Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Галина Марчукова се движи много трудно заради заболяването.
Галина Марчукова се движи много трудно заради заболяването.

Зам.-министър на вътрешните работи, шефът на ГДБОП и шефът на МВР болница посетили в болничната стая рускинята  Галина Марчукова, дирена от Москва за присвояване. Това обяви в Софийския апелативен съд един от адвокатите й -  Калоян Стоянов. Причината за тяхната визита обаче не е ясна.

Галина Марчукова е доста мистична. Официално засега не се знае защо Москва я издирва. Неофициално се смята, че е бивша банкерка от банка Нота, затворена през 2015.  Това е финансова институция, от която според  руски медии, бившият високопоставен служител на агенцията за борба срещу икономическите престъпления Дмитрий Захарченко взел подкуп, след като ги предупредил за проверка.

При обиск в дома му през 2016 година са намерени над 120 милиона долара и 2 милиона евро в брой и тогава случаят предизвика шумен скандал. През 2019 г. той е осъден на 13 години затвор. 

Той като дело за екстрадицията на Галина Марчукова обаче още не е гледано, не е ясно за какво точно я дири Москва.  

Апелативните магистратите решаваха днес каква мярка за неотклонение да й наложат. В момента тя се намира в болницата към софийския затвор. Причината да е там е, че страда от онкологично заболяване на матката и единия яйчник, има и силно кръвотечение. Трябвало да бъде оперирана. Докато съдът се съвещаваше, самата Галина се свлече на пода в зала 1 на Съдебната палата, въпреки че през цялото време беше подкрепяна от двама служители на съдебната охрана. Наложи се да бъде повикана лекарката на Съдебната палата, която я прегледа. Тя установи, че показателите й - кръвно и пулс са в нормата. 

Галина Марчукова припадна, докато съдът решаваше дали да я пусне под домашен арест с електронна гривна.
Галина Марчукова припадна, докато съдът решаваше дали да я пусне под домашен арест с електронна гривна.

Съдът реши Галина Марчукова да бъде под домашен арест с електронна гривна и да се лекува, в която болница прецени. Ще напуска квартирата си в "Манастирски ливади"  с разрешение на прокурор. Самата Галина също помоли за домашен арест.

"Моля съдът да ми даде правото да се лекувам. Моето здравословно състояние се влошава и аз имам постоянно кръвотечение, изпитвам постоянни болки, каза тя пред магистратите. Обясни, че в България има много приятели. Срещу нея не се водели дела нито в Австрия, където е била, преди да дойде в София, нито в Русия.  

Коя е обаче Галина Марчукова и как се озовава у нас? Галина Марчукова е арестувана в София във връзка с издадена заповед за задържането й от съд в Москва на 27 октомври 2022 г. Преди да дойде в България, е била във Виена. Най-вероятно от 2014 г. Не е  ясно защо е напуснала Австрия. У нас с решение на Държавната агенция за бежанците е настанена в дома в Бусманци. На 1 март е била конвоирана в МВР болница заради заболяването й. Оказва се обаче, че е имала планирана операция на 21 март в болница "Доверие" за отстраняване на матката и единия яйчник. Тази операция не се е случила, защото Марчукова била преместена в МВР болница.

Според адвоката й Калоян Стоянов след посещението на високопоставените служители на МВР състоянието й "рязко се подобрило". Оказало се, че е "излекувана от тумора", няма нужда да се отстранява матката и яйчника й. При нужда трябвало да приема Витамин С. Предписали й "Атаракс". 

 На 23 март била изписана от МВР болница и откарана в болницата на софийския затвор, където е и в момента. На 19 март СГС постановява задържането й под стража, докато дойдат документите от Москва. Срокът на задържане по искане за екстрадиция е 40 дни. 

Дмитрий Захарченко
Дмитрий Захарченко

Срещу ръководството на банката "Нота" било образувано дело за присвояване на около 26 млрд. рубли, твърдят пък руски медии преди години. Дали обаче Галина е издирвана във връзка с това разследване не може да се каже, тъй като до момента в съда не се е коментирало искане за екстрадиция, а само задържане. Тепърва предстои да има процес по искане за екстрадиция.

При ареста на Дмитрий Захарченко, бившия високопоставен служител от комисията за борба с икономическите престъпления, в. „Новая газета“  пише, че парите, открити у него, били от откраднати над 350 милиона евро от банка „Нота“. При обиск в дома му през 2016 година са намерени над 120 милиона долара и 2 милиона евро в брой и случаят предизвика шумен скандал.

Московският Пресненски съд Захарченко, който е и с чин полковник, да плати и глоба от 117 милиона рубли (1,6 милиона евро), съобщава  РИА "Новости".

Съдът е установил, че Захарченко е взел подкуп от 800 000 долара от собственика на известен московски ресторант, на когото предложил „защитата си“. Полковникът си издействал и карта за намаление, която му позволявала да вечеря в заведението на половин цена. Съдът също е установил, че Захарченко е информирал  финансовото ръководство на банка „Нота“ за действията, които предстоят. Самата банка е затворена през 2015 г.