Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ресул Салимов ликува в съда, че няма да бъде настанен за принудително лечение в психиатрия.
Ресул Салимов ликува в съда, че няма да бъде настанен за принудително лечение в психиатрия.

  • Ресул Салимов прекара 10 дни в психодиспансера и оттогава е на свобода
  • Ако се окаже, че е бил в умопомрачение, той няма да носи отговорност

Два месеца след като от районната прокуратура в Пловдив съобщиха, че 43-годишен мъж е пребил и се е опитал да изнасили жена си пред очите на двете им 5-годишни близначета, той все още не е привлечен като обвиняем. И не е ясно дали ще бъде, защото назначената в хода на разследването съдебномедицинска експертиза сочи, че към онзи момент Ресул Салимов е бил невменяем, т. е. не може да носи наказателна отговорност.

Прокуратурата поиска той да бъде настанен за принудително лечение в Центъра за психично здраве, но друга експертиза, поръчана от съдебния състав, който трябваше да реши дали това да стане, показа обратното. А именно - че Салимов има наченки на психично заболяване, но не е опасен за себе си и околните и следователно няма как да бъде държан без съгласието му в психиатрично заведение.

“Как така веднъж е луд, а друг път не е?”,

питат близките на жена му Сюзан, за които е трудно да се ориентират в тази схема от различни експертни становища.

На 14 декември м. г. сутринта приятелка звъни на Сюзан, която успява да вдигне телефона - чуват се страшни викове, обиди, закани и писъци. Притеснената близка звъни на телефон 112, изпратеният на мястото екип откарва Ресул Салимов първо в Трето районно в Пловдив, а след това и в Центъра за психично здраве. Там мъжът остана 10 дни.

“Минаха 2 месеца, а до този момент така и не стана ясно кой е взел решението Ресул да бъде изпратен в здравното заведение. Той е държан там напълно незаконно”, твърди адвокатката му Таня Чечкова. Тя е подала сигнал в прокуратурата за това, назначена е проверка, но резултат от нея все още няма.

На 23 декември 2022 г. започна делото по искането на прокуратурата Ресул Салимов да бъде лекуван принудително в психиатрична клиника.

“Скарахме се, защото на едното дете му течеше кръв от носа, а тя му слагаше едни черни капки, за да прикрие това. Не се грижеше добре за децата. Тогава тя ми донесе един сатър и ми каза: Довърши ме. Аз го хвърлих през терасата”, разказа Ресим пред районния съд. А пред “24 часа”

заяви, че се страхува, че жена му ще го отрови

“Искам да се провери дали не ми е слагала нещо в храната, понякога нещо като огън ме гори, толкова съм силен, друг път съм отпаднал”, обясни той.

Ресим беше категоричен пред съда, че няма психични проблеми. Психиатърът д-р Маргарита Панова, която го е наблюдавала по време на престоя му в психодиспансера, обаче описа поведението му като психотично и с признаци на шизофрения. “5-годишната му дъщеря Мелиз е с детска церебрална парализа, но той смята, че детето е здраво, и го е карал да ходи без ортезите. Поведението му е опасно за децата”, заяви тя.

“Детето е здраво, аз подозирам, че Сюзан точи касата, като говори за церебрална парализа. Сигурно върши измами и с кутии за дарения, намирам много монети в колата, откъде ги има”, каза Салимов.

Пред следващата инстанция – Окръжния съд, която гледа делото при закрити врата, Салимов разказал какъв кошмар е в лудницата. “Той описа как в Центъра за психично здраве слагат хората на легла с разперени ръце и крака и колко е страшно това. Беше категоричен, че не е за това място. Разплака се от радост, като чу, че няма да го връщат там”, разказа пред “24 часа” адвокат Чечкова.

На излизане от залата Ресул хвърли шапката си от радост с викове: “Не съм луд!”.

Шефът на дюнерджията - Ехлиман Рамаданов, го описва като работник за пример. “7 години работи при мен и никакви пререкания с никого не е имал, не е създавал проблеми. Затова не мога да повярвам, че е нападнал жена си”, заяви Рамаданов пред районния съд в Пловдив.

После все пак призна, че два дни преди случилото се работници му се обадили, че Ресул и жена му се карат. Той отишъл да види какво става, но двамата вече се били помирили.

Допреди няколко месеца Ресул бил друг човек, но

тежко преживял смъртта на майка си

миналото лято, казват познати на семейството. В квартала случаят е много дискутиран и хората говорят, че красивата Сюзан изневерявала на Ресул. “И така да е било, не е повод за побой и изнасилване”, опонират защитници на жената.

Всъщност решението дали мъжът ще бъде върнат в клиниката, зависеше от експертизата, но заради празниците изготвянето ѝ се забави и тя беше изслушана чак на 13 януари. Заради заключението, че Ресул Салимов не представлява опасност, делото беше прекратено.

Сюзан напусна семейното жилище заедно с двете деца

веднага след като Ресул беше изпратен в психодиспансера. В първите дни беше много изплашена и павилионът за дюнери в “Кючук Париж”, в който двамата работеха, стоеше затворен. Но за лечението на детето на жената ѝ трябват пари и в момента тя работи там. Сюзан заведе срещу партньора си (двамата нямат брак) гражданско дело за упражненото насилие.

Сюзан Тахир заведе дело срещу партньора си за упражнено насилие
Сюзан Тахир заведе дело срещу партньора си за упражнено насилие
Двамата се видяха за първи път в съда на 9 февруари. Процесът се гледа при закрити врата, за да не се разгласяват интимни подробности от живота на семейството.

“Той отрича и за ударите, и за опита за изнасилване,

но аз ще докажа, че това се случи”, категорична бе Сюзан Тахир пред “24 часа”.

По това дело е назначена нова съдебнопсихиатрична експертиза, която трябва да покаже дали на 14 декември сутринта Ресул Салимов е разбирал смисъла на постъпките си.

Ако се окаже, че е бил в състояние на умопомрачение, той няма да носи отговорност не само по наказателен ред, но ще трябва да бъде прекратено и гражданското дело срещу него.

В тази ситуация пред прокуратурата ще стои единствената възможност отново да поиска принудителното му настаняване за лечение. И рулетката от нови съдебни заседания и още експертизи да се завърти пак.

 

Бизнесмен преби жена си с тенис ракета, пиян полицай умори баба си

Районната прокуратура в Пловдив огласи още два случая на домашно насилие. Единият е на 40-годишния бизнесмен Симо Касабов, обвинен, че е пребил съпругата си с ракета за тенис. След нападението се наложи да бъде отстранен далакът на жената. Според прокуратурата той системно е малтретирал Димитрия, воден от ревност.

“Имахме прекрасно семейство 20 години. Изведнъж се прибирам и хващам жена си на видео чат с друг мъж да правят различни работи”,  обясни Касабов в съда какво го е провокирало.

Другият обвинен е бившият полицай Иван Дачев. Според прокуратурата много пиян той пребил жестоко баба си Гена Кръстева, при която живеел. Жената е била неподвижна и не е можела да окаже никаква съпротива. Броени дни след побоя тя почина.

И Симо Касабов, и Иван Дачев са в ареста от задържането си.  Само Ресул Салимов е на свобода и прави дюнери в друго от заведенията на своя работодател.