Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Аналена Бербок и Буяр Османи Снимка: Ройтерс
Аналена Бербок и Буяр Османи Снимка: Ройтерс

"Преди да бъдат отворени първите преговорни глави, признаването на българското малцинство трябва да бъде включено в конституцията на Северна Македония", заяви Аналена Бербок преди посещението си в Скопие.

"Признаването на българското малцинство трябва да бъде включено в конституцията на Северна Македония", заяви германската външна министърка Аналена Бербок преди посещението си в Северна Македония. След като това се случи, могат да бъдат отворени и първите преговорни глави по пътя на страната към ЕС.

"Може да изгубим македонците"

Очаква се Бербок да пристигне в Скопие на 23 март, където да проведе разговори както с представили на правителството, така и на опозицията. Преговорите за присъединяване към Европейския съюз са във фокуса на нейното посещение.

"Мястото на Северна Македония е в Европейския съюз, както и на другите ни партньори от Западните Балкани", подчерта първата дипломатка на Германия. "Големите надежди и очаквания, които народът на Северна Македония свързва с процеса на присъединяване, са едновременно възможност и опасност за нас: опасност, защото може да изгубим македонците, ако ние като ЕС разочароваме техните очаквания въпреки целия напредък и понякога болезнените отстъпки, които те направиха през последните 17 години", допълва тя.

Бербок очаква сериозна подкрепа за вписването на българите в конституцията

Бербок подчертава, че е наясно как въпросите за националната идентичност, история, език и култура в Северна Македония се водят със "страст", но в такива ситуации е необходимо "да се оставят настрана партийно-политическите сметки, да се ръководим от ясна цел и да се борим решително за нея". Една "широка подкрепа в парламента на Северна Македония за конституционните промени ще изпрати сигнал не само в страната, но в целия регион: ние категорично искаме присъединяване към ЕС и ще направим всичко необходимо от наша страна, за да го постигнем", убедена е Аналена Бербок.

Германската външна министърка подчертава, че шестте държави от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия - географски са разположени в сърцето на Европа. И са получили ясен ангажимент от страна на ЕС, че един ден ще станат членове на Общността.

От Скопие Бербок ще замине за Грузия, за да подкрепи европейската перспектива на Тблиси, информира "Дойче Веле". Според проучванията 80 процента от грузинците подкрепят присъединяването на страната към ЕС.