Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ружа Игнатова изчезва през 2017 г. СНИМКА: Архив
Ружа Игнатова изчезва през 2017 г. СНИМКА: Архив
  • Дилкинска е била екстрадирана на 20 март
  • Тя е обвинена в заговор за извършване на измама и пране на пари
  • Всяко от двете обвинения може да доведе до максимална присъда от 20 години затвор

Българка на име Ирина Дилкинска, свързана с Ружа Игнатова, е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата "УанКойн" (OneCoin), съобщи американското министерство на правосъдието.

В съобщение на министерството се посочва, че Дилкинска е била екстрадирана на 20 март и ще се яви пред американски съдия.

Ирина Дилкинска е работила като ръководител на правния отдел на "УанКойн". В обвинението срещу Дилкинска се твърди, че тя е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на "криптокралицата" Ружа Игнатова.

Освен това се твърди, че Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с "УанКойн" Марк Скот да изпере средства в размер на 400 милиона долара. След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за ареста, предаде БТА. 

Дилкинска е обвинена в заговор за извършване на измама и в заговор за пране на пари. Всяко от двете обвинения може да доведе до максимална присъда от 20 години затвор.