Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Захари Карабашлиев
Захари Карабашлиев

На крак: не споделям екзалтацията около днешното "решение" за МОЧА (монументалната архитектурна фалшификация) в центъра на столицата ни. Никакво конкретно решение не виждам. Припомням - на 28-и ноември 2022, проф. Вили Лилков, Тони Николов и аз организирахме поредната дискусия за бъдещето на Княжеската градина в Клуба на Архитектите. Ние финансирахме това цялото нещо, за да няма(сакън) съмнения, че сме партийно повлияни.

Участваха гл. арх. на столицата Здравко Здравков, Трайчо Трайков(кмет на район „Средец“), Малина Едрева, председател на комиситя по образование, култура в Столична община, адвокат Петър Славов, професор Алeксандър Кьосев(задочно), представители на Столичния общински съвет...

По-важното -- беше пълно със смислени хора, съмишленици, антикомунисти…

И беше поредната полезна дискусия, на която Вили Лилков разказа за миналото на това изключително място и показа несъстоятелността на този тоталитарен тотем от градоустройствена гледна точка.

Да го кажа още по-ясно -- това е едно от най-ценните места в една европейска столица. И то не обслужва хората. То е фалшив обелиск -- нито един съветски воин не е дал живота си за България през 1944 г., но десетки хиляди българи са били убити, заради съветската власт.

Та, на тази дискусия, ние отново си казахме казванката, че не е редно това да стърчи там, отново си преповторихме, че през 2011 е взето решение за изготвяне на конкурс за архитектурно доизграждане и развитие на Княжеската градина, как през 2012, заради това решение е било започнато обсъждане за обществена дискусия за възлагане на проект...

Аз, лично научих, че дори НЕ Е намерена документация за разрешение за строеж на паметника, когато е строен. Т.е. този паметник е НЕЗАКОНЕН. Разбираме, че не е ясно чия собственост е и т.н... С две думи опитът ни беше да покажем архитектурната, градоустройствената и юридическа несъстоятелност на ТОВА. (Без дори да засягаме политическата.)

Е не става! От девет кладененца вода ще се донесат, за да ви се обясни защо ТОВА не може да се премести, колко трудно е да се вземе решение, как някой друг трябва да вземе това решение и т.н...

Моят извод е: за демонтирането на ТОВА е необходимо ПОЛИТИЧЕСКО решение. Първо държавническо, а после и местно. Трябва да се поеме твърда политическа отговорност и да се каже -- да, ние мислим, че ТОВА нещо, след като изобразява историческа лъжа и пропаганда, след като е възхвала на Червената армия, която няма никаква историческа заслуга за страната ни(напротив), този тотем няма и градоустройствено място в нашата хубава столица.

Политическа воля бих искал да видя -- с конкретика, с решение, с краен срок. Толкова.

Идват избори.

За войната в Украйна дори не съм отворил дума.

Сега е моментът за важно историческо решение.

От фейсбук