Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милен Любенов
КАДЪР: NOVA NEWS
Милен Любенов КАДЪР: NOVA NEWS

Очертава се петпартиен парламент, възможностите за сформиране на редовно правителство са няколко - между двете водещи коалиции, кабинет на малцинството при победа на ДБ-ПП или ГЕРБ, ДПС и БСП да сформират експертно правителство. БСП ще има 5-6% подкрепа и ще бъде най-малката парламентарна група. Това каза политологът доц. Милен Любенов по "Нова нюз".

По думите му първата и втората по подкрепа партии трудно ще сформират правителство, но ако това се случи, няма да е с дълъг хоризонт. "То изначално ще бъде подложено на много силна критика, включително от симпатизантите на партиите. Не видяхме примиряване на тона, а изостряне на нападките. Не виждаме никакво движение между електоралните корпуси. Няма прилив на подкрепа за някоя от политическите сили. Двете формации с най-голяма подкрепа са в рамките на 600-650 000 гласа. Около 2, млн. души се очаква да гласуват, така много трудно може да се получи преливане на гласове", заяви той. И прогнозира, че БСП ще има 5-6% подкрепа.

Според него каквито и мерки да предлага служебното правителство, редовно правителство може да предложи законови стъпки. "Бюджетът е най-важният въпрос. Ако след няколко месеца има редовен кабинет, задължително ще има актуализация на бюджета. С административни мерки инфлацията няма как да се овладее, това е по-скоро PR акция. Единствено с пазарни механизми може да се овладее пазара или когато КЗК влезе в своята роля", смята Любенов. Той категорично смята, че видеонаблюдението е безпредметно в този му вариант.