние да действа с конкретна умисъл.

Алкохолът се просмуква в това дело от самото начало, той се просмуква и в нейния живот, каза адвокат Дейвид Мойс за подзащитната си. Защитникът на Негропонте подчерта, че алкохолът е в сърцевината на училото се и е една от главните причини то да не може да се квалифицира като убийство.

Бившият президент Джордж Буш назначи Джон Негропонте за първия директор на националното разузнаване през 2005 г. По-късно Негропонте е зам.-държавен секретар. Бил е и посланик в Мексико, Филипините, ООН и Ирак.