Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРАКТИКА: Сърдечните операции в ИСУЛ всяка година се удвояват.
ПРАКТИКА: Сърдечните операции в ИСУЛ всяка година се удвояват.

Сърдечно-съдовите заболявания са едни най-честите причини за смърт в Европа, а България е в челните места на класацията.
Д-р Димитър Марков е един от най-добрите кардиолози в България и е сред медиците, които налагат кардиостимулаторите за изкуствено поддържане на пулса. Заедно с пионера на пейсмейкърите, проф. Йордан Марков, откриват център по кардиостимулация в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" през 2007 г. Специалистите в тази област в България са не повече от тридесет. Много от тях са обучени от проф. Йордан Марков, казва д-р Димитър Марков.
Пейсмейкърите се наричат още пулс-генератори и регулират ритъма на сърцето. Тези устройства

изпращат леки електрически импулси към сърцето и му помагат да бие нормално

Работят с чип и се захранват от батерии, които издържат години.
Д-р Марков заема длъжността главен административен асистент в ИСУЛ от 2010 г. Поставя пейсмейкъри, но извършва и всички останали дейности в клиниката по кардиология.
Професионалните му интереси са в областта на аритмологията, кардиостимулацията и инвазивната кардиология. Освен това се занимава и с преподавателска дейност в катедра "Спешна медицина" към Медицински университет. В момента готви дисертация за пейсмейкърите. Специализирал е в Румъния, Германия, Швейцария, Унгария. Медицината се развива постоянно и човек трябва да бъде подготвен, казва докторът.
Димитър Марков се насочва към медицината още в ранна детска възраст. В началното училище решава, че ще става лекар и е приет в Природоматематическата гимназия в Силистра с профил биология.

Завършва основното
си образование със
златен медал

След това държи изпити в Медицински университет във Варна и кандидатства с оценките си в Румъния. Приет е в една от най-старите медицински школи в Букурещ - Университета по медицина и фармация "Карол Давила", където става магистър по медицина през 1997 г.
"Това е школа с много традиции. Те ни предадоха отговорен подход към професията. Системата ни на обучение беше по-сериозна от тази в България.
Преподаваха ни най-добрите специалисти по всички дисциплини. Лекциите по кардиология се водеха от консултант по кардиологията на Световната здравна организация за Азия", споделя д-р Марков. Признава, че се насочва към кардиологията, защото е най-трудната специалност от вътрешните болести.
"Голямо предизвикателство е, защото можеш да спасиш човешки живот. Тук нямаш право на грешки, иначе изходът може да бъде фатален", казва кардиологът.
Д-р Марков завършва 5-годишна специализация по кардиология в Института по кардиология и кардиохирургия "Проф. д-р С.С. Илиеску" в Букурещ през 2003 г. По време на обучението му там в кардиологията започват на навлизат пейсмейкърите. Първата му операция в института е била именно за поставяне на такъв животоспасяващ компютър.
"Притеснявах се доста. Но преди да облечеш стерилните дрехи и да извършиш интервенцията, наблюдаваш няколко месеца отстрани.

Следиш движенията на докторите и крадеш занаята

Иска се перфектна подготовка и сериозно отношение, защото за момент контролираш живота на този човек", спомня си първата операция д-р Марков.
След завършването на образованието си е обмислял варианта да остане да практикува професията си в Румъния, но поради непредвидени обстоятелства се завръща в България.
"В ИСУЛ почти всеки ден правим операция на сърце, а понякога и повече. През изминалата година се извършиха 200 операции. Статистиката сочи, че с всяка година броят им се удвоява, което значи, че центърът се развива", казва специалистът.

