Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши

 Половин милиард евро са щетите от схемите у нас 

143 дела е завела Европейската прокуратура за България

България е на второ място по активни разследвания на Европейската прокуратура след Италия.

Това става ясно от доклада на институцията, ръководена от Лаура Кьовеши.

Общо 143 са производствата, по които работят делегираните прокурори у нас. Според доклада щетите от измамите с европейски пари са 492 милиона евро, или близо 1 милиард лева.

За сравнение - в страната на мафията Италия Европейската прокуратура има 256 разследвания с предполагаеми щети от 2 млрд. евро.

Хърватия, която влезе най-скоро в ЕС, има 23 разследвания на европейските делегирани прокурори. В родината на Кьовеши - Румъния, са 124, но предполагаемите щети се изчисляват на 2 милиарда евро, колкото и за Италия. В Естония разследванията са само 11 с щета от 9,7 млн. евро, в Чехия са 54 за 275 млн. евро, а в Кипър са най-малко - само 3 за 1,5 милиона евро. За разлика от броя на разследванията, по които България е на второ място, щетите от престъпната дейност, свързани с европейски пари, са далеч по-малки.

Първенец в тази класация е Италия с 3,2 млрд. евро, следвана от Португалия с 3 млрд. евро, Румъния с 2 млрд. евро, Германия с 1,8 млрд. евро и Белгия с 1,2 млрд. евро. България е шеста с 492 млн. евро, а

зад нас са Гърция, Франция, Австрия

и всички останали. Европейската прокуратура реализира първата си операция у нас за 2023 г. в понеделник. Тогава полицаи от ГДБОП и агенти от ДАНС влязоха в тецове, топлофикации и верифициращи фирми, които се свързват с бизнеса на консултанта Христо Ковачки. Разследването е за измами, свързани с отчитането на вредните емисии, изпускани в атмосферата от дружествата. От съобщението става ясно, че щетите са за милиони, но не се уточнява колко. Действията на службите под ръководството на делегиран прокурор в България продължават през цялата седмица. Обвиняеми не са обявени още.

През 2022 г. Европейската прокуратура проведе операция, свързана с шеф на фонд “Земеделие” в Петрич и негови роднини заради измами с евросубсидии. При друга имаше задържани за злоупотреби с пари за малките предприятия по Програмата за възстановяване след COVID-19. У нас са проведени десетки действия по разследването на трансгранични банди за измами, които се водят в офиси на други европейски столици, но има замесени българи. 

Полицаи от ГДБОП и агенти на ДАНС влизат в една от топлофикациите при акцията в понеделник.
Полицаи от ГДБОП и агенти на ДАНС влизат в една от топлофикациите при акцията в понеделник.

Още при встъпването си в длъжност и посещението си в България през 2021 г. Кьовеши заяви, че ще се работи в пълна конфиденциалност и информация ще се дава при доказани факти.

От 143-те активни разследвания на европрокуратурата у нас, най-много са за злоупотреби с

пари по обществени поръчки, финансирани от фондове на ЕС

Такива са 94 дела. За измами разследванията са 45, а за корупция са 16 (общо за всички държави са 87). За присвояване - 11, за ДДС измами с международни доставки - 4, с щети за бюджета на ЕС - 2,6 млн. евро.

По разследвания за корупция България отново е на второ място след Италия с 19. Двете държави са начело и по дела за злоупотреби с обществени поръчки по еврофондове. България е втора след Италия, където има 246.

По сектори най-много случаи при измами с евросредства се разследват в земеделието - 42

С проекти в регионалното развитие са свързани 25 случая.

2022-а е първата пълна календарна година, в която работи Европейската прокуратура, а делегираните прокурори у нас започнаха през март миналата година.

За това време са получени 3318 сигнала в 27-те страни, където има офиси. От тях са започнали 865 наказателни разследвания.

Общо институцията, ръководена от Кьовеши, работи по 1117 дела с приблизителна стойност на щетите за бюджета на ЕС от 14 млрд. евро. Запорирани са активи за 360 млн. евро.

47% от тях са свързани с трансгранични ДДС измами. По дело в Германия в края на 2021 г. у нас беше арестувана Софка Божилова от Пещера. На името на жената е регистрирана фирма, участвала в сделки с автомобили, с които е избягвано плащането на ДДС за десетки милиони. Тя беше екстрадирна в Германия.

България е шампион и по още два показателя, посочени в доклада на Европейската прокуратура. Офисът на делегираните прокурори у нас е докладвал в централата в Люксембург 23 нови разследвания, които са започнали у нас. Сигналите на българите до европейската прокуратура също са много.

159 са върнати, защото са от компетенцията на националната прокуратура

За Румъния например цифрата е 120, а за Германия - 92.

През 2022 г. за престъпления в България са получени 250 сигнала. Най-много са от институциите у нас - 204. Следват тези от граждани, които са 36, и от европейските институции - 9.

Освен новите разследвания на европрокуратурата има и такива, които са прехвърлени по компетентност от националната. Такъв е случаятс главния експерт в ДФ “Земеделие” Траян Делиагов, който беше арестуван в Пловдив през февруари 2021 г. Той искал пари от земеделския производител Илия Гънгов, за да реши проблема му с изплащането на субсидии. Гънгов му дал 5 хил. лв., но чиновникът искал още. Тогава фермерът подал сигнал в ГДБОП и Делиагв е задържан. Разследването започва в Окръжната прокуратура в Пловдив, но след старта на Европейската, е прехвърлен там, защото става дума за пари от Брюксел. Делегираните прокурори у нас защитават обвинителния акт в съда и Делиагов е осъден условно след споразумение за вината му.

Лаура Кьовеши: Не сме достигнали пълния си потенциал, нужни са промени

“Една година и половина след началото на нашата дейност потенциалът на Европейската прокуратура не може да бъде пренебрегнат. През 2022 г. демонстрирахме, че имаме безпрецедентен капацитет да идентифицираме и проследяваме съмнителни финансови потоци и непрозрачни правни договорености. Доказахме, че работим бързо и ефикасно”, заяви Лаура Кьовеши, цитирана от Европейската прокуратура по повод доклада.

“На прав път сме, но трябва да направим повече. Европейската прокуратура далеч не е достигнала пълния си потенциал. Ако искаме трайна промяна, имаме нужда от организационни и правни корекции. Това включва преразглеждането на регламента за Европейската прокуратура и възлагането на специални и специализирани разследващи финансови измами в случаите на Европейската прокуратура във всички участващи държави членки”, допълва ръководителят на институцията. 22 от всички 27 държави в ЕС имат представителство в Европейската прокуратура.