Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Семерджиев има много татуси по главата и шията.
Георги Семерджиев има много татуси по главата и шията.
  • Той е имал 750 метра да спре на червения светофар на бул. “Черни връх”, въпреки че летял със 166 км/ч 
  • Ако таксито, в което се удря, било тръгнало 0,8 секунди по-късно, двете коли щели да се разминат на 35 метра

Оглед на Георги Семерджиев, подсъдим за смъртта на две момичета при зверска катастрофа на бул. “Черни връх”, беше направен в съдебната зала. Това стана в сряда на поредното заседание в Софийския градски съд, на което бяха слушани заключенията на експертите по повече от 40 експертизи.

Огледът се наложи заради снимките от камерите от ул. “Горски пътник” и “Цветна градина”. На тях се вижда мъж с една маратонка, който тича бавно, накуцвайки с десния крак. На някои от фотосите обаче личали татусите по темето и шията. Затова съдия Стефан Милев накара Семерджиев да се приближи към съдите и да съблече якето си, за да могат да сравнят татуировките му с тези на мъжа от снимките. Магистратите установиха сходство.

Четири часа и половина продължи изслушването на експертизите, сред които техническа, химическа и психиатрична. Дори и такава, при която

инженер е сравнявал двете му маратонки -

тази, която остава в аудито му, и другата на левия му крак.

Според психиатрите Семерджиев трудно се поддава на корекции. При втория разговор, който бил на 29 септември м. г., след като говорили и с майка му, бил по-благоразположен. Тогава признал, че отвреме на време употребявал амфетамин и метамфетамин. Твърдял, че за последно взел 5-7 дни преди катастрофата, която стана на 5 юли м.г.

Направени са две експертизи за наличието на наркотици в кръвта. Семерджиев отказа да даде кръвна проба след катастрофата. Затова му беше взета принудително със съдебна заповед два дни - на 7 юли, в 18 часа. При първото изследване, което се провело по два метода, не били установени наркотик и алкохол в кръвта му. То обаче не било прецизно за дрога, защото можело да установи, ако е в 50 или 70 нанограма.

Тогава бил направен втори химически анализ на пробата, но вече в Института по криминалистика. Кръвта била замразена, което не влияело на наркотиците в нея. Според експертите тя била съхранявана неправилно. При изследването установили матамфетамин. За алкохол въобще не проверявали, защото нямало смисъл. За него кръвта трябвало да е между 4 и 8 градуса, а не замразена. Изследванията не можели да кажат кога е взет наркотикът, нито какво количество е.

Смес от ДНК на няколко човека имало по двете предни врати на джипа и волана, но пък ДНК само на Семерджиев била открита по скоростния лост на колата.

Той шофирал джипа си “Ауди”, наближавайки кръстовището на бул. “Черни връх” и “Арсеналски” със 166 км/ч, категорични бяха вещите лица.

Скоростта била 47 метра в секунда

Но дори и при нея можел да спре на червения светофар, защото спирачният му път при 166 км/ч бил 190 метра, а той имал 750 метра пред себе си. Според експертите е имал видимост. Ако е започнал спиране, е можел да предотврати катастрофата. Ако пък е карал с 50 км/ч, второто момиче е щяло да оцелее, за първото експертите не бяха сигурни. Джипът удря първо Хариет Стефанович, а след нея - Христина Дилева.

Според вещите лица, ако таксито, в което Семерджиев се удря, е било тръгнало 0,8 секунди по-късно, аудито е щяло да мине на 35 метра и да не се стигне до зловещата катастрофа.