Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Млякото и млечните продукти в България са с много високи цени, включително и търговската им надценка. 
СНИМКА: “24 ЧАСА”
Млякото и млечните продукти в България са с много високи цени, включително и търговската им надценка. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Стоките вече поевтиняват, но 6-7 продукта остават рекордно скъпи у нас

Въпреки че от две седмици насам основните храни в България поевтиняват, има поне 6-7 продукта, които се продават на по-ниски цени в много европейски държави, отколкото у нас.

Това показват първите данни от стартиралия в края на миналата седмица портал, в който икономическото министерство нанася цифри от различни източници – цени на едро и на дребно от България и други страни членки и изкупни цени на някои хранителни суровини.

Рекордът принадлежи на маслото – на практика в България се храним с най-скъпото масло, сравнено с Австрия, Германия, Румъния, Франция, Хърватия и Чехия.

У нас по цени на дребно пакетче от 250 грама краве масло

се продава по магазините срещу 7,36 лв.,

докато в Германия то е 4,88 лв. Във Франция струва 5,14 лв.

Парадоксът е, че основните количества краве масло, приготвено от прясно мляко, по нашите магазини е внесено именно от Германия и Франция.

В България има само две мандри, които произвеждат такова масло,

останалите производители го правят от сухо мляко и продукта, който продават, на практика не е същият.

И в двете държави ДДС върху този продукт е значително по-нисък, отколкото е българският налог от 20%.

В Германия почти всички основни хранителни продукти се облагат със 7% ДДС, а във Франция млякото и маслото се облагат само с 5,5%, докато повечето основни хранителни продукти се облагат с 10%.

В Чехия и Хърватия същата разфасовка от 250 грама краве масло се продава съответно срещу 4,95 и 5,25 лв. В Австрия маслото също е под 5 лева – 4,85 лв. Единствено в Румъния то струва над 7 лева, но пак е по-евтино, отколкото в България – тук е 7,08 лв.

Прясното мляко с масленост между 3,3 и 3,8 процента в опаковки от тетрапак също е най-скъпо в България. То струва 3,55 лв. за 1 литър и макар че и в останалите европейски държави цената му е близка, все пак най-висока остава тази у нас.

Разликата между цената на едро и на дребно на този продукт е сред най-големите - 41%. Подобна висока търговска надценка има и за боба (виж инфографиката).

При четири други продукта има държави, в които те също струват по-евтино, но

има и такива, в които са по-скъпи

Например олиото у нас е 4,79 лв. за литър по магазините. В Румъния слънчогледовото масло е 4,20 лв. за литър, а в Хърватия - 3,82 лв. Но във всички останали държави, с които се прави сравнение, олиото е по-скъпо.

Захарта и оризът също са по-скъпи в редица държави, единствено във Франция, Румъния и Хърватия те са по-евтини.

Според платформата цената на едно яйце, размер М, у нас е 54 ст., макар че в големите търговски вериги тя е всъщност 45 ст. В Германия, Румъния и Франция обаче яйцето е още по-евтино.