Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всички наричали композитора бай Дико (на преден план вдясно).
Всички наричали композитора бай Дико (на преден план вдясно).

След спирането на Дунавското хоро на Нова година започна спор има ли Дико Илиев авторски права над него. Доц. д-р инж. юрист Иван Шопов написа писмо до Министерството на отбраната, с което “24 часа” разполага, че те са носители на авторските права на емблематичния народен танц.

Доцентът се позовава на факта, че през 1937 г., когато е създадено хорото, Дико Илиев работи в Софийския военен духов оркестър към МО. И цитира чл. 41, ал. 2 от Закона за авторските и сродните му права: “Работодателят или органът по назначаването има изключително право без разрешение на автора и без заплащане на възнаграждение, доколкото в трудовия договор или в акта за назначаване не е уговорено друго, да използва така създаденото произведение за свои цели. Работодателят или органът по назначаването може да упражнява това право по начин и до степен, съответстващи на обичайната му дейност.”

“За да получат правата, наследниците е трябвало да представят първата партитура, която да е утвърдена и регистрирана при нотариус. Не знам дали я имат, защото не е ясно дали бай Дико не я е обработвал заедно с диригента на оркестъра Александър Вейнер. Освен това от коя дата са нотите?”, пита Шопов, който е юрист по интелектуална собственост. Той е далеч от мисълта, че внуците на самородния талант нямат авторски права, но според него не могат да забраняват Дунавското хоро.

“24 часа” се обърна с въпрос към Държавния военен архив във Велико Търново дали в документите на Дико Илиев се споменават авторски права. Оттам отговориха, че музикантите в посочения период са военнослужещи от подофицерския (днешен сержантски) състав. Те не са сключвали договори за кадрова военна служба, както сега, а са назначавани, повишавани и уволнявани със заповед на командира на войсковата част, в чийто състав е военният оркестър. В тях не се третират авторските права, пишат от военния архив.

Докато “24 часа” получи отговор оттам, доц. Шопов няма сигнал от Министерството на отбраната. Пред вестника от пресцентъра заявиха, че нямат отношение и целият въпрос трябва да се отнесе към Централния военен архив.