Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Войната в Украйна е най-горещата точка, но не и единствената определяща пазара на оръжие през 2022 г.
Войната в Украйна е най-горещата точка, но не и единствената определяща пазара на оръжие през 2022 г.

Великобритания, а не Украйна е най-големият вносител в Европа за 2022 г. Индия доминира в света по внос на бойна техника

България е сключила едва една сделка за м.г. - за 20 БТР и 55 танка втора употреба с Ирак

Износът от Русия към основните ѝ реципиенти намалява заради санкциите и войната

Най-големият вносител на оръжие в Европа за 2022 г. не е Украйна, която повече от година воюва с Русия, а Великобритания, която в момента е в мир с всички страни на планетата. В същото време случващото се в Киев има въздействие върху общия обем на трансфери на въоръжение и техника.

Отчита се, че повечето европейски държави подобно на Обединеното кралство значително увеличават поръчките си и така

руската инвазия ще има

дългосрочни последици за

бъдещите отношения между

доставчици и потребители

в специалната сфера в световен мащаб, сочат данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ).

Има и друга причина Лондон да държи първото място в Европа по внос на специална продукция. Той е част от пакта АУКУС със САЩ и Австралия за оръжия и технологии с цел да се противопоставят на усилията на Китай за военноморско превъзходство в Тихия океан.

През февруари министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс предупреди, че до 2030 г. Островът ще бъде въвлечен в гореща или студена война и сънародниците му трябва да са подготвени. А през юни миналата година командващият британската армия ген. сър Патрик Сандърс заяви: “Ние сме поколението, което трябва

да подготви армията да се

бие отново в Европа”,

позовавайки се на инвазията на Русия в Украйна, която разтърсва глобалната сигурност.

В статия във в. “Дейли телеграф” председателят на британската парламентарна комисия по отбрана Тобиас Елуд и военният експерт полк. Хеймиш де Бретън-Гордън написаха, че светът се намира в повратен момент и навлиза в период, който може да бъде още по-сложен от този след Втората световна война.

“Британското правителство трябва да признае, че се намираме в нова Студена война. Това ще позволи да погледнем по нов и по-ясен начин на отбранителната си доктрина, защитата на нашите търговски интереси и сътрудничеството ни със страните, които мислят като нас. Така ще можем отново решително да отстояваме принципите и ценностите, в които вярваме”, пишат в статията депутатът и експертът.

И докато в Лондон се подготвят теоретично за война, в Украйна тя е факт.

Съвсем естествено Киев

се изкачва в класацията

по внос на оръжия

и от 19-о място стига до трето през 2022 г., сочат данните на СИПРИ. Представлява 2% от световния внос за периода 2018 - 2022 г.

“Поради опасения, че доставката на бойни самолети и ракети с голям обсег на действие може да ескалира допълнително войната в Украйна, държавите от НАТО отказаха исканията на Украйна за такива през 2022 г. В същото време доставиха подобни оръжия за други страни в конфликт, особено в Близкия изток и Южна Азия”, коментира в доклада Питър Уеземан, старши изследовател в СИПРИ.

Второто място по внос на оръжия в Европа заема Германия, която не е във военен конфликт вече цели 78 години. Миналата година изтече информация, че Берлин разполага с боеприпаси за 2 дни интензивни бойни действия, но тя е неофициална, тъй като данните са държавна тайна. Въпреки това канцлерът Олаф Шолц обяви

увеличение на годишния бюджет за отбрана и така

той стана най-високият в Европа.

Създадоха и специален фонд от 100 млрд. евро за модернизация на армията. Но в годишния доклад за 2022 г. парламентарният комисар по въпросите на въоръжените сили Ева Хьогъл отбеляза, че германската армия страда от по-сериозен недостиг на оръжие и оборудване, отколкото преди нахлуването на Русия в Украйна.

Дълго време на трето място по внос на оръжия в Европа стоеше Франция, но тя отстъпи пред Украйна през 2022 г.

В света най-сериозно въоръжаваща се обаче не е държава от Европа, а от Азия. Първенството вече 30 години държи Индия. Тя се въоръжава усилено заради непрекъснатото напрежение между нея и съседите ѝ. С Пакистан води бойни действия за хималайския район Кашмир. Спори и за границите си с Китай, като двете държави си сътрудничат.

Пекин доставя бойни

самолети, подводници и

ракетни системи на

Исламабад.

За да навакса срещу своите конкуренти, Индия се опитва да модернизира армията си, както и да произвежда собствени оръжия. Тя внася военна техника в съседен Мианмар, който е изправен пред вътрешна нестабилност и граждански конфликт.

Най-голям дял на въоръжението на индийската армия се дължи на внос от Русия. Въпреки това износът на Москва през 2022 г. намалява. Едната причина са санкциите, наложени от много страни, но традиционно най-големите пазари за оръжие на Кремъл са Индия, Китай и Египет, които не са се включили в групата страни, забранила сделки с Москва. Другият фактор за спада в износа на техника и въоръжение от Русия е фактът, че тя има нужда от боеприпаси за бойните действия в Украйна.

