Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вдовицата на Самоковеца отказва да плаща данък наследство за апартамента в Лондон НАСЛЕДСТВО: Ангелина Димитрова за пореден път влиза в съда заради сделките на мъжа й в миналото.

Вдовицата на Косьо Самоковеца Ангелина води отчаяна война на няколко фронта заради тежкото му наследство, научи "168 часа".
От Националната агенция по приходите искат от малолетния му син Константин да плаща данък-наследство в България за имотите на баща си в Лондон. Когато Самоковеца е убит, детето още не е родено, а апартаментът на Острова е под запор до края на делото срещу вдовицата за пране на пари.
Освен това Ангелина Димитрова има проблеми и заради луксозните автомобили на разстреляния си съпруг. Единия от джиповете е продала на Румен Гайтански-Вълка, а другия - на брат му Мартин.
Вдовицата на контрабандист №1 в миналото

води битка и с МВР
за два пистолета
и ловна пушка,

които Самоковеца е предал в РПУ - Сливница, месеци преди да го убият.
Ангелина я съдят и за контрабанда и пране на пари заради фирма, която е управлявала заедно с Косьо, докато е бил жив.
През 2010-а я оправдават, а едва преди месец делото тръгна на втора инстанция, защото съдията е забавил мотивите си с година и половина. Докато тече наказателното дело, срещу нея има и административни спорове дали вносът от Турция, осъществен от "Борогруп травел Лондон" е реален, и как е увеличен финансовият резултат на дружеството.
С ревизия на тази фирма е свързан и рекорден акт за 2 милиона лева, който тя оспорва в съда. Дали ще ги плати, ще стане ясно в края на тази година. Парите са за сделки на мъжа от 1999 и 2000 г. с турска фирма.
На 6 декември 2003 г. Константин Димитров-Самоковеца е убит в центъра на холандската столица Амстердам.
Бременната му съпруга Ангелина не е с него. Придружава го любовницата му, манекенката Цеци Красимирова. Тя оцелява по чудо, след като е простреляна в главата. Извършителят Ервин Врекер е заловен минути след стрелбата. Като посредник в поръчковото убийство все още се разследва сливенският бандит Йосиф Йосифов-Йоско, който наскоро получи присъда за убийство на двама души в катастрофа.
Косьо Самоковеца е приближен до властта бандит и популярен с шеговитото "картофопроизводител". След убийството му в България започва масово разследване на дейността му. Последствията тежат не на политическите му покровители, а падат върху законната му съпруга Ангелина.
Първият сблъсък с правосъдието заради дейността на Косьо е веднага след смъртта му. През 2001 г. се провеждат избори за президент.

Самоковеца, считан за приближен до правителството на Костов,

е изпаднал в немилост по време на новия кабинет.
Преди вота по устно нареждане от началника на РПУ - Сливница, предава доброволно оръжията си - револвер "Колт Магнум", пистолет "Берета" и 9-милиметрова автоматична ловна пушка. Всички са законно притежавани.
След изборите иска от МВР да му ги върнат. Следва мълчалив отказ.
Той завежда дело срещу това, но междувременно е убит. Решението не е в негова полза и излиза през 2004 г. Оттам нататък вместо него делото поемат наследниците - съпругата Ангелинка и невръстният Константин-младши. Напористата вдовица печели делото за оръжията две години след убийството на съпруга .
Истинските битки от тежкото наследство тепърва предстоят. След убийството в Амстердам започва данъчна проверка на имотите и фирмите, свързани с Константин Димитров от януари 1999 до 6 декември 2003 г., когато е разстрелян.
Месеци след смъртта на съпруга си Ангелина подава данъчна декларация за наследените от сина им имоти. Така

малкият Константин е подложен на данъчна проверка за период, през който
не е бил роден

По закон става собственик на активи и имоти за над 3 милиона лева. Детето на Косьо и Ангелина идва на бял свят след убийството на бащата. Когато е едва на 2 години, майка му е изненадана с данъчен ревизионен акт. Детето дължи 88 000 лв. налог за наследството си.
За да бъде определена наследствената маса, данъчните определят пазарната стойност на машини, съоръжения и активи на фирмите на Самоковеца, както и на имоти, включително и апартамента в Лондон. Мезонетът в Лондон е в престижния квартал Кенсинтън, където до смъртта си живее и лейди Даяна.
След убийството на Самоковеца апартаментът е запориран от английските власти по искане на прокуратурата в България.
Въпреки това Ангелина като представител на детето си е платила данъците на имота в Лондон. Оттук тръгва и един от споровете по данъка за наследство - дали се дължат налози за наследство в България за имот, който е с платени данъци във Великобритания. Съдбата на луксозната придобивка на Самоковеца, наследена от сина му, зависи и от делото срещу съпругата му за пране на пари, което е на втора инстанция в Апелативния съд в София.
Другият

спорен момент е дали нероденото към смъртта на бащата дете дължи данък наследство,

при положение че тогава действащите закони отхвърлят тази възможност. Освен това имотите, за които се иска данък наследство от 88 хиляди, са под запор, и вдовицата на Самоковеца не може да се разпорежда с тях.
През 2010 г. Димитрова е оправдана по обвинение за пране на пари. Точно по това дело е поискан запорът на имотите на наследниците на Самоковеца, сред които и апартаментът в Лондон.
Докато тече наказателният процес, Ангелина завежда и административно дело, с което оспорва включването на запорираните имоти в наследствената маса, на базата на която е определен данъкът наследство за нея и сина .
Автопаркът на Самоковеца също носи проблеми за вдовицата му. След убийството на контрабандиста

Ангелина става наследник и на бронираните му мерцедеси

През април 2004 г. тя продава бронирания джип на мъжа си. Автомобилът е собственост на фирмата им "Борогруп травел Лондон". Купувачът също не е случаен - "Волф лизинг", собственост на дългогодишния бос на боклука в София Румен Гайтански-Вълка. Цената е 144 хиляди лева. Другият джип, който е част от ескорта на Самоковеца, и е абсолютно същият като този, купен от Вълка, е продаден месец преди това на Мартин Димитров. Мъжът е брат на Косьо Самоковеца.
След данъчна ревизия на фирмата, наследена от Ангелина, от НАП определят, че по сделките с мерцедесите се дължат още 20 000 лв. ДДС. Причината е, че има разлика между данъчната основа и застрахователната стойност на джиповете.
Ангелина Димитрова оспорва ревизионния акт и той пада в съда, а НАП  изплаща над хиляда лева разноски по делото.
Все още е висящо и делото на вдовицата срещу акт за 2 млн. лева на фирмата "Борогруп травел Лондон".

Ревизията е за период, в който Самоковеца е жив и е търгувал с турски фирми

Процедурата е поредната срещу фирмата, която вдовицата му е наследила.
Данъчните се позовават на писмо от НСБОП, че турската фирма "Иеткин Чамашърларъ" не е изнасяла стоки за България за периода, в който от "Борогруп" твърдят, че са търгували с тях. Връчват акта за над 2 милиона на вдовицата му Ангелина през 2006 година и оттогава тече сложна процедура по обжалването му.
Данъчните твърдят, че осчетоводените милиони не са от внос на стоки от Турция, но адвокатите на вдовицата представят доказателства от митниците, че има такива сделки.