Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пожарникари от Благоевград разчистват руини.
Пожарникари от Благоевград разчистват руини.

Огнеборецът Давид Гълъбов бе отличен като достоен българин миналата година за втори път в кампанията ни “Достойните българи”

България бе една от първите държави, които изпратиха спасителни екипи в Турция след унищожителното земетресение там на 6 февруари 2023 г., което бе с магнитуд 7,8.

На място работеха 80 наши пожарникари и спасители с 18 единици специализирана техника. Те извършваха дейности по търсене и спасяване на хора в град Бесни.

Освен това помощ бе оказана и от 40 доброволци от Националната асоциация на доброволците в България, доброволци от клуба по пещерно спасяване, 12 планински спасители с 5 кучета от ПСС към БЧК, служители на дирекция "Аварийна помощ и превенция" при Столичната община, лекари от ВМА и МВР болница, които бяха на различни точки в засегнатите райони.  

Нашите спасители се организираха изключително бързо и още в първите часове след труса пристигнаха на място. Доказаха, че могат да работят заедно с други европейски екипи, и то при изключително трудни условия.

В поредица ще разкажем преживяното от смелите мъже при вида на големите разрушения.

“Десетки, стотици сгради срутени до основи! Хора без дом, без роднини. За първи път бяхме на реално земетресение. Мащабите там са потресаващи. Имаме сериозна подготовка, тренираме редовно, но това, което видяхме, шокира с размера на пораженията.”

Това разказва Давид Гълъбов, началник на дежурна смяна в районната пожарна в Благоевград. Той бе един от близо 80-те български огнеборци, пристигнали в пострадалите райони на Турция веднага след бедствието. Групата работи 10 дни в град Бесни, окръг Адъяман.

По ирония на съдбата благоевградските пожарникари

преди година били на учение за издирване и спасяване след земетресение точно в Турция,

само че в район около Одрин. Сега нашите момчета се сблъскали с реалността при такова истинско бедствие.

Най-важното е да се върнем живи от работа, казва Давид.
Най-важното е да се върнем живи от работа, казва Давид.
“Началникът ми се обади вечерта и два часа по-късно всички вече бяхме в службата готови за тръгване. Семейството ми е свикнало на такива ситуации и нямаше място за повече обяснения. Работата ми е, когато има нужда от мен, да ставам и да тръгна”, допълва младшият експерт Гълъбов.

Незабравими остават в съзнанието на момчетата от Благоевград пълните с тъга, но и с надежда очи на местните хора, загубили близки под руините на сградите.

И въпреки трагедията, която те изживяват, намирали топли думи към българските пожарникари.
36-годишният Давид винаги тръгва с желание на работа. От баща си, който е пожарникар във Велинград, е научил, че съпругата трябва винаги да изпраща и посреща мъжа си с целувка.

“Професията ни е рискова и нищо не се знае - най-важното е да се върнем от произшествието живи и здрави”, допълва Гълъбов. Той е огнеборец от 10 години. Желанието да започне тази работа не е по наследство - решил го, когато лично е видял и участвал в гасенето на голям пожар.

Запалили се селскостопански постройки на родителите на съпругата му. Имало опасност и за къщите в селото. С очите си видял огнената стихия и тогава осъзнал, че това е неговото призвание.

Пожарникарите от Благоевград в Турция
Пожарникарите от Благоевград в Турция
Участвал е в стотици акции, но няма да забрави големия пожар в блок в кв. “Струмско” в Благоевград в края на 2021-а. Когато пристигат с колегите му на мястото, виждат огнената стихия - много висока температура, задимяване в блока и пламъци от последните два етажа.

Започват евакуация на близо 30 души, сред които 6 деца. Давид влиза сам в апартамента, който е над горящия и в който има близначета на 38 дни.

Спасяването на бебетата е особено рисково. Давид намокрил пелените им с вода заради високата температура в сградата, която достигнала 1000 градуса, изнесъл ги на ръце по стълбите един етаж надолу и ги подал на колегата си. После извел майката и бабата на бебетата.

“Това беше най-тежката акция - и психически, и физически

Знаеш, че там има десетки живи хора, които си отиват, ако ти не им помогнеш. Надявам се това да е и последната такава”, допълва Гълъбов. За героизма си пожарникарят получи за втори път наградата на “24 часа” в кампанията “Достойните българи” миналата година, връчена му лично от премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски.  

Директорът на регионалната пожарна Валентин Василев (в средата), началникът на районната служба Боян Кондуров (вляво) и Давид Гълъбов (вдясно)
Директорът на регионалната пожарна Валентин Василев (в средата), началникът на районната служба Боян Кондуров (вляво) и Давид Гълъбов (вдясно)

През 2017 г. благоевградският огнеборец отново бе отличен за участието си в ликвидиране на последиците от наводненията в Скопие.

“Когато видиш на място, разбираш, че без твоята помощ тези хора не могат да се справят. На тръгване от Скопие местните хора ни изпратиха като герои с клаксони на колите си и сълзи на благодарност”, казва Давид.

Въпреки огромната си мъка всички се държаха топло с нас

Според шефа на регионалната пожарна в Благоевград на спасителната мисия нашите си носели всичко, необходимо за седмица-две

“Критични моменти имаше през цялото време. В нашата работа винаги е така, дори и в ежедневието. Но в Турция ни се случи за първи път”, казва главен инспектор Боян Кондуров, шеф на районната пожарна в Благоевград. За него най-трогващите моменти са свързани с топлото посрещане.

“Въпреки огромната мъка на хората те са държаха много топло с нас. Това, което сме видели, ще си го спестим за нас. Имаме право на емоция, хора сме, всеки в даден момент я показва. Във всички ситуации има страх, но това ни е работата! Забравяш и действаш! Не беше страшно за нас, страшното е за хората там”, допълни Кондуров.  

Казва, че при пожар може да се бориш и да го спреш, докато природните бедствия като наводнение и земетресение не могат да се спрат, може само да се бориш с последиците, да помагаш на хората да се възстановят по-бързо от пораженията.

Работата в Турция е била изморителна - копаене на тунели навътре в срутена сграда от бетон. Действали са на смени, денонощно, с по няколко часа почивка в палатковия лагер.

“Участваме в механизма за Гражданска защита на ЕС, в такива акции има изисквания за оборудването на екипа. Носихме си отопляеми с дизел палатки, от които една е командна, а останалите са спални помещения, оборудвани с легла.

Имахме и столова за хранене, зона, където след работа се свалят дрехите и се обличат други, както и фургон с баня и тоалетна. Носихме си и храна. Целта е да сме самодостатъчни за поне 1-2 седмици”, разказа и шефът на регионалната пожарна служба комисар Валентин Василев.