 

 Д-р Димитър Марков: Емоциите нарушават пулса

- Д-р Марков, какво е аритмия и какво би могло да я причини?
- При аритмия се изменя ритъмът на сърдечната дейност, вследствие на което интервалите между отделните съдови съкращения са неравни. Аритмиите могат да са бързи, бавни и неправилни. Причините за ритъмни нарушения могат да бъдат заболявания като диабетът, артериална хипертония и др. Алкохолът, стресът, кофеинът, бременността, медикаментите и емоциите също могат да предизвикат ускорен или забавен пулс. Откриването на причината има важно значение за лечението на такава диагноза.
- Какви са симптомите за ритъмните нарушения?
- Често водещи показатели са гръден дискомфорт, главозамайване, сърцебиене, при някои хора се наблюдава пулсиране на артериите, задух, умора при обичайни движения. Аритмията си проличава и при измерване на пулса, но човек не го прави често. Нормалният пулс е 60-80 удара в минута.
- Има ли наследствена предразположеност към аритмия?
- Обикновено са рядко срещани видове, като аритмогенна дисплазия на дясната камера, хипертрофична кардиомиопатия, понякога синдрома Wolff Parkinson White (WPW), който се предава наследствено, но е рядкост. Препоръчвам на хора, които имат роднини с вродена аритмия, да се прегледат.
- Депресията може ли да предизвика проблеми със сърцето?
- Разбира се. Все пак емоциите са дразнители за сърдечно-съдовата система. В такъв случай се намира първопричината. Ако се установи, че няма заболяване, ги изпращаме при психолози.
- Какво може да се случи, ако човек не обърне внимание на необичайното сърцебиене навреме?
- Може да доведе след себе си други сърдечно-съдови усложнения, които да станат необратими. Възможно е да се стигне до разширено сърце, сърдечна недостатъчност в прогресиращи стадии и други ритъмни нарушения. Проблемите със сърцето могат да се задълбочат и да предизвикат увреждане на други органи.
- Кога се налага поставянето на пейсмейкър?
- Поставят се при строги индикации. Те са задължителни при хора с бавен пулс, който създава симптоми - най-вече загуба на съзнание. Ако човек със забавен сърдечен ритъм има моменти със забързан пулс, поставянето на пулс-генератор се комбинира с медикаментозно лечение, за да се овладеят и двете състояния. По-сложните пейсмейкъри, които навлизат последните години, са животоспасяващи. Те могат да предизвикат електрошок в сърцето при нужда. Наричат се кардиовертер дефибрилатор. В България отскоро се реинбурсират и ресинхронизиращи кардиостимулатори (CRT), които се поставят при сърдечна недостатъчност.
- Колко години може да се живее с пейсмейкър?
- Зависи от консумацията на енергия и режим на работа на уреда. Примерно при 100% работа на апарата батерията му издържа между 12 и 15 години. След това се прави операция, с която пейсмейкърът се заменя с нов. Имаме пациенти с по 4-5 операции. Оперирах такъв човек за пети път. Той беше пациент на проф. Марков, който му е поставил пейсмейкъра преди 30 години. С пулс-генератор можеш да живееш цял живот.
- С какво трябва да се ограничат хората с пейсмейкър?
- Трябва да се внимава, защото все пак е компютър и ако му навредиш, може да спре. Още от самото имплантиране съветваме да намалят физическите си усилия. Важно е да се пазят от външни фактори, които влияят на работата на пейсмейкъра. Електромагнитното влияние може да причини неприятности. Генераторите на ток, трансформаторите, могат да причинят високо напрежение. Тези хора не могат да си правят прегледи с ядрено-магнитен резонанс с всички устройства, а само с някои видове. Обикновените домашни електроуреди не им влияят. Предполага се, че мобилните телефони смущават уреда и съветвам пациентите да говорят по апарата си с дясното ухо, ако пулс-генераторът е поставен отляво, например. Строителните машини с големи вибрации също са забранени.

ДЖАДЖА: Има пациенти, поддържащи сърцето си по 30-тина години с пейсмейкър.
ДЖАДЖА: Има пациенти, поддържащи сърцето си по 30-тина години с пейсмейкър.
Д-р Димитър Марков
Д-р Димитър Марков