Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Си Цзинпин СНИМКА: bulgarian.cri.cn
Си Цзинпин СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Прогнозите на световните медии за посещението на президента Си Цзинпин в Москва

Руският президент Владимир "Путин приветства готовността на Китай да играе "конструктивна роля" в разрешаването на кризата в Украйна", гласи заглавие на британския в. "Гардиън".

Путин определи Си Цзинпин като "добър стар приятел" в статия за китайски вестник и изрази "големи надежди" за предстоящото му тридневно официално посещение в Москва.

Пристигането на китайския лидер се очаква само дни, след като Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на руския президент по обвинение във военни престъпления. Нито Китай, нито Русия обаче признават юрисдикцията на съда.

В статията Путин казва: "Благодарни сме за балансираната позиция на Китай във връзка със събитията, които се случват в Украйна, за разбирането на тяхната предистория и истинските причини. Приветстваме желанието на Китай да играе конструктивна роля в разрешаването на кризата".

Си и Путин сключиха споразумение за партньорство "без граници" седмици преди нашествието миналата година. Китай публично запази неутралитет в конфликта, като същевременно критикува западните санкции срещу Русия и потвърждава тесните си връзки с Москва, припомня в. "Гардиън".

"Очаква се китайският президент да окаже на Путин умерена подкрепа" на тази среща, смята френският в. "Монд". Изолиран от Запада и притиснат военно от силите на Киев, руският президент разчита повече от всякога на своя китайски "приятел". Но макар че Си показва, че държи на тези отношения, той не заема ясна позиция по войната в Украйна.

"За Си Цзинпин новият свят минава през Москва", пише от своя страна френският в. "Либерасион". Започващото днес тридневно посещение на китайския президент пристига в Москва има за цел да укрепи отношенията с Владимир Путин.

Едно партньорство, доминирано от режима в Пекин, който възнамерява да промени международния ред в своя полза, подчертава френското издание.

"Новата ера" в стратегическите отношения, която се очакваше според думите на Кремъл, започва обаче малко неловко. Но заповедта за арест на Владимир Путин, издадена няколко часа по-късно от Международния наказателен съд (МНС) за военното престъпление "незаконна депортация" на украински деца, донякъде развали настроението.

Преди първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна Китай започна офанзива в сферата на публичната дипломация, за да си върне контрола върху дискурса за конфликта и в опит да отхвърли обвиненията, че е застанал на страната на Москва, отбелязва в. "Вашингтон пост". В същото време Пекин обвинява САЩ, че са превърнали конфликта в "марионетна" война.

Повечето позиции, изложени от китайските официални лица в поредица от речи и документи тази седмица, не са нови, но те показват отново защо Пекин продължава да подкрепя Москва, макар да изразява "дълбока загриженост" от конфликта: той смята, че САЩ, а не Русия, са в основата на глобалната несигурност, включително в Украйна.

Китай настоява, че е неутрален в конфликта, но тези твърдения редовно влизат в противоречие с дипломатическата му подкрепа за Русия, посочва американското издание.