Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев
Румен Радев

Държавният глава Румен Радев изразява дълбоки съболезнования на семейството, близките хора и православната общност в съседна Република Турция по повод кончината на отец Александър Чъкърък – свещенослужител в църквата "Свети Георги Победоносец" в град Одрин.

В съболезнователния си адрес президентът подчертава неуморната работа на отец Чъкърък за укрепването на устоите на християнската вяра и традиции в българските църкви "Св. Георги" и "Св. Св. Константин и Елена", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът откроява приноса на отец Чъкърък за поддържането на приятелски и добросъседски отношения между Република България и Република Турция, като със своя възрожденски дух той служи вярно на народа си, българската култура и духовност.

Румен Радев припомня и че само преди месец е удостоил отец Чъкърък с орден "Св. Св. Кирил и Методий" първа степен за неговите заслуги за опазването на българското културно и историческо наследство.

Радев изразява увереност, че светлият пример и дело на отец Чъкърък ще продължат да задават нравствена посока на идните поколения православни българи в Турция, които ще продължат и неговата отговорна мисия.