Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Пеканов СНИМКИ: Пресцентър на служебния министър
Атанас Пеканов СНИМКИ: Пресцентър на служебния министър

Работим по всички цели в Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с второто и третото плащане, които по някакъв начин не са засегнати от решението на парламента по отношение на промени на дадени ангажименти в сектора на декарбонизацията. Това посочи пред журналисти вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и припомни, че страната ни получи през декември първото плащане по плана, предава БТА.

Пеканов отбеляза, че Министерството на икономиката и Министерството на околната среда и водите изготвят аргументирана позиция на България защо някои от залегналите цели към тази година не е възможно да изпълним с оглед затруднената ситуация с енергията.

"Когато тази позиция е готова през месец март, тя ще бъде изпратена към Европейската комисия, след което ще има дискусии как да заложим по-реалистични цели, а от друга страна как да постигнем целите за декарбонизация и на Зелената сделка, които остават релевантни, посочи Пеканов.

На въпрос за отлагането на присъединяването на България към еврозоната от 1 януари 2024 г., Атанас Пеканов каза, че това има цена и носи щети на страната, но заяви, че продължава работата членството да се случи възможно най-скоро. България продължава да работи активно по техническата подготовка за влизане в еврозоната, каза Пеканов. През тази година ние не изпълнявахме конвергентните критерии по отношение на инфлацията и законодателната рамка, което доведе до това отлагане с една година, припомни той. С влизане в еврозоната лихвите по държавния дълг ще паднат. Ще паднат и лихвите за домакинствата и за бизнеса, тоест това е един разход, който те ще продължат да правят, докато сме само с един крак в еврозоната. Когато влезем окончателно, ще имаме позитиви, които в момента още една година ще губим, коментира Пеканов.

Атанас Пеканов участва във форум в София, посветен на Националния план за възстановяване и устойчивост и испанския опит, организиран от Българо-испанска търговска камара и Либерален институт за политически анализи. Испания е първата страна от ЕС с одобрен План за възстановяване и първата, получила средства от Фонда за възстановяване, а ЕК я определи като икономика, която ще расте най-много през 2023 г. Сред участниците във форума е Франсиско Фонсека Морийо, дългогодишен директор на Представителството на ЕК в Испания, с над 35 години стаж в европейски институции.

Вицепремиерът Пеканов обобщи, че форумът цели обмяна на опит и добри практики между България и Испания за това как да се движим по-добре, по-бързо и по-успешно с инвестиционните проекти по Плана за възстановяване и по отношение на реформите. Испания е една от най-успешните страни, може би най-успешната в Европа, по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост, вече имат одобрено трето плащане, отбеляза Пеканов.