Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кузман Илиев. Кадър bTV
Кузман Илиев. Кадър bTV

"Данък свръхпечалба е самоубийство". Това заяви икономическият и политически анализатор и журналист Кузман Илиев пред bTV.

Той коментира предложението на служебния финансов министър Росица Велкова. Мярката предвижда еднократен данък свръхпечалба за всички юридически лица, с който от второто полугодие на 2023 г. да бъдат обложени свръхпечалбите им. За определяне на свръхпечалбата се ползва дефиницията, въведена от ЕС за сектора на горивата.

Велкова обясни, че ще се вземат за база усреднените печалби за 2019, 2020 и 2021 година, които ще бъдат увеличени с 20%, и разликата спрямо печалбата от 2022 г. ще бъде обложена с 33% данък.

"Големите компании, които не е имало причина държавата да ги компенсира, да върнат това, което са взели, и всичко ще се оправи. Например „Лукойл“. Те са общо около десетина такива големи фирми", коментира пред медията икономистът Георги Ангелов. Според него не трябва да се облагат с данък свръхпечалба хиляди компании, а само най-големите, които са спечелили от кризата, а са получили компенсации.