Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин КАДЪР: Туитър/ANI
Владимир Путин КАДЪР: Туитър/ANI

Международният наказателен съд (МНС)  в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинявайки го, че е отговорен за военни престъпления, извършени в Украйна.

В изявлението на съда се казва, че Путин "се предполага за отговорен за военното престъпление, незаконна депортация на деца и за незаконното им прехвърляне от окупираните райони на Украйна в Руската федерация". Той е обвинен и за „неспособността му да упражнява контрол над цивилни и военни подчинени, които са извършили действията“.

МНС също така издаде заповед за ареста на Мария Алексеевна Львова-Белова, комисар по правата на детето в кабинета на президента на Руската федерация по подобни обвинения.  Тя работи пряко под ръководството на Путин и, според американски служители, е наблюдавала депортирането на "хиляди" украински деца в Русия.

„Усилията на Львова-Белова конкретно включват принудителното осиновяване на украински деца в руски семейства, така нареченото „патриотично възпитание“ на украинските деца, законодателни промени за ускоряване на предоставянето на гражданство на Руската федерация на украински деца и умишленото отнемане на украински деца от руските сили“, обяви Министерството на финансите на САЩ миналата година, когато я добави към списъка си със санкции.

Съдиите обмисляли издаването на тайни заповеди, но решили, че оповестяването им може да „допринесе за предотвратяването на по-нататъшно извършване на престъпления“.

Заповедите дойдоха ден след като подкрепено от ООН разследване обвини Русия в извършване на широкообхватни военни престъпления в Украйна, включително принудително депортиране на деца в контролираните от нея райони.

Москва многократно е отричала обвиненията в жестокости по време на едногодишната си инвазия в съседната страна.

Кремъл не е коментирал решението, но  не признава юрисдикцията на МНС.

Въпреки заповедта срещу Путин и Львова-Белова, МНС няма правомощия да арестува заподозрените и може да упражнява юрисдикция само в рамките на държави, които са подписали споразумението, което създава съда. Русия не е страна по това споразумение - така че е малко вероятно нещо да се случи с ареста им.

По-късно в отговор на заповедта за арест срещу Путин, говорителка на руското външно министерство каза, че тя „няма никакво значение“.

„Решенията на Международния наказателен съд нямат никакво значение за страната ни, включително от правна гледна точка. Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и не носи никакви задължения по него. Русия не сътрудничи с този орган и възможните "заповеди" за арест, идващи от Международния съд, ще бъдат юридически нищожни за нас “, каза говорителят Мария Захарова

Украинските власти бързо приветстваха новината, като главният прокурор на страната Андрий Костин я нарече "историческо решение".

„Светът получи сигнал, че руският режим е престъпен и неговото ръководство и поддръжници ще бъдат подведени под отговорност“, каза той.

Андрий Йермак, ръководител на президентската канцелария на Украйна, описа заповедта като "само началото".

Украинският външен министър Дмитро Кулеба също приветства решението на МНС.

„Международните престъпници ще бъдат държани отговорни за кражба на деца и други международни престъпления“, написа той в туитър.

Откакто Украйна беше нападната преди повече от година, нейното правителство изчислява, че над 16 000 деца се смята, че са били прехвърлени в Русия или в контролирани от Москва райони.