От 30 години Москва неизменно заема второ място в света като износител. Първото е запазено за САЩ, като разликата между двете държави непрекъснато се увеличава. Вашингтон увеличава продажбата на оръжие и нейната специална продукция представлява 40% от глобалния износ. А Москва намалява сделките, така че нейното въоръжение вече заема 16% в сравнение с предишните 22%. Причината е, че основните ѝ контрагенти свиват поръчките си. Това се случва с Индия, която е топпартньор в това отношение. Тя намалява търсенето на руски оръжия с 37% за периода 2018 - 2022 г. в сравнение с 2013 - 2017 г.

Като цяло Кремъл, който разчита и на Египет, и на Китай, миналата година не е сключил нито една сделка с Кайро, а с Пекин обемът е малък.

“Вероятно нахлуването в Украйна допълнително ще ограничи износа на оръжия от Русия. Това е така, защото Русия ще даде приоритет на снабдяването на въоръжените си сили и търсенето от други държави ще остане слабо поради търговските санкции срещу Русия и

увеличаващия се натиск

от страна на САЩ и

съюзниците им да не се

купува руско оръжие”,

заяви Сиймън Т. Уеземан, старши изследовател в СИПРИ.

Анализът на института показва, че е вероятно обемите на поръчките на Египет и Китай от Русия да спаднат още повече през следващите години.

Кайро е отменил голяма

поръчка за бойни самолети

през миналата година.

Подозират, че е заради натиска от страна на САЩ. Китай пък непрекъснато увеличава своето собствено производство на модерни оръжия и все по-малко ще зависи от руските.

Отчетен е намален износ от Москва и към останалите потребители от първата десетица контрагенти - с около 59% за периода 2018 - 2022 г.

В същото време заради войната в Украйна продажбата на оръжие в Европа като цяло се е качила с 47% за същото време, показват данните на СИПРИ. А в света търговията се е свила с 5,1%.

Сделките на всички други континенти освен на Стария бележат спад - към Африка той е 40%, към Северна и Южна Америка, където има непрекъснати конфликти, е с 21%.

За Азия и Океания е 7,5%, а за Близкия изток, където се водят дългогодишни конфликти - с 8,8%.

Именно

арабските страни са

и едни от най-сериозните

купувачи на оръжие.

На второ място в света по този показател след Индия е Саудитска Арабия. През 2019 г. американският президент Доналд Тръмп се конфронтира със Сената заради сделки за 8 милиарда долара с арабската държава. Администрацията на държавния глава на САЩ оправда това с опасността от Иран, който е ключов враг на Саудитска Арабия.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) подозира, че Техеран е близо до разработването на високообогатен уран за ядрено оръжие. Ядрената програма на страната се наблюдава от доста време. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън през януари заяви, че не изключва военни действия във връзка с ядрения спор с Иран. Точно заради тях сериозен внос на оръжия се забелязва и в Катар.

Последните две страни в първата петица по закупуване на въоръжение и техника са Австралия и Китай. Това е свързано с напрежението в Китайско море и инициативата АУКУС.

“Нарастващото опасение за заплаха от Китай и Северна Корея доведе до нарастващо търсене на внос на оръжие от Япония, Южна Корея и Австралия, особено на такива с далечен обсег”, коментира Сиймън Т. Уеземан. Основният доставчик и на трите страни е САЩ.

Къде е България

в тази картина?

Президентът Румен Радев обяви от Брюксел, че страната ни няма да изпраща оръжие в Украйна. А според официалните данни на СИПРИ за 2022 г. страната ни е сключила сделка да достави на Ирак 20 бронетранспортьора BMP-1, втора употреба. Те вече са пристигнали на място. Част от същата сделка за $245 милиона е изпращането на 55 танка Т-72M1, втора употреба, от които Багдад е получил само 10.

Според бившия заместник-министър на отбраната Йордан Божилов косвено българско въоръжение ще достига до Украйна.

“Няма да участваме пряко в тези доставки, но така или иначе оръжия ще стигнат. България разполага с един от най-големите арсенали в момента налични старо съветски тип въоръжения и боеприпаси”, каза още Божилов.

Как ще се развива в бъдеще

оръжейният пазар?

Анализаторите от СИПРИ правят тази прогноза с уговорката, че това е много трудна задача, но вероятно Вашингтон ще продължи да бъде първенец при износа на бойни самолети и големи военни кораби, твърдят от СИПРИ. Очакваните от Русия поръчки са по-малко.

Доминиращо в близко време ще е изпращането на оръжие за Украйна. Основно това е въоръжение втора ръка от запасите на САЩ, които обаче доставят снаряжение, бойни самолети и ПВО системи и на Кувейт, Саудитска Арабия, Катар и Япония.