Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мистериозна сфера изплува в Япония Снимка: Ройтерс
Мистериозна сфера изплува в Япония Снимка: Ройтерс

Голяма метална сфера, изхвърлена на бряг в Япония, озадачи местните жители и предизвика вълна от спекулации, съобщава Би Би Си в сряда.

Властите все още не могат да кажат какво представлява обектът. Сапьорски отряд и полицията бяха изпратени да разследват, но все още няма заключения за произхода и предназначението му.

Известно е че предметът е кух и че не представлява заплаха. Мнозина подозират, че е вид шамандура. 

Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Находката в крайбрежния град Хамамацу е определяна като "яйцето на Годзила", "буйа за акостиране" и "космически обект" от местните жители.

Японският телевизионен оператор NHK показа кадри на двама служители на плажа "Еншухама", които оглеждат ръждясалата метална сфера, която изглежда широка около 1.5 м.

Тя била открита от местен жител, който сигнализирал на полицията, след като забелязал необичайния обект. 

Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Властите отцепиха района и направиха рентгенови прегледи, които не разкриха много повече - освен потвърждаването, че обектът е безопасен.

Бегач на плажа каза пред местните медии, че е изненадан от суматохата, тъй като топката е била там от известно време.

Този вид находка обикновено не предизвиква съмнения, но откриването й съвпада с общата нервност, след като няколко неидентифицирани обекта бяха свалени в САЩ, включително балон, за който Вашингтон твърди, че е шпионско устройство, събиращо данни за военни обекти. 

Япония отделно изрази загриженост пред Китай в сряда относно предполагаеми балони за наблюдение, забелязани над нейното небе най-малко три пъти от 2019 г. насам, разкритие, което беше разгласено едва миналата седмица. Пекин отрича твърденията за шпионаж.

Министрите на отбраната на двете страни се срещнаха в сряда в първия двустранен диалог по въпросите на сигурността от четири години насам. Двете страни се споразумяха да работят за стартирането на гореща комуникационна линия тази пролет, съобщава "Дневник".