Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ
ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ

Утре СЕМ трябва да реши глобява ли БНТ с 20 хиляди заради историята от месодобива преди 45 години

Две седмици след като Съветът за електронни медии размаха пръст на Петър Стоянович, той сам свали участието си по БНТ, но само за ден.

Професорът не се появи в събота сутринта при Георги Любенов, когато обичайно е гост на знаменитата рубрика “Живите архиви”. Но нито е уволнен, нито наказан, макар че заради него СЕМ вече е издал акт на БНТ за нарушение на закона.

Водещият сам обясни, че причината е прозаична - Стоянович пътувал и просто е бил възпрепятстван.

Същевременно и ръководството на БНТ май няма намерение да го сваля от екрана въпреки разразилия се скандал в СЕМ, когато проф. Стоянович бе нарочен за нарушаване на добрите нрави.

Тогава генералният директор Емил Кошлуков, отишъл в СЕМ да даде отчет за работата на БНТ през последните 6 месеца на 2022 г., обяви: Предвиждам сериозни промени и преразглеждане на рубриката на Петър Стоянович, ако изобщо остане в предаването на Георги Любенов. Професорът сутрин рано не внимава много с езика си.

Бил разгневен, казват, след думите на Габриела Наплатанова от СЕМ: Рубриката на Георги Любенов с Петър Стоянович често е съпроводена с обидни коментари към зрителите. Имахме сигнали с реплика за малките момиченца, визираха се определени неща, г-жа Велева (Симона Велева, член на СЕМ - б.а.) ми обърна внимание.

Наплатанова обясни, че точно това издание на предаването ще бъде проследено отново от СЕМ, за да се прецени дали има нарушение на закона.

Очевидно вече е проследено, тъй като съветът е издал акт на БНТ заради “неприличните” думи на Стоянович в ефира. Документът бил връчен на телевизията във вторник, 14 март, и тя има 7-дневен срок - т.е. до утре, 21 март, да изпрати възражение до СЕМ. След това съветът трябва да гласува на свое заседание ще глобява ли медията, или не.

Любенов се извини в ефира и от свое, и от името на Петър Стоянович

на зрителите, които са се почувствали засегнати. Подобно извинение двамата пращат и до СЕМ, за да възразят срещу странното желание на съвета да контролира професора и ефира на БНТ.

Предаването, наблюдавано дума по дума от СЕМ, е излъчено на 31 декември 2022 г. и в него Стоянович разказва спомени отпреди 1989 г. за месопроизводството и пласмента му. А защо го прави, е нещо, свързано със самата рубрика. “Живите архиви” се излъчва от 15 януари 2022 г. В нея се включват кадри от репортажи на БНТ, които показват живота ни преди 40-50-60 години - на практика всичко, запазено в Златния фонд на обществената телевизия, създадена преди 63 г. Генералният ѝ директор днес обича да обяснява как никоя друга медия няма подобен архив и БНТ е единствената, която може с носталгия да намигне към зрителите си. Идея на екипа на “Денят започва с Георги Любенов” е да покани коментатор на рубриката да бъде именно историкът проф. Петър Стоянович - и заради солидното му образование, и заради безспорния му ум и интелект, а не на последно място и заради блестящото му чувство за хумор, много често определяно от критиците му като силно антикомунистическо.

Вероятно членовете на СЕМ са забелязали и перфектната му самоирония, която се прокрадва непрекъснато в тв участията му. Наскоро например той разказвал как прабаба му Жана Стоянович посрещнала своята 100-годишнина. Попитана от разни градски величия как е стигнала до тази възраст, тя отговорила: “Защото имах слугиня”. По думите на професора тази прабаба била единственият член на семейството без чувство за хумор.

И така при всичките характеристики на сутрешния блок и конкретно на рубриката, заявена като забавно-хумористична,

СЕМ съзря разрушение на морала, предавано пряко от ефира на БНТ

Въпреки ужасяващия двоен стандарт, който пази от наказание (по силата на Изборния кодекс примерно) някои кандидат-политици в предизборната кампания, които директно призовават България да излезе от ЕС и НАТО. Дали си даваме сметка кога българите ще живеят по-добре - вън от най-богатите световни клубове и съюзи, или без тв изявите на проф. Стоянович - “ау, какво говори”, чиито думи освен смешни обикновено са и интелектуална задачка за зрителите?

Впрочем, наказанието при установено нарушение на добрите нрави е сериозно - от 3000 до 20 000 лв. Същото, каквото заплашва и Слави Трифонов и телевизията му 7/8 заради песента му за Лена Бориславова. Тв водещият сам обяви преди дни, че “и СЕМ го трича”, а оттам отговориха, че е подписал съставения акт без възражение. Гледайки телевизията му, открили и още обидни квалификации за други политически фигури от женски пол.

Разбира се, взирането в проф. Стоянович няма нищо общо със Слави Трифонов дори и само като количество на изговорените от всеки от тях думи, за които СЕМ протестира, че не са за ефира.

Да оставим настрана и високия рейтинг на “Денят започва с Георги Любенов” и още по-голямата гледаемост конкретно на рубриката със Стоянович. Нещо, заради което частните телевизии отдавна ухажват водещия Любенов с предложения “да го откраднат” от обществената медия. При по-голяма подозрителност някой може дори да си помисли, че от СЕМ “работят” в нечия друга полза с желанието си умните глави да изчезнат от БНТ.

Тъжното е, че сериозното подозрение всъщност е съвсем различно -

не в Стоянович и Любенов се цели СЕМ, а в генералния директор Емил Кошлуков

Той продължава да ръководи обществената телевизия вече 9-и месец при изтекъл мандат, а съветът не може да обяви нов конкурс, тъй като се води дело по предишния след жалба на един от кандидатите. Конкурсът, който трябваше да избере следващия шеф на БНТ, приключи без решение през юни миналата година, но обжалването му трябва да завърши, за да бъде обявен нов.

И тъжното не е, че Кошлуков ще остане или ще си тръгне. Какъв по-добър политически момент обаче част от членовете на СЕМ да се опитат да покажат активност в обществения живот и още сега да търсят начини да го отстранят? Едно такова голямо наказание за рушене на морала е първата стъпка към натрупването на поне 3 нарушения на медийния закон, които ще бъдат достатъчни за дисциплинарното му отстраняване. Дали наистина СЕМ иска да жертва един професор, опетнявайки доброто му име, за да блесне с политическата си активност?

ДУМИТЕ, ВБЕСИЛИ СЕМ

Какво всъщност казва Петър Стоянович на живо, което така е ужасило двама от членовете на СЕМ? Репликата му е от 31 декември 2022 г. и на практика е преразказ на думите на грък. В обяснението на СЕМ тя е извадена от контекста, но ето всичко, което казва проф. Стоянович тогава:

80-а година си спомням, че за първи път излязохме от България да караме едно лято в Гърция, в Южна България, както бихме казали - в Неа Перамос, сега стана голям курорт, тогава беше едно село на края на света с едни лозя.

И отидох при местния месар - г-н Никос Флорос, и досега го помня, не знам защо. Написах му табелка на месарницата безплатно. Той обясняваше така своята връзка с месото и България. Всички между другото говореха български там, нищо повече не искам да кажа. И той казваше следното: “Отиде Бъльгария, малько момиче прави свирки, много хубаво. Отиде месарница, баджак и теле синьо, не хубаво”.

Така той обясняваше връзката си с българското месо. Баджак и теле е телешки бут, който той е купувал. Ето това беше отношението на Никос Флорос към месото. Ето вижте как са гледали на нас отвън.

Ако читателите не са се ориентирали какво в този разказ заслужава парична санкция, редно е да посочим фразата за малкото момиче и свирките, макар че укоримото тук е въпрос на подсъзнание, както гласеше един стар виц.

ЕМИЛ КОШЛУКОВ
ЕМИЛ КОШЛУКОВ
ГЕОРГИ ЛЮБЕНОВ
ГЕОРГИ ЛЮБЕНОВ
ГАБРИЕЛА НАПЛАТАНОВА
ГАБРИЕЛА НАПЛАТАНОВА