Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

58 години след разстрела семейството на правозащитника съди службите за $100 млн.

“Черните мюсюлмански лидери ще ме убият, защото знам къде са погребани телата”, пророчески заявява той преди екзекуцията

Седмицата преди да бъде убит, прекарва в имението на Мохамед Али

Семейството на убития защитник на гражданските права Малкълм Екс, застрелян на 21 февруари 1965 г., заяви, че ще съди нюйоркската полиция, ФБР и ЦРУ за 100 млн. долара. 58 години след смъртта му те обвиняват държавата в съзнателно укриване на доказателства за разстрела на активиста.

Две от дъщерите му - Иляса Шабаз и Кубила Шабаз, бяха придружени от адвокат Бен Кръмп на пресконференция в Манхатън, където проехтяват изстрелите срещу Малкълм Екс. Там те съобщиха, че “още от екзекуцията му са останали въпроси за това кой е отговорен за смъртта на баща им”.

“Години наред семейството ни се бори истината да излезе наяве - обясни Иляса Шабаз на пресконференцията. - Искаме справедливост за баща ни.”

Малкълм Екс е застрелян на сцената на балната зала “Одюбон”, докато се подготвя да произнесе реч пред поддръжниците на новата си правозащитна група - Организацията за афроамериканско единство. Убит е с 15 куршума

пред очите на двете му дъщери и бременната му съпруга

По-късно същата година тя ражда близначки.

За смъртта му са осъдени трима мъже, като през 2021 г. двама от тях – Мохамед Азис и Халил Ислам, бяха оправдани. Подновеното разследване на делата срещу тях показва, че използваните доказателства не са били достатъчни за присъда и че властите са скрили определени факти.

Запитан дали вярва, че правителствените агенции са заговорничили за убийството на Малкълм, адвокатът на семейството Кръмп потвърди: “Това твърдим, да! Те проникнаха в много организации за граждански права. Още от смъртта му има спекулации кой е замесен в екзекуцията му. Възнамеряваме да водим активен съдебен спор по този въпрос, да стигнем до разкрития, да вземем показания от лица, които 58 години по-късно все още са живи, и да гарантираме, че дъщерите на Екс ще могат да получат някаква справедливост. Истината за случилото се и за замесените лица винаги е била от критично значение”.

Той допълни, че миналата година на Мохамед Азис и на семейството на Халил Ислам са изплатени 36 млн. долара.

“Следва реторичният въпрос: ако правителството е компенсирало двамата господа с десетки милиони долари, които несправедливо са осъдени за убийството на Малкълм Екс, тогава какво ще бъде обезщетението за дъщерите му, които са пострадали най-много?”, попита Кръмп.

Радикалният борец за граждански права Малкълм Екс

остава спорна фигура в историята на САЩ,

тъй като неговите критици смятат, че той е подтиквал към разделение в обществото на базата на расистки и антиамерикански лозунги. Дали това е така? Мнозина опитват да търсят отговорите в биографията на Малкълм, който е роден на 19 май 1925 г. в Омаха.

Екс е четвъртото от седемте деца на Ърл и Луиз Литъл. Баща му бил баптистки свещеник, последовател на черния национализъм на Маркъс Гарви. 3 години след раждането му семейството

се мести в квартал на белите

Именно така започват проблемите им, тъй като са цветнокожи.

Не след дълго къщата им е опожарена до основи. На място дори не е изпратен противопожарен екип. Макар Малкълм да е бил дете, до края на живота си той вярва, че вандалщината е дело на местна расистка група на “бледоликите”.

Въпреки че се местят на друго място, трудностите сякаш ги преследват. На 28 септември 1931 г. Луиз имала странно предчувствие за съпруга си и го помолила да не напуска къщата. По-късно същата нощ Ърл Литъл бил убит, а полицията твърдяла, че е починал

при мистериозна трамвайна катастрофа

По-късно Малкълм разкрива, че нелегалната расистка организация “Ку-клукс-клан” стои зад екзекуцията на баща му.

След смъртта му семейството е обречено на мизерия. Луиз едва свързвала двата края и била принудена да кандидатства за социални помощи.

Подложена на невероятен стрес, че не може да отгледа децата си, няколко години по-късно тя е диагностицирана като психично болна. Изпратена е в държавната психиатрична болница “Каламазу”, където остава 26 години.

След което настъпва другата голяма драма

Щатът настанява децата в различни приемни семейства, а Малкълм, който бил изгонен от училище в 7-и клас, е изпратен в дом за малолетни в почти изцяло “бялата” общност на Мейсън, Мичиган.

Там сякаш нещо се случило и той станал лидер на класа си и отличник.

У него се появила амбицията да стане адвокат, но учителите му всячески се опитвали да го откажат, аргументирайки се с цвета на кожата му.

Той обаче не се отказва и търси всякакви начини да преследва мечтата си. През 1941 г. ситуацията се прояснява, защото сестра му Ела Колинс успява да получи попечителство над Малкълм и той се мести да живее при нея в Бостън. През следващите няколко години Екс работи на различни места в железниците, в ресторанти и барове, на щандове за лъскане на обувки и в магазин за бижута.

Когато е призован да се яви на редовна военна служба, на изпитите го обявяват за психически негоден, защото шумно заявил, че иска да се бие за японците и да убива бели. Изглежда, по този начин е влязъл в полезрението на властите, защото не след дълго е първата му среща със съда. През 1944 г. той е осъден на четири месеца затвор и една година изпитателен срок заради кражба.

Две години по-късно влиза зад решетките за 6 г.

Опитал да си върне откраднатия часовник на стойност 1000 долара от заложна къща. Обвинен е в кражба, проникване с взлом и притежание на огнестрелно оръжие.

В зандана се сприятелява с друг затворник, който го подтиква да учи и да развива ума си. Така Малкълм се записва на курс за обучение по ислям, а братята и сестрите му го насочват към организацията “Нация на исляма”.

По онова време нейният лидер Илайджа Мохамед също излежава присъда в затвора заради бунт.

Малкълм и Мохамед започват да си кореспондират и Екс решава да информира губернатора на Масачузетс, че има право да изповядва ислям в затвора. Нещо повече, той става част от “ораторите” и се оказва, че има талант да приковава вниманието на аудиторията.

Чернокожият активист излиза от затвора през 1952 г. и Мохамед веднага го назначава за говорител на “Нация на исляма”. Малкълм амбициозно се заема с проекти за изграждане на нови джамии из страната и дори е назначен за ръководител на една от тях - №7. Публичните му изяви са толкова атрактивни, че рязко повишават интереса към организацията. От едва 500 души след десетина години те вече са над 30 хил.

В един от храмовете, които контролира, Екс среща бъдещата си съпруга Бети Сандърс и не след дълго решава да й предложи брак - по телефона от бензиностанция в Детройт.

Междувременно речите му са такива, че принуждават ФБР и ЦРУ да го следят изкъсо. Открито е дори досие на Екс, където го описват като

“ключова фигура” сред мюсюлманската общност

В началото на 60-те години обаче Малкълм разкрива, че лидерът на “Нация на исляма” е имал любовни афери с почти всички жени в организацията, и настоява да я напусне. Мохамед му забранява да говори по този въпрос в продължение на 90 дни, защото Екс си позволява да критикува публично Джон Ф. Кенеди. При това непосредствено след убийството му. Въпреки че известно време Екс спазва договорката да мълчи, изведнъж спонтанно решава да обяви оттеглянето си, при това на публично събитие. Заедно с това приканва привържениците си да се присъединят към новата му религиозна организация. След което прави едно почти пророческо изказване: “Черните мюсюлмански лидери ще ме убият, защото знам къде са погребани телата”.

Думите му за секунди

го правят един от

най-популярните оратори в САЩ

Благодарение на това се сближава с кубинския лидер Фидел Кастро, среща се с Мартин Лутър Кинг-младши и фотограф запечатва единствената снимка, правена някога на двамата заедно.

След това Екс трябва да засвидетелства вярата си и се отправя на поклонение в Мека, споделяйки своите вярвания и визии с хора от различни култури. Завръща се в САЩ с нова енергия и се концентрира не само върху условията на живот и работа на афроамериканците, но и към хора от всички раси и етноси.

“Човешките права са нещо, с което сте родени – споделя приживе Малкълм Екс. - Правата на човека са вашите права, дадени от Бога. Правата на човека са правата, които се признават от всички нации на тази земя. Силата в защитата на свободата е по-голяма от властта в полза на тиранията и потисничеството, защото силата, истинската сила, идва от нашето убеждение, което произвежда действие, безкомпромисно действие.”

Популярността му расте, но заедно с това се прокрадва

слухът, че

има поръчка за убийството му от предишните му съратници

от “Нация на исляма”. Извършени са няколко покушения срещу него и са отправени заплахи към съпругата му Бети и четирите им дъщери.

7 дни преди да бъде убит, на 14 февруари 1965 г., в дома му е взривена бомба. Цялото му семейство успява да се измъкне живо, но никой не е обвинен за престъплението. Малкълм Екс обаче няма колебания и публично заявява, че покушението е било по заповед на Илайджа Мохамед.

На следващия ден той взема жена си и децата и се настаняват за седмица в комплекса на боксьора Касиус Клей в Маями. По това време Клей не е мюсюлманин, но търси насоки, докато се подготвя за битка срещу Сони Листън. Напрежението между Екс и бившите му сподвижници расте, защото те опитват да привлекат популярния Клей в редиците си. В крайна сметка те постигат целта си, но Екс се превръща в

мишена номер едно за екстремистката организация

На 21 февруари, докато Малкълм Екс изнася реч в Манхатън, трима мъже от публиката се втурват към него и го убиват с 15 куршума от близко разстояние. Веднага е откаран в болница, където само констатират смъртта му.

Година по-късно излиза автобиографията му, която вдъхновява борбата на чернокожите за социална справедливост и равенство. Малкълм Екс е увековечен и в много други книги и документални филми. Турският президент Реджеп Ердоган дори кръсти на негово име улицата, на която се намира новото американско посолство в Анкара.

Малкълм Екс Снимка Уикипедия/ U.S. News & World Report Magazine Photograph Collection
Малкълм Екс Снимка Уикипедия/ U.S. News & World Report Magazine Photograph Collection