Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев а и кметът на София Йорданка Фандъкова разгледаха модерните лаборатории на ХТМУ.

СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Президентът Румен Радев а и кметът на София Йорданка Фандъкова разгледаха модерните лаборатории на ХТМУ. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
  •  Полицията предварително ще претърси и заварди секциите - така при сигнал ще се знае, че е фалшив, и няма да ги затварят
  •  Гълъб Донев: Гласувайте, не е страшно

Многобройните сигнали за заложени бомби в училищата през последните дни са “хибридни атаки без реална заплаха” и няма да попречат на предсрочните избори тази неделя. Това увериха последователно вчера президентът Румен Радев и представители на служебния му кабинет.

“В момента няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите

Такива серии от бомбени заплахи текат не само в България, а в цяла Европа и САЩ”, коментира Радев на честването на 70-годишнината на Химикотехнологичния и металургичен университет. Той увери, че заедно с партньорските служби органите на реда правят всичко, за да установят и неутрализират източниците им. Очаква от тях да предприемат всички мерки, за да има спокойствие на изборния процес.

МВР ще поеме охраната на секциите още от събота, обясни вътрешният министър Иван Демерджиев. Те ще бъдат проверени предварително за взривни устройства. “Дори да постъпят сигнали, то няма как бомби да бъдат поставени при непрекъснатата охрана. Не е възможно да се прекъсне изборният процес”, разясни той. През целия ден ще е засилено полицейското присъствие. “Службите за сигурност следят процесите, няма основание за притеснение”, увери Демерджиев.

Според Радев COVID, енергийната криза и войната в Украйна са оголили болезнената зависимост на Европа от вноса на енергийни суровини и липсата на капацитет за съхраняването им, както и ефектите от намаляването на базови тежки производства и индустрии.
Според Радев COVID, енергийната криза и войната в Украйна са оголили болезнената зависимост на Европа от вноса на енергийни суровини и липсата на капацитет за съхраняването им, както и ефектите от намаляването на базови тежки производства и индустрии.
Със заповед на премиера Гълъб Донев се създава 36-членна междуведомствена група от всички министерства, която до 31 март ще изготви процедури за реакция при такива заплахи. А до 31 май

ще актуализира Националния план за противодействие на тероризма

“Умората от честите избори в последните няколко години не променя важния факт, че да гласуваш, е израз на основно политическо право, независимо с какво се опитват да ви сплашват - с машините, видеонаблюдението, с бомбените заплахи по имейл. Не е страшно да се гласува”, каза пък Донев преди вчерашното правителствено заседание.

“Страшно ще е да пропуснем възможността да излъчим достойни хора, които да ни представляват, защото предстоят важни управленски решения, които няма накъде повече да се отлагат”, настоя той. Хората се чувствали “подведени, огорчени и обезверени”, но трябвало да изберат с разум, не с негативните емоции. “По-добре е

5 пъти да обмислим, преди да избираме, вместо 5 пъти да избираме

без резултат”, каза той. “Не продавайте гласа си и не се отнасяйте с безразличие към явлението. Това е предизвестена кражба. Политиците, които купуват гласа ви днес, утре ще откраднат от правото ви на по-добър живот”, призова още Донев.

Президентът пък отговори остро на обвиненията от последните дни, че нарушава конституцията, пренебрегвайки решението на НС да се дадат оръжия на Украйна. “Не президентската институция, а политическите партии отдавна излязоха извън нормите на българската конституция със системния си отказ да поемат отговорност и да съставят правителство. Призовавам ги да поемат тази отговорност, в противен случай конституцията ясно казва: президентът е длъжен да назначи служебно правителство, когато партиите не искат, не могат или ги е страх. Сега имаме комбинация от всички тези случаи. Не е толкова страшно”, заяви Радев. Обърна се директно и към бившия премиер Иван Костов, който преди дни го обвини в узурпиране на властта: “Г-н Костов явно е забравил българската конституция, но ние не сме забравили, че по време на неговото властване България бе разпродадена на безценица